Thursday, December 22, 2011

Oh Kampung..! : Siapa Suprise Siapa nih..? (Part 1)

Salam...!

Apa khabaq..? sehat ka..?

Buat julung-julang-jeling-juling kalinye aku dah boleh bercerita tentang perasaan pulang ke kampung halaman sendiri.. Percaya atau tak, ni la pertama kalinya balik kampung dalam 22tahun aku hidup nih,, al maklum lah, kampung nuuun sebenang nuh, lain la kalu kampung kat KAMPUