Monday, December 31, 2012

CHECK LIST PERKAHWINAN

Salam...

Hye B2B  ..!!

Excited dok survey preparation for your wedding..??

Last N3 aku post bout "Checklist Pertunangan". So now, aku nak post bout.....

tadaa..!!
" CHECK LIST PERKAHWINAN " 

Besties..! Gemoknye akuuuu ketike itu...

Lembutnye pipi u.. Meh tenyeh sikitttt....

Excited x nak kahwinnnn uolzzz..??? hehee k la, byk yang uolz kena baca, so xreleven rasanya nak kumat kamit panjang berjela-jela... Gitewww...

So, selamat membaca & menjulingkan mata anda.

12-10 Months Before Ceremony
Tentukan tarikh & hari perkahwinan –
Booking for MUA (solemnization) –
Booking for MUA (reception) –
Booking for OP –
Booking for OV -
Catering for Solemnization –
Catering for Reception -

9-8 Months Before Ceremony
Solemnization’s place –
Reception’s place –
Solemnization theme –
Reception theme –
Family theme for bride side –
Family theme for groom side –

7 Months Before Ceremony 
Listdown barang hantaran for both side -
Start cari baju nikah –
Start cari baju untuk majlis resepsi –
Start cari kad jemputan reception –

6 Months Before Ceremony
Buat tempahan Tok Kadi -
Emcee for majlis resepsi –
Mencari tukang cakap for both side
Survey Nikah Favor 
Survey Reception Favor –
Mendapatkan borang2 yang diperlukan –
Mencari kompang –
Lakaran plan rumah harus disiapkan -

5 Months Before Ceremony
Membuat tempahan kad-kad jemputan
Order bunga pahar
Order favor nikah & resepsi
Entertainment for resepsi (slideshow, songs)
Entertainment for nikah
Pengapit lelaki -
Pengapit perempuan -
Guestlist -50% mesti siap
Mencari kasut nikah
Mencari kasut sanding -
Memikirkan konsep walkaway -
Memikirkan konsep centerpiece
Menentukan flowergirls -
Survey kek untuk majlis resepsi

4 Months Before Ceremony

Hantar kain nikah untuk jahit
Membeli tudung nikah
Membeli barang-barang untuk pelamin nikah
Plan for honeymoon
Mencari tempat tinggal utk family lelaki
Mencari Bunga Manggar
Mencari tukang pembuat hantaran

3 Months Before Ceremony
Mula menghias bilik pengantin
Mula tulis nama pada kad jemputan
Sediakan text ucapan untuk majlis resepsi -
Montage untuk majlis resepsi
HIV Test -Done
Menghantar borang lengkap permohonan kahwin
Menempah guestbook, sticker TQ & bunting

2 Months Before Ceremony
Mengedarkan kad kahwin & nikah
Final fitting baju nikah
Fitting baju resepsi
Senaraikan lagu-lagu untuk PA System
Tempah tag nama for family members
Final check for OP
Final check for OV
Final check for wedding cakes
Final check for MUA (sanding, nikah)
Final check for wedding favor
Final check for wedding entertainment

1 Month Before Ceremony
Final fitting baju
Final check for accessories nikah
Final check for accessories resepsi
Final check for accessories bertandang
Final check untuk bunga pegang
Final check untuk kompang
Discuss dengan pengapit
Bunga pegang untuk flowergirl
Cari kayu untuk buat landmark
Final check untuk tema family
Mencari inai

2 Weeks Before Ceremony
Majlis rewang bermula
Senaraikan tugasan
-          siapa penyambut tetamu
-          siapa yang menjaga hadiah
-          siapa yg berada di kaunter pendaftaran
-          siapa yang berada di guestbook corner
-          siapa yang kasi bunga telur
-          orang2 penting majlis
Check pintu & lock bagi mengunci pintu pd hari majlis bagi mengelakkan kejadian tidak diduga.
Pastikan PA System dah berada di rumah
Final check for video montage
Ambil bunting & banner
Discuss dengan katering
Final meeting dengan wedding planner
Buat rawatan facial muka & spa

5-2 Days Before Ceremony
Buat rawatan rambut
Buat rawatan kuku
Pacak banner, landmark & bunting sehari  before majlis
Buat inai tangan
Pastikan mini pelamin 70% siap 4 hari b4 majlis
Pastikan bilik tidur dah tersedia
Pastikan wedding favors dah siap
Pastikan hantaran dah siap
Pastikan bunga manggar dah tercucuk rapi
Pastikan baju dan lain2 dan diasingkan & digantung
Rehearsal di dewan sehari sebelum majlis
Buat rawatan gigi (scalling)
Pastikan barang2 yang digunakan sehari sebelum majlis dah dibeli
-          timun (untuk mata)
-          ice (untuk muka – biar makeup tahan lama)
-          madu (bibir)
-          limau nipis (mandian)


THE BIG DAY
Sarapan pagi
Make sure hantaran dah ada 6 jam before majlis
Makeup start at XX am– nikah
Makeup start at XX pm – resepsi
Nikmati hari bahagia! SELAMAT PENGANTIN BARU! 


