Tuesday, July 30, 2013

INSURANS..?? Perlu sangat ke..??

Salam..!!

Semua kesayangan ambe, sihat kah kamu..?? Make sure korang sihat kalau xnak termuntah atas keyboard bila baca blog nan indah ini.. Macehhh...

What do u know about insurance..? Simpanan suka suki kah...? abang2 pakai tie tepi jalan kah..? atau pun kawan-kawan yang tetiba muncul cerita pasal nak jual insurans setelah lama menghilang..? Is that insurance for u..? ohhh... sy memang poyo berbahasa Inggeris..

Memula dulu kalau aku dengar orang menjerkah aku dengan tetiba nak sembang pasal insurans, memang aku elergik... poooodah..!! 

"P main jauh2..! Buat apa aku nak bazirkan duit aku dengan ambil insurans kau padahal company tempat aku kerja dah bagi aku medical card (insurans).. EEWWHHH..!!"

 Begitu sinis minis pandangan seorang Rura pada penjual insurans.. Aku yakin, bukan aku sorang je.. kan..? kan..? kan..? Jangan nak geleng kepala..!

Tapi sedarkah wahai kengkawan maya ku yang samtek & ensem sekalian, sebenarnya insurans tu penting gila..!!  Apa yang membuka mata aku, bila aku tengok kaum sejenis yang tak ambil insurans, mereka sendiri ditimpa musibah. Dah la disahkan ada cyst (contoh untuk kaum wanita), itu pun dah cukup buat susah hati.. Nak pulak kena bayar bil hospital... Pitam & menggigil sejenak..

Yes..! memang company ada sediakan insurans untuk kita, tapi 100% kah pelan insurans tu cover..? Bila nak buat rawatan susulan kena mohon kelulusan pihak atasan pulak... Payah..

Tak mendoakan @ tak meminta pun untuk kita ni diserang hendap oleh penyakit2 yang (*&%&*^  itu, tapi tak salah berjaga-jaga keeenn...


Kenapa perlu takaful, walaupun company dah bg medical card?

Jwpn:
1.       Medical card company hanya sah selagi pemegang kad masih hidup dan bekerja. So, kalau pemegang kad berhenti kerja, meninggal, sakit teruk (medical board), Bersara, kad dah kira NOT VALID. Tapi, kad takaful masih valid sehingga umur 80thn.

2.       Lps pencen baru nk ambik takaful? Maaf, dah terlambat. Mana2 syrkt insurans TAK TERIMA. Sbb? Dah berusia dan berisiko utk mcm2 penyakit. Jadi, persoalannya...bolehkah korang confirm yang sehingga korang pencen, x akan kena apa apa penyakit?, bolehkah korang confirm, yang sebelum korang berhenti kerja, ahli keluarga yang lain tak kena penyakit?, dan bolehkah korang confirm, boleh hidup sampai hari tua?

3.       Bajet takde? Masalah bajet adalah masalah priority okayyhh. So, dahulukan KEPERLUAN dari kehendak. Kalau bajet makan Kenny Rogers seminggu sekali, memanglah tak cukup. Kalau tengok wayang 3 x seminggu, boleh jadi juga tak cukup. Daripada duit habis bayar hutang tah apa apa, baik asingkan sikit untuk bantuan masa depan. Tak banyak pun, sikit je.. Jadi terpulang...kalau hiburan,makanan dan pakaian berjenama itu lagi penting dari perlindungan diri dan kesihatan tubuh badan...silakan.
"Pada mereka yang bergaji Rm2000-5000, untuk Rm150, atau Rm200 bayaran medical kad ...kalau disimpan setiap bulan selama 30 tahun di dalam ASB, tidak akan menjadikan u orang jutawan. Begitu juga halnya..jika rm150, atau rm200 bayaran medikel kad Takaful, kalau dibuang setiap bulan kedalam longkang selama 30 tahun juga, tidak akan menjadikan u orang miskin papa kedana"



Nampak..? ke masih blur2 macam aku memula dulu... tak apa... mungkin kena bertapa & fikir dalam2 baru boleh nampak.. Next entry aku cerita apa pentingnya insurans untuk anak-anak pulak.. & macammana insurans ni bole dikatakan simpanan hari tua serta mensavingkan saving yang ada..SUPER POWER..!!

wwhooaaa..!! dasat..!!



Serious, aku bukan nak promote or what ever... But aku nak share dengan semua readers aku... (ade ke reader mak ni..? ) INSURANS PENTING GILE OOOIIIII... haaaaa~~ geram.. xde faedahnya aku nak share something if aku sendiri rasa benda tu tak bagus.. kan toq..?

well, its for ur own future rite..?

if anyone nak tau lebih lanjut about insurans yg aku join ni, boleh PM aku, aku akan try explain sampy korang pulak pakse aku tolong korang dapatkan insurans tu...  Giteewww..

holwatunmasrura27@yahoo.com

thanks sb bace blog kite... ailebiu..!!

Muahh...!!

Salam....

p/s : thanks to TAKAFULMAN for all info..! i loiikee..

Thursday, July 25, 2013

BEGEDIL DEN LOMBIK...!

Salam..!!

I is stress.. so stress... very the  SEEETTTEEERRREEESSSS...!! Arrrgghhh...

maakkkk......

Lintang pukang hormon mak, gara2 begedil iolz jadi lembik, lunyai, param jadoo betoi.. 
Dah la teringin gile nak makan..?? Dangggg.. 

Sampaikan Encik Hasben siap kate,

"Laaaaa... begedil ke..? Sy ingat CEKODOK la tadi"

What u say..? Repeat please..? CIKODOK...? ok, ini sangat emosi ye...

Huwaaa~~~ 
Walaupun rasa dah ok, tapi lembik..!
Paham x what im trying to say..?
dah la buat 1 bekas tapawear, semalam sempat goreng 5 ketul je... 
Itu pun kemain susooohh lagi nak celup kat tulor, takut hancur.. Masa buat tu xlembik pun, aku tinggal la semalaman dalam peti ais sebab nak goreng untuk buka puasa esoknye..
Tapi, WHY..?? ke aku letak telur banyak sangat..? Keee kentang aku empuk sangat... keeee... ape ke..?

Anyone..!! Please...please..please.... 
If ada sesiapa tahu macam mana nak alter / repair / redesign / refresh begedil tu..? 
I begging begging u, SILA SHARE.. Sharing is sweet.. 

Daripada aku buang setapawear begedil lunyai tu,
 ada baiknye ubah jadi bende lain or, or, or tambah la ape2 asalkan ada rupa begedil.. iye dok..? 
tapi nak tambah ape weyh..

well, thanks in advance kesayangan ambe..!!

MUAHHH..!!

Salamm...

Thursday, July 18, 2013

BUTTER PRAWN BAEK PUNYE..!!

Salam...!! 

Sempena bulan Ramadhan yang special ni, ape lah kata kita gadis-gadis, binik-binik, mak orang & nenek orang sekalian masak something yang special gak untuk berbuka nanti... Bagi aku , Butter Prawn ni da cukup special sebab aku suka makan..! hahahah Maaf la kalau ada yang baca ni alergik dengan udang, tapi kalau alergik kenapa kau search dik non..?? teringin ye..? kesiaannn...

1st time aku try masa sebelum kahwin... Kekonon nak tunjuk terer dengan Incik Hasben, iolz ni pandai gila viva masak.. Haaaa~ sudahnya, jadi Super Sweet Prawn.. Sebab, emosi letak gula banyak gila ... hahhaha Ke sebab tukang masak tu yang terlebih manis..?? Mungkin jugekk..

Tapi dengan rasa kondifen tak tentu hala yang ada dalam diri, aku try lagi masak menu ni untuk dijadikan juadah berbuka puasa yang ke 3.. Alhamdulillah.. Encik Hasben kata sedap...!!! Lega~~ Cume terpedas sikit.. Ok, emosi lagi..

Jom masak..!!

Bahan-bahan : (2 orang makan)

Udang              - 12 ekor, belah bahagian belikat udang tu (BELIKAT..???) & buang urat hitam.. kolestroollll...
Kuning Telur     - 2 bijik, putih telur simpan buat masker.. tegang sikit kerepot iolz
Bawang Putih    - 3 bijik (racik)
Bawang merah  - 2 bijik (racik)
Cili Api             - 2 bijik, kalau nak pedas kongkang.. 1 kilo... (potong kasar)
Daun Kari         - 2 tangkai.. Aku suka letak banyak.. sedap bau dia.. Letak la 1 pokok, xcukup mintak pokok kari jiran
Susu Cair          - 1/3 cawan .. Kalau nak cair2 melty giteww, letak lebih sikit
Butter               -  2 sudu besar
Garam, gula       - Suke hati uolzzz

Cara masak :
 1)  Gaulkan udang dengan 1/2 sudu kecil garam.. Goreng dengan butter sekejap.. Jangan lama2, or udang korang akan kuncup layu bak teratai ditasik biru2 hijau.. Asingkan..
 2)  Panaskan butter, tuangkan kuning telur yang korang dah pukul lunyai tu... pusing senduk lawan arah jam laju2... Kalau boleh masa nak tuang telur tu, mangkuk angkat kasi tinggi sikit, supaya sarang tu terhasil dengan lebih halus lagi berseni.. Giteww.. Bila warna bertukar keemasan, asingkan telur & tapis supaya minyak kering... Baru la rangup..
 3)  Panaskan butter lagiiii... Tumis bawang merah, bawang putih, cili, daun kari sehingga naik bau.. Huuurrmmmm sedap..!! Belum habis lagi..
4) Masukkan susu cair, gaul hingga mendidih.. Masukkan garam & gula secukup rasa.. Butter dah masin sikit, Jangan letak byk garam okehh...
5) Agak2 dah sedap gile viva, boleh la masukkan udang yang dah di ratah goreng itu tadi..
6) Letakkan ke dalam mangkuk, taburkan sarang tulorr di atas butter prawn...



SIAP..!!

Xsusah pun keennn.. Very the simple okeh... Sebab tu iolz sanggup buat... hahahaha

Ok lah, thanks for reading

Selamat mencuba..!! 

Salam..!!

Muahhhh


Tuesday, July 16, 2013

INI LAST, I JANJI INI LAST... OOHHOOOOO~~

Salam..

GELORAAA~~ DI DALAM JIWAAA KKUUUUU~~ OOHHHOOOOIII

Tema : teramat busy aku lately ni... 

Xsempat nak hapdet & xtau nak hapdet ape pon.. 
Sekarang aku menyebukkan diri dengan buat kerja-kerja DIY ni... Buat goodist, buat bunga telur, bunga satin for hantaran... Sape nak kahwin ..? Harus lah bukan aku or laki aku... 
GILE..??

Al kisah tempahan dari kawan-kawan.. Memang seronok buat apa yang kita suka, just sekarang ni agak kesuntukan masa.. Laju benor masa tu pecut, xdaya badan nan badak ini mengejar.. Aku still bekerja, so masa yang ada is hujung minggu & waktu malam selepas kerja.. 
Kena guna masa yang ada sebaik mungkin, atau cutomer mak akan mungkaarrr... ahhhaaaiii...

So, im decided.. Memandangkan aku kerja tetap, ni la last aku amek order buat barang-barang DIY.. Nak kata last pun tempahan penuh sampai awal tahun depan... kaahhkkaaahhkaahhh... Padan muka aku..

Alamak..!! Masak nasi lupa nak masukkan beras..??!!
Kalau aku ni suri rumah yang cantik & solehah, kompom mak boleh buat nak... Tapi aku rasa, cukup la yang ada sekarang.. Aku akan try siapkan seawal mungkin & get REST..!!! 
Even now aku terpaksa buat time rehat kat opis, dalam kereta & rumah mak mentua..
 hhuuuhhhhhh.... 

Memang ini yang aku minat.. Yang aku suka gila nak buat..! Tapi masa yang tak kena.. 
Tiada masa untuk saya & anak-anak.. hahahaha

Korang doakan lah perniagaan yang aku plan wif Incik Hasben berjalan dengan baik, & i dont need to go to work.. Boleh la aku dok umah sambil jaga bisnes & gentel bunga telur @ goodist untuk korang.. hahaha
Ok keeennn...??


Apa-apa pun, aku yang mulakan, aku kena habiskan.. 
YAQIIINNNN BOLEHHH...!!

huwwaaaahahahahah

K la, thanks for reading sayam2....

Lebiuu...

Salamm..

ZAWARA.

...