Thursday, August 25, 2011

Cinta Hati Saya

Salam..!

Sihat ka tidak..?? hehe





Alhamdulilah, hari ni genab la 25 hari kite bpuase.. Laju gak mase merempit tinggalkan kite, huhuhuu.. Nak dekat2 raye ni tetibe tringat cinte2 hati aku tu... Xsabo nk jumpe time rye nt, nk cubit2 pipi dorg... nk lambung2..! nk julang2 smpai ke kipas shiling.. hahah menggeramkan..!! ni la dye antare ank2 buah aku, CINTA HATI SAYA..

Dari kiri : Mifthahul Damia , Mifthahul Amani. Mifthahul Jannah
Mifthahul Jannah a.k.a Nana ... nana ni yang sulung.. taon ni umo dye 5 tahun.. Dye pandai menari uollzz..! Menyanyi pon dye suke.. n most important, dye pon photogedix cam makcik dye gak... hahah aku la tuh..!
Mifthahul Amani a.k.a Ani... Ani ank yang tengah, berumur 3 tahun++, paaaaaaling banyak cakap n ganaz..! hahahah Sume mende dye nak tanye n buat.. tapi malang, kadang2 aku xpaham ape yang dye cakap.. hahah


Mifthahul Damia a.k.a Mia, anak bongsu,1tahun++.. if kakak2 dye banyak cakap, tapi Mia ni paling malas nk bcakap.. Dye paham ape yang kitorang cakap, tapi dye juz akan jawap "HURMM".. kitorg akan paham ape yg dye nak buat by reaction dye je.. hahaha,,, btw, Mia macam Shin Chan kan..?? heheh

Dorang ni ank2 kepade kakak sepupu aku,even bukannye betol2 ank buah aku.. tapi aku SAYANG dorang...!! hahahha... Berat cane pon masalah, mood ke laot, atau hangin taufan ade taruk atas kepala jugaa (amma..!).. bile jumpe dorang, sume tu da hilang.. Dari muke cam jeruk mangge basi teros jd cam blueberry cheese cake..! (peeehhh... lapo) cam ni..





apesal rase cam kegampangan sgt pic2 nih..?

Setiap orang ade sumber inspirasi sendrikan..? Aku pon ade.. dorang ni la sumber inspirasi aku.. Ade ramai lagi ank buah tapi pic dorang je yg aku ade... hehehe 

tuuuuuu dia aiihhh.. hahaha mak aku nyenyak tido skali ngn Mia n Ani... ape yang aku nak tekankan disini (ewah)  Mia tido dengan bergayekan...? Kelas ko Mia... haha KO MAMPU..? ahakzz


CIK UYA SAYANG KORANG..!

Tengs Coz Reading yah...! Muaahhxoxoxoxo

Wednesday, August 24, 2011

Dah Dapat Kuih Raya..!! yeeehhaaaa..!

Salam..!


Sihat ka tidaakk..? heheheh

Yeeesss...! Penantian aku da berakhir, aku da dpt semua kuih raye yang aku order from akak2 kat opis.. maceehhh, rura saaayang akak2 semua..! heheh

Semua ni buat aku maken teruje meruje nak raye... jgn kang belum sampai raye, kuih da abes..! nanti adik aku makan, kena sorok nihh..! hahha

Aku order xde la banyak mane pon, 5 jenis kuih je... tu pon ciket lg tu.. aku xingat plak name kuih2 tu.. hahaha

aku masukkan dalam 1 beg kertas yang besar, nasib baik xkoyak. sebab berat weyh..! da r kne jalan kaki lam 10mnit ke stesen bas... tp xpe, aku kan gagah n ensem.. haha lau nak rase kuih2 yang aku beli tu, datang la beraye ke rumahku itu...!!

tadaaaa...!! korang dapat rase x keterujaanggg aku..? haha



nampak x budak comot yg tembuun ni..? haaaa da cukop lentik x..? ke nk lentik lg..? hahah
btw, xkesah la byk or sikit kuih raye yang kite sediakan yg penting kite same2 raikan Hari Kemenangan...!! 

^_^ eheheheh

X brape nak Wordless Wednesday.. : MEE KOLO SEDAP..!

Salam..!