_______________________________________________________________________________

Wedding Checklist by Items


Legal Documents
Kursus Kahwin 
Borang kebenaran nikah              
Test HIV  
Jurunikah


Hantaran Both side
-Toiletries
-Bag
-Kasut
-Jam Tangan
-Perfume
-Telekung
-Cakes/Chocolates
-Buah
-Sireh Junjung ext....

Hantaran Decoration
Dulang
Alas Dulang
Bunga Dulang
Reben
Tepak sireh
Tempat letak cincin
Span


Outfit 
Baju Nikah
Tudung Nikah
Veil Nikah
Kasut Nikah
Aksesori Nikah
Baju Resepsi
Tudung Resepsi
Veil Resepsi
Kasut Resepsi
Aksesori Resepsi
Baju Bertandang
Tudung Bertandang
Veil Bertandang
Kasut Bertandang
Aksesori Bertandang

Pelamin
Nikah (Paper lantern)
Nikah (Bantal)
Resepsi
Bunga Pahar Resepsi

MUA
Nikah -
Post Wedding -
Resepsi -
Bertandang -

Official Photographer (OP)
Nikah
Resepsi
Post Wedding
Bertandang
Official Videographer (OV)
Nikah
Resepsi
Bertandang

Hand Bouquet
Nikah
Sanding
Tandang

Venue
Nikah
Sanding

Catering
Nikah
Resepsi
Dewan Resepsi

Deco Dewan : Arc, stand
Meja Makan beradab
P.A System
Red Carpet
meja Guestbook 
Projector & Whitescreen

Doorgift
Doorgift VIP
Goodie bag
Doorgift kanak kanak
Bakul doorgift
Doorgift nikah

Pengapit lelaki (bersanding)
Pengapit perempuan (bersanding)
Pengapit lelaki (bertandang)
Pengapit perempuan (bertandang)
pemberi doorgift (5 orang)
Pengacara majlis
Pembantu Pengacara
Pembaca doa
Jaga P.A system
Runner makanan dan sebagainya
Penggubah hantaran
Flower girls
Pegang duit - Plan
Bridesmaid (Bawa dulang)
Invitation Card
Guest List
Design
Printing
scan & letak di facebook/email
Post
Bunting Free
Sampul Setem
Honeymoon
Tickets
Date
Accommodation
Itinerary
Transport
Duit poket
Keperluan Lain
Penunjuk Arah jalan
Bunga Manggar/ Payung
Kompang
Wedding Cake
Inai
Homestay
Guestbook
Guestbook accessories 
Tag Pembantu & Family
Pulut kuning for nikah
Duit untuk jurunikah dan saksi 
Flowergirls flower
Ribbon pin
Text untuk pengacara majlis
Nota tugasan buat pembantu beserta no phone

Bilik Tidur
Katil
Dressing table
Langsir
Cadar
Hiasan
Lampu
Kipas/aircond
Karpet
Pewangi
Bantal hiasan
Side Table
Lampu tidur
Hiasan bunga
Almari


p/s : List kat atas ni just senarai yang cuba dibuat selengkap mungkin... tapi mane yang korang rasa sangat xperlu, kasi potonggg lee... ok fellahh... Gud Luck & Selamat Pengantin Baru in Advance yah..!! 

Nak wedding tips everyday..?? with free consultation..?? fuiyoh..!!
Click HERE now bebeh..! 
Ini betol-betol free oi...

Friday, December 14, 2012

Checklist : Pertunangan

Salam..



hye fellah......!!



Kiutnya awak baca blog kita... eheheh ^_^



Ok lah dear readers... Now aku nak share dengan kamuuu semua, Senarai Periksa (Checklist) untuk memastikan sebuah majlis pertunangan itu berjalan lanchorrr & supaya kita tak jadi hijau kerana marah dihari pertunangan.. Masa tunang tu muke mesti kasi sweet, blushing2. Jangan sampai bakal mak mentua terasa nak mempertimbangkan semula untuk menjadikan anda sebagai menantu... gitewwww...





