Thursday, October 31, 2013

Renew Cinta


Salam..!! Hye  uolz..!


So, tak nak berbasa basi busu lagi, ahkoq yang cun gila ni nak share dengan ahdik2 vogedevass semua tentang RENEW @ memperbaharui cinta & perkahwinan.. Sejak bila mak jadi kaunselor perkahwinan ni nak oi..? Sejak mak dapat mimpi basah.. ye la, mimpi umah den banjir, ujan lebat... air pulak masuk rumah.. Motip..?






Perasan atau tak, sebelum kahwin a.k.a masa bercinta, uolz sanggup ni pergi kerja makan  biskut mayat hari2 itu pun simpan separuh untuk makan time dinner.. Sebab..? Nak isi topup borak ngan gepren / boipren masing-masing & borak sampy tertidur.. aku pun pernah..!! ngeh ngeh ngeh

Dah borak, sms, wassap, wechat, line, & bagaibagaibagai.. cakap pasal apa eh..? Tak kan nak borak pasal ternakan lembu nenek kat kampong suka makan apa... Pastinya meluahkan isi hati yang dah diulang2 berjuta lemon kali.. Lebiu.. Lebiutoo.. Misiuu.. Misiuutoo..  Disertakan dengan tangisan kerinduan katenye..! haha Giteww..

Tak cukup lagi, soalan wajib.. 

“sayang dah makan..?  makan apa..? tak ajak pun.. sayang buat apa..?? berak..? tak ajak pun..? sayang sihat..? kalau tak sihat pegi la klinik.. dah pegi..?? 
TAK AJAK PUUUNN?” 

Begitu lah contoh skema soalan.

 Rasa bosan jauh sekali, kalimat cinta cinta harkktuii tu umpama membuatkan kita terbang melayang dan tak pulang kembali.. Wah..!Mantop..  Selagi tak bernanah telinga , ulang sajo.. Thats because we love each other..

Macam mana pula selepas kahwin, masih ringan lagi kah mulut seksi ini nak luahkan semua itu..? Sinonim lagi kah ayat-ayat cinta dengan kata-kata romantiss getiss itu semua..? Jawab soalan aku..!!

Memang ada sesetengah pasangan yang berubah selepas kahwin, dengan alasan, DAH KAHWIN, nak kelam kabut apa lagi.. Dah kahwin tu maknanya sayang la, nak rindu-rindu apa lagi.. Everyday looking at the same face, talk with the same person.. Eat together, sleep together.. Tak sempat la nak rindu.

 Nak gurau senda..? Dulu belum ada idea nak buat lawak dah gelak nangis-nangis, sekarang buat lawak cipan tonggek pon muka masam ketattt je. Katanya lawak u dah tak relevan, lawak u not my taste..!

Tapi tahukah kawan-kawan, sebab pemikiran macam tu la kadang-kadang sesetengah marriage ni jadi sangat boring.. Perasaan sayang tu tak di renew kan setiap hari.  Susah sangat nak say “I LOVE U, SAYA SAYANG AWAK” sampai nak kena mintak.. “Do you love me too..? Baik awak cakap sekarang, kalau taaaakk..”   Itu parah..! Dengan itu timbul lah was-was dalam hati sipasangan tentang tahap kecintaan kita, tambah pula dicucuk oleh sang syaitoooon yang direjam.. Huru hara bakal terjadi. Elakkan.


And, gurau bergurauan sesame suami isteri  itukan seronok. Hari hari gelak, hari hari bertepuk tampo.. Aku kejar ko, aku sempot, ko kejar aku balik... Bestnye...!!

Pernah dengar tak Romantik itu sunnah.. Bukan kahwin empat je sunnah.. eh..?? So, why not serapkan dalam marriage life kita kan..? Bukan satu kesalahan disitu. Wahai si laki & si bini , jangan kedekut ucapkan rasa sayang, tak rugi pun.. Untung lagi ada lah, pahala tu uolz..! Ke aku yang salah..? Tak susah pun kan..? Pakai air liur basi je, kalau rajin hugs la sikit. (yang dah kahwin je ek..!!)


Ok lah, nampaknya aku enjoy jadi jelmaan kekonon pakar motivasi. Sampai sini saja. Aku nak sambung rindu-rindu abg emcem.. Akhir kata, express your love to her/him, nothing gonna lose..

Sayang, Love U Lillahi Taala

Salam..!


Wednesday, October 02, 2013

Sedap..! : Tauhu Mekar di Dalam Taman Hati Nan Suci Murni

Salam..!

Ello uolz..!! Lapar..?

Pernah atau tidekk, uolz semua dengar nama tauhu mekar or tauhu terbalik or tauhu bunga or tauhu tak berapa nak tauhu..? Pernah tak..? Walaupun lapan puluh belas ratus nama diberi, bendanya tetap sama je...  ate.. Tak ada nama yang fix kan...? Tajuk kat atas tu propa je, tak payah nak taman sangat laahh.!

First time aku dengar pasal Tauhu mekar ni dari seorang ahkaq, dia cerita betapa sedapnya Tauhu Mekar itu. Oh, teringin dengan tiba-tiba.. So gagah la menggoogle, macam-macam nama & resepi yang aku jumpa.. Alih-alih, buat resepi sendiri.. Sedap tak sedap, suami sila terima dengan redhoooo.. ihikkk..