Sihat ka tidak..??

yes, i know skg ni Bulan Ramadhan, tp aku xley nk elakkn dr teringat MEE KOLO when dapat pegi Sarawak dlo... rindu n tringin nk mkn... PEEEhhhHH..! (harap bsabar)

Ok fine..! fine..! fine..! 

aku ase nk cari pon susa kot kt area kl n selangor ni, so aku cari resepi n nk try masak sndri... lau sedap nt aku bgtau korg k, lau x sedaaapp... uuurrmmmm.. aku akn kate sedap gak..! hahahahaha
jom try masak same2..!



Mee Kolok - Resepi dari Sarawak




BAHAN-BAHAN
1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
3 ulas bawang putih (mayang)
2 sudu besar minyak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
4 helai daun sawi (potong 1 inci)
1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
3 cawan air rebusan daging/ ayam
1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya 


CARA PENYEDIAAN
  1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu.Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam. 
  2. Masukkan mee.Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.Kacau seketika.Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
  3. Angkat dan hidang segera.Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.

haaaa... senang je kan..? kan..? kan...?  xsabo lak den nk msak ntok bbuke.. Selamat Mencoba..!!

 Sedap sampai muke bertukar jadi GARANG
(jangan mintak..!!)

p/s : nak lagi sedap, wat sambal cili yg kaw2 pye pedas.. or cili jeruk... xpon, wat cili potong je... sluurrppp..! menduge imaaann...


Terime Kasih coz Bace..! muahh..!

Friday, August 19, 2011

Duyong Yang Terdampar

Salam....!

How r U...? ewahh...



Setiap orang ade rutin harian masing2, sama lah jugak dgn aku & Ceyin. Sebagai BFF yang tegar, insyaALLAH, kami ada 1 rutin harian bersame2...

 the most GILA bff eva... hahahh..!

Yang nampakkan perkara ni lagi best, time bulan RAMADHAN je rutin ni kami selalu sgt buat... kadang2 sampai ase nak muntah... 
OI MAK DATOOOOKK... Pape pun rutin ni jugak yang akan wat kami segar bugaaarrrr... haa~~ Our fav rutin is trying to be :

DUYONG YANG TERDAMPAR

haaaa.. nampak..? nampak...? canggih tak fav rutin kami..? ahahhhaaahhh...
Rutin ni amatlah sesuai bila waktu lunch or rest..! haaaaa... di tambah pule (wahh..! 'pule' kau..!) dgn suasane yang aman damai permai, xpanas n xsejuk... rase cam kat hawaii...

tapi papepon, kite kene ingat, jgn wat time bekerja. kang kena "HAWAU KAU..!"

Aku da kopak idea da nk xplain cam ne lagi kat korang.. So, tengok la gambar & hayatilah ngn penuh tawaduuqqq...! hehe...

ni lah dia, DUYONG yang digembar gemburkan dlm surat kabor n TV.. waaahhh gitu..! lentik n menarik kan..? yg pening nooorr,,, tang ekor tu.. mahal ye dop...?


yang ni pon cube gak nk jd duyong terdampar, xsempat nk menduyong, dye da mendugong... hahah anyway,CUTE kan dugong ni..? ahahaha




Ni Ceyin.. si Duyong terdampar yang tegar,, bhahahaha (jgn marah, t ko kne juai)


P/S : Bole je lau nk "menduyong" kat opis, but, make sure bukan time bekerja... ok..? eheee~

Thanks coz reading dear..!

Thursday, August 18, 2011

Aku Yang Mengidam..

Salam..


Sehat ka tidaaaakkk..?? ehehe..

Entry kali ni xde cerita yg pelik2, cume AKU MENGIDAM.. hadoii...

muke mengidam... tp lebih tepat,
MUKE MINTAK KNE JENTIK
(bulat kan idong saye..?)


last few days aku ade nampak 1 kdai kasot xberjename.. design kasot2 dye bole tahaaann.. harge pon ok gak... n aku da mule berangan nk beli kasot2 tu... 
(kasot2..? nk beli semua..! haha)

tp malang, ari ni kedai tu da xde..!!!!! bukan ghaib dek kne sorok ngn jin or bunian.. tp, kdai da tutop.. actly tu bukan la officialy kdai dye.. juz smentare... menyesal xikot ckap Ceyin...!!

aku : Ceyin, cer tgk kasot2 tu, cantik n..?