So adik2 (dah kahwin ni terasa tua sikit), pertunangan ni bukanlah sesuatu yang wajibulghunnah. Cuma 1 stage / adat untuk kita lebih mengenali pasangan kita lebih mendalam sebelum diijabkabulkan.. Tapi bukan lah lesen untuk kita terlalu "mendalami" pasangan iteww... salah..!! haaaa~~


Terpulang untuk kita nak buat majlis secara besar-besaran (sampai panggil artis datang buat magic show) atau secara kecil-kecilan (buat magic show sendiri depan tetamu)..Macam wajib pulak way magic show tu kan...? Tak buat majlis tunang lagi jimat uolzahh..! Tapi aku pun tunang gak dulu...eh aku kompius.. Suke hati korang la...


Sebelum muqadimah lebih panjang dari checklist, adalah lebih baik aku bagi korang checklist tu sekarang...



Pilih tarikh/waktu/tempat :


Tarikh & masa yang xmenyusahkan semua orang & senang untuk diingat sampai anak cucu.


Rumah (hall) @ bilik atas katil pengantin @ Dewan Serba Guna @ Dewan Serba Salah @ Dewan Serba Serbi. 

Tentukan jumlah hantaran L/P

 Contoh > 7 dulang (P) balas 5 dulang(L) 

Selalunya perempuan akan bagi 2 dulang lebih dari lelaki, & jumlah yang bernombor ganjil. Selalunyeeeee... Kalau nak buat laen dari yang lain, apelah salahnye.. Bagilah  yang termampu, xpayah nak glamour sangat sampai sanggup hutang.. glamour ke hutang2 ni uolzz..?? tidak same sekali..

Pilihan Tema hantaran :

Biasanya pemilihan color yang lembut. eg. soft pink, soft yellow, white..
 Ikotlah warna fevret korang tu, kalau suke kuning sami.. pon boleh.. ate, majlis korang kan... 

Pilihan Gubahan sendiri / tempah :

Buat sendiri lagi jimat uolzz... Kalau terasa diri tu mmg xkreatif langsung, lukis muke sendiri pun boleh jadi muke bigfoot.. tapi dalam mase yang same, nak jimat.. xpe, dapatkan khidmat kawan2. xkan lah xde yang dapat tolong.. kemon laaaa... kawan fesbuk ribu2..

Pilihan Warna pakaian L/P :

Bergantung pada tema yang korang pilih.. xsemestinya kena sedodonan... boleh jugak kalau nak buat tak sama warna.. contoh > lelaki baju soft blue, perempuan soft pink.. Dalam gambar mesti chooaannttteekk.. Jiwa soft2 gitewww.. Terpulang..

Tentukan jenis barang hantaran

listkan barang2 ikut kehendak & kemampuan.. ada sesetengah orang, masa hari pertunangan terus bagi semua / lamsam barang2 hantaran.. Mcm aku la tu.. Nanti masa nikah xpayah bawak apa-apa dah, datang dengan hati yang girang je..

Tapi kalau rajin nak buat hantaran lagi sekali, dah xtau nak habiskan duit tang mane lg, masa tunang tu datang bawak separuh (banyakkan makanan dari barangan) & lagi separuh bawak masa nikah (barang2 mahal gila yang korang da decide tu)

Jumlah wang hantaran & mas kahwin :

Jumlah hantaran tu, hak masing-masing nak berapa.. Yang penting jangan sampai menyusahkan diri sendiri & terutamanya bakal suami.. Sebab lepas kahwin nanti kalau dalam poket suami korang dah tinggal habuk2  biskut je, siapa lagi yang nak tolong kalau bukan korang.. Mintak takat lepas duit buat kenduri + simpan untuk kegunaan selepas kahwin tu dah le.. Tapi kalau bakal suami kaye raye jutawan al-taukeh minyak, tiade masalah...!! Sile mintak cek kosong untuk korang isi sendiri jumlahnye... ngeehhh

Mas kahwin, sila la check ikot negeri berapa amaun minimum... Selain duit, boleh jugak kalau nak mintak barang kemas.. wah..!! Tak pun, ada sesetengah orang, dia mintak set alat solat + al-Quran... ^_^

Cincin tunang & risik :

2 cincin ( ikut pilihan sendiri either nak bagi 2 sekali or nak bagi cincin tunang je pun boleh

Pilihan Dais / Pelamin

Bergantung. Setengah orang mahukan mini pelamin, setengah orang hanya gunakan katil yg dihias cantik . Nak jimat DIY (Do it yourself).. Tak pun, kalau kedekk macam sayeeerr, xpayah la pelamin2 bagaiiii..

Makeup :

Nak upah mak andam pun boleh.. Pasti cun..!! Nak lagi jimat, make up sendiri @ mintak mane2 kawan @ family yang pandai make up tu tolong... Makeup soft kalau boleh... Jangan terlalu "pelangi dikala senja" or "episod ibu tiri yang dibenci"

Jurugambar

Tips untuk kawan2, ambil lah sekali pakej tunang + nikah + sanding.. lagi berbaloi.. kalau asing2 ni biasenye mahelllll... Xpun, tangkap kat hanset & cuci di kedai gambar oscar.

