Salam..!
Sihat ka tidak..??
yes, i know skg ni Bulan Ramadhan, tp aku xley nk elakkn dr teringat MEE KOLO when dapat pegi Sarawak dlo... rindu n tringin nk mkn... PEEEhhhHH..! (harap bsabar)
Ok fine..! fine..! fine..!
aku ase nk cari pon susa kot kt area kl n selangor ni, so aku cari resepi n nk try masak sndri... lau sedap nt aku bgtau korg k, lau x sedaaapp... uuurrmmmm.. aku akn kate sedap gak..! hahahahaha
jom try masak same2..!
Mee Kolok - Resepi dari Sarawak |
BAHAN-BAHAN 1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee) 3 ulas bawang putih (mayang) 2 sudu besar minyak 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar kicap pekat 2 sudu besar kicap cair 4 helai daun sawi (potong 1 inci) 1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi) 3 cawan air rebusan daging/ ayam 1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus) Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya CARA PENYEDIAAN
|
haaaa... senang je kan..? kan..? kan...? xsabo lak den nk msak ntok bbuke.. Selamat Mencoba..!!
Sedap sampai muke bertukar jadi GARANG
(jangan mintak..!!)
p/s : nak lagi sedap, wat sambal cili yg kaw2 pye pedas.. or cili jeruk... xpon, wat cili potong je... sluurrppp..! menduge imaaann...
Terime Kasih coz Bace..! muahh..!
sedapnyer...selamat berpuasa!
ReplyDeletewah.. x ajak aku pown bukak posa skali.
ReplyDeletemarina : Selamat bpuase 2 u 2 dear..! hhehe
ReplyDeletenajmi : ni kat Sarawak ri tu ler
aku suka makan ni..
ReplyDeletetapi d sabah ni pun mcm susah nk dpt mee kolok taw...
huhu.. mcm nak try ah resepi ni.. hihi
mikko : jom try sesame...! nanti da ciap masak, tunjuk la... nk tgk..!! lau nk rase cam jaoohhh je.. heheh
ReplyDelete