Family belah En.Hasben ada buat berbuka puasa bersama-sama (puasa punya cerita, basi dah..!) , kesahnya kena buat potluck.. So, En. Hasben request ai buat Tauhu Mekar.. Almaklum, Binik memang tereeelll gila masak... ##Puuii..

Nerbes jugak la nak bagi big family En.Hasben rasa apa yang aku bawak tu, tapi alhamdulillah.. Semua kata okey, sedap.. Siap suruh buat frozen food lagi.. My beloved mother pun suka.. Alahai, koyak kain baju kurung mak... prakkk..!! 

Ok, bebel banyak pun orang tak suka, jom kita cuba resepi Tauhu Mekar ai,..

Bahan-bahan

Tauhu kering 35 biji
Tauhu basah 2 biji
Ayam cincang RAMLY 1 paket
Sosej – 5 batang (ke bijik?? Kompius mak) *hiris bulat
Keju – 3 keping (boleh letak lebih kalau gilo keju) *potong petak
Lobak merah *hiris haluuusss
Daun bawang *
Daun sup *
Serbuk lada putih – 1 sudu kecil
Serbuk lada hitam – 1 sudu kecil
Cili Merah – 1 biji (dibuang biji)
Bawang besar – 1 biji *potong dadu
Bawang putih – 4 biji *hiris halus
Telur – 1 biji
Kiub ayam – 2 ketul
Garam & Gula – secukup rasa

Mula-mula, baca bismillahirahmanirahim, doa supaya resepi ni menjadi.. Dan senyum dengan manissssss...

Penyediaan inti Tauhu Mekar

1)          - Hiris permukaan tauhu kering tu secara menyilang.. tapi jangan sampai terbelah empat pulak, permukaan SAHAJA... Lepas tu, terbalikkan tauhu kering dan buangkan isinya.. Asingkan isi dan kulit... Jangan kau tibai pi buang plak isi dia.. Nanti tauhu akan berbentuk seperti mangkuk yang mekar di taman hati yang suci.. Sinetroonnn sgt..


yang petak tak jadi paling kiri tu konon2 tauhu kering... potong macam garisan merah tu, tapi jangan la senget benget.. heheh boleh gunakan gunting atau pisau... Pendidikan seni mak A1 ok..!!
                  
                    - Potong kasar tauhu basah, masukkan ke dalam bekas isi tauhu kering yang sudah diasingkan tadi.. Masukkan juga ayam cincang RAMLY, kiub ayam, lada hitam, lada putih, garam, gula, telur.. Gaul, ramas & belasah pukul-pukulkan sehingga sebati. AMARAN KERAS : JANGAN MENGADA2 LETAK AIR

3)          -   Selepas itu, masukkan pula lobak merah, daun bawang, daun sup yang telah dihiris halus. Gaulkan lagi dengan slow and steady (sebab xnak daun bawang & daun sup hancur dek emosi) hingga puas hati dan asingkn ke tepi.

Selesai sudah penyediaan intinya, dan kita teruskan dengan mengisi inti itu ke dalam tauhu yang telah dimangkukkan.. ngeehehehe.. teruja.


1)                  - Masukkan inti tauhu sehingga separuh mangkuk tauhu tersebut, lapiskan pula dengan sosej & keju yang telah dipotong. Kemudian ditutupkan lagi dengan inti tauhu, agar keju & sosej berada ditengah-tengah. Gitewww.. aku suka isi penuh2 & padat.. Puas..!

Ini bahagian tengah, masa ni bajet2 je letak cheese sekeping & sosej 4 keping... Last2 bila tengok banyak pulak lebih, penuh cheese & sosej aku letak... untung la sape yang dapat.. hahaaaii
Ini lah rupa Tauhu Mekar di Dalam Taman Hati Nan Suci Murni sebelum digoreng.. Padat & berat..! Macam aku jugak...
Siap!! Boleh dah nak goreng & hidangkan panas2.. Bila digigit akan terasa keju yang cair ditengah... NYUMM..!! Dapp eehhh.... Dapp eehhhhh...

Ini pulak rupa tauhu selepas digoreng & dibelah.. & juga secara rasminya telah di ngap..!! & habissssssss....
 Boleh tukarkan ayam cincang tu dengan daging cincang... Buat inti Tauhu Mekar tu pun boleh ikut kretiviti masing-masing.. Nak letak daging rusa..? Kerbau..? Landak..? Siput..?? Tiada masalah.. Asalkan kau bahagia nak..
And and and... Andai la tak dan nak goreng time tu jugak , boleh la difrozenkan... Masukkan Tauhu Mekar dalam freezer, dengan mangkuk2 tu skali, agak2 nak beku dah, keluarkan balik & susun dalam plastic, kemudian stepler.. Masukkan dalam freezer lagi.. If terus masuk dalam plastic sebelum dibekukan, takut melekat pulak keenn...

So..! Gonna come up with the yummy sauce for Tauhu Mekar.. Just wait, and berharap aku tak malas-malas lagi nak update blog yang konon glamm sgttt..!

See u soo darlings..!! Daa..~~

Salam.. Muah..! 

p/s : tempahan bulan november dah penuh... Thank to all my darlings yang mengorder untuk jamuan office & kenduri masing2... Order dibuka semula pada pulan Disember.. Tengkiu... Tengkiuu.. Tengkiuuu...

ZAWARA.

...