Ceyin : Nak beli tak..?

aku : Len kali la, wallet tinggal kt opis ni..
Ceyin : Laaaa... Duit aku kan ade.. boleh pakai dulu.. banyak ni, jgn risau, ade juta2..

aku : erkkkkkk... esok luse ade lagi kot

lpas ulang alik nk g tgk kasot tu.. jap nak.. jap xnk.. last2 kami berlalu pergi ngn penoh kesadisan... sadiss... sadis... sadiss.... 

n skg xtau kdai yg sbnrnye kat mane... nk g kedai lain cam xlalu plak... haisshh ... T_T

kasot2 dye cam ni..(tahan sebak) 













Tuesday, August 16, 2011

Talking Picha..(Tengok & Faham Sendiri) heheh...























Friday, August 12, 2011

PaNdAi BeRniAgA kE TiDaK...?

Salam....!


Sehat ke tidaaaakkkk...? ehehh..

Entry kali ni aku nk citer sal pengalaman aku yg deal ngn peniage or promoter yg amat sangat terlalu gile2 pye HAMPEHSS.... nmpk..? nmpk...?

Kisah 1 : Cari kain..

Kejadian ni jadik lam bulan Julai, tapi aku lupe la pulok tarik dye an.. xpe, xpenting.. on dat day, aku kne g tlg mak aku g cari 1 kain ni... harus same corak..! sebabnye, mak xsengaje terrrrkoyakkn kain customer dye.. so, sebagai ganti, mak mintak tlg aku pegi cari kain yg same... baiklah mak ku..!

corak akin lebeh kurg cam ni.. tp xde la same sgt... name pon LEBIH KURANG..

dengan penuh kesabaran n tawaduq.. (wahh..! ayat...) aku dengan ditemankn my BFF, Sheryn a.k.a Ceyin g la menuju ke KAMDAR JALAN TAR... dgn harapan, dpt la cr sb kainkan melambak kat situ...

aku try tye sorg adik ni

"dik, akak nak tye.. agak2 kat sini ade tak kain yg corak dye same mcm ni..?"

adik tu jwp,

"hurm sy xsure la kak, jap ea sy pggl senior sy"

ok, dye pon pggl la pkerje senior dye... aku bg soalan yg same kt dye.. dye garu2 kepale, da dpt agk da ni, msti xsure gak tu.. aku paham, berape punye byk la corak kain kat dlm KAMDAR tu.. if xdpt cari, cukop la juz ckp.. "sori la dik, akak ase susah nak cari ni, tapi kite try la"..

tetapi..!! korg nak tau x akk tu ckp hape..?

"ish..! dik...! byk corak kat sini ni...! akak paling BENCI la nk cari kain corak same2 ni... MENYUSAHKAN je... adik cari la kain lain, byk yg lawa2 ni..."

hek eh, org tua niiiiii.... aku ngn ceyin tergamam.. xpnah la seumur idop aku jumpe PROMOTER cam tu.. dgn dgn ati yg pnas, aku n ceyin pon tros blah, da mls da nk cari... sgt bengkek disitu..! huishh..!

Kisah 2 : Beli TV

10 Ogos 2011.. - Aku, mak n bapak pegi kedai tv.. ngn harapan nak repair tv yg tetibe off mase tgk cite KETIKA CINTA BERTASBIH.. huuu~ potong..!

alang2 da ade kat kedai tv, mak n bapak pon usha la SHARP LCD TV.... harge bole thn, bagi org yg xseberape mampu cam kami ni bole la nak beli tp kne dua kali byar la... so, mak pegi la tanye taukeh tv tu ; 

"bosh, kalau sy nak beli tv ni, bole x dua kali bayar..?"

taukeh pon balas ;

"u ade kredit kad x..? kalau xda, tatak bole...! visa bank card pon tatak bole..!"

amboi, kemain berlagak lagi kau ye.... statement cam hawau tu 1 hal, pastu bole pulak la dye nak menjeling kat mak aku... wah..! cucok mate ngn copstick ko br tau... aku xbole nk ckp pe la, juz bole balas jelingan manje dye je... geram2..!


P/S : xkesah la kite ni TAUKEH ke... PROMOTER ke.. bile berniage, kne la ade adab.. xbole la lyn customer cam HAMPEHH sgt.. bukan nak kate CUSTOMER ALWAYS RIGHT, tp MEMANG salunye cam tu la..! heeeee.....~~ xde kredit card xsemestinye xmampu... mintak tlg xsemestinye org tu menyusahkn...

ZAWARA.

...