Sediakan bajet jamuan makan lunch / ptg/ mlm :

Katering atau pun masak sendiri.. Masak yang simple pun dah ok

Tentukan wakil pihak L/P sbg juruckp :

Biasanya orang tua yang berpengalaman.. 

Tentukan jumlah keluarga dari pihak L yg akan ikut serta :

Senang nak bajet makanan, space @ goodist.. Jangan sampai orang yang datang 15 orang, tapi kita masak untuk 3 orang.. Berpotensi untuk kena umpatan sepanjang usia..

Perkara2 yang akan dibincang kedua keluarga pd hari pertunangan :

     Tarikh nikah/ langsung kt mana?

Tarikh kenduri ?
Jumlah wang hantaran?
Jumlah wang mas kahwin ?
Jumlah barang hantaran semasa kahwin?


 Kalau minat lagi tang pantun-pantun, boleh la usulkan untuk pantun memantun ni.. Masa aku tunang dulu pun siap berpantun. Alahai klasiknye jiweku ketike itu,... haha

Apa yang aku senaraikan atas ni just listing yang basic (basic ke..?), almaklum lah zaman sekarang ni banyak yang ditambah-tambah.. Kalau boleh nak ada sesi karauke & cabutan bertuah. Tapi apa-apa pun, aku harap sedikit sebanyak dapat lah bantu readers yang tengah gusar gundah gunalan gulana berfikir untuk persiapan majlis pertunangan ni.

Good Luck... & Congratulation..!!

Nak wedding tips everyday..?? with free consultation..?? fuiyoh..!!
Click HERE now bebeh..! Ini betol-betol free oi...



Friday, December 07, 2012

"Aku Terima Nikahnya"

Salam..! 

TURN ur mood to "ku pinang kau dengan bismillah"

" Bismillahh... Jom Kawen..!!! " 

Awal2 entry da merepek, so,  jangan segan silu milu untuk bace sampai habis ya..? Babap kang...! hehe

Alhamdulillah, sujud syukur kepada Ilahi Yang Maha Kuasa. 
Dah sebulan lebih aku bergelar seorang isteri kepada seorang suami yang bernama 
Syahril Lufti.. 
(suwitnye sayeeee.... betul2kan tudung sikit..)

Dengan izin NYA, kami sah nikah pada awal bulan Nov. haaa....~ so in lep (love) ..

Im happy when im single but now im more happy when im with u incik hasben...! 

Semoga ALLAH izinkan perasaan ini kekal sampai akhir hayat, bahagia dunia akhirat... Amin.. ^_^

Sebelum ni asik terjah blog wedding preparation je, bukak mate itu yang dihadap... tutop mate itu jugak yang nak dihadap.. siap salin letak dalam diary, tebal diary hakaq toq..!

Migrain tu la peneman setia, siang malam mencapap kat kepale... Bespren kate ko..

Tup2 sekarang dah sebulan jadi wife orang.. Alhamdulillah... Dah nikah rupenye.. hihi

Hopely x terlambat la aku nk post pic wedding aku kan..? Saje nak share ngan readers.. Tak banyak sangat pic yang aku boleh share, yang mane ade kat aku je la k..

After dis aku try gagahkan diri yang sedia "gagah + sihat" ni wat entry bout wedding preparation aku & DIY (Do It Yourself) Project.. okeh hadik2..? 

Boleh la semua B2B (Bride to Be) kat luar tu buat preparation dengan penuh tekun & bergaye. 

Seperti berpengalaman 30 tahun..! 

Nampak x ke'iklan'an dia tu... Dapat rase x..?

Fine, merepek lagi dah.. Tengok la gambo..!

NIKAH

Mak.. ^_^


Dalam dewan nikah, kebetulan  ade lagi sepasang perantin  pengantin yang nak nikah dalam mase yang sama.


Alhamdulillah.. Sekali Lafaz.. ^_^

BFF dari sekolah rendah, kolej, & opis.. Ain, Fath, Nabila, Faezah, Sheryn, Aqie

My BFF ^_^ Andy, Caol & Amin pon datang.. thanks uolzzzah..!



BERSANDING (My Side)



















BERTANDANG (His Side)

 



















Ni saja lah gambar2 yang aku ada.. Banyak gambar with my own family & friends yang aku x ada.. huk2

Belum dapat lagi dari OP aku... xdapat la na share.. T_T

Apa-apa pun,

Doakan lah kami bahagia dunia & akhirat, diberkati ALLAH, dikurniakan zuriat yang soleh & solehah..

Amin...

Thanks yah fellahhh..!! Jumpa di next entries.. ^_^
Muahxoxoxo










ZAWARA.

...