Monday, August 01, 2011

oH RaMaDhAn.. Oh PuAsA.. (^_^)YNabi bersabda, 

"Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat, Ramadhan ke Ramadhan, adalah penghapus dosa-dosa yang terjadi di antara waktu tersebut jika dijauhi dosa-dosa besar.” (HR Muslim no: 233)

Nabi saw. bersabda, 

"Sesiapa sempat bertemu bulan Ramadan dan tidak diampun dosanya, maka semakin jauhlah dia dengan Allah" (HR Ibn Hibban)

Nabi saw. bersabda, 

"Telah datang kepadamu Ramadan, bulan berkah, Allah mewajibkan kamu berpuasa, pada bulan ini pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu Neraka ditutup, syaitan diikat, dan di dalamnya terdapat malam yang lebih baik dari seribu bulan.
(HR Imam Ahmad dan Imam Nasa’i)

Nabi saw. bersabda, 

"Apabila tiba bulan Ramadan maka dibuka pintu-pintu rahmat." (HR Muslim)

Nabi saw. bersabda, 

“Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan kerana iman dan ikhlas mengharapkan pahala dari Allah, maka dosanya yang lalu akan diampun oleh Allah.”
(HR Bukhari)" 

Pada bulan Ramadan, syaitan dibelenggu bagi memudahkan manusia berperang melawan hawa nafsu mereka. Ini kerana Syaitan berjalan dalam badan manusia melalui saluran darah dan darah pula terhasil daripada makanan yang dimakan. Syaitan hanya mengambil kesempatan atas nafsu buruk yang tercetus. Maka Allah s.w.t. telah membantu kita untuk melaksanakan ibadah puasa dengan merantai para jin dan syaitan.

Hadith al-Bukhari dan Muslim, “Sesungguhnya syaitan itu bergerak di dalam diri anak Adam melalui saluran darah. Maka sempitkanlah perjalanannya dengan berlapar”.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)“

Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka,….(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)

SELAMAT BERPUASA

p/s : aku bukanlah hamba-NYA yang perfect.. tapi xsalah kalau kita saling mengingati dan mperbaiki diri kita sama2 kn..? ^_^Y peace yaw..!

6 comments:

 1. Hai selamat berpuasa dan selamat berbuka..amy singgah dan follow belog nie , jom ke belog amy..

  happy blogging..

  ReplyDelete
 2. hye amy... slamt pose n buke...^_^

  tengs yah..

  ok nt rura follow belog amy...

  im comingggg....!!

  ReplyDelete
 3. salam ziarah ke sini..

  ReplyDelete
 4. salam hanez...

  nt rura ziarah blog awk plak k

  ReplyDelete
 5. Selamat berpuasa dan salam perkenalan dari Marina

  www.marinafazli.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. slamat bpuase marina....

  ok,, im coming...!

  ReplyDelete

ZAWARA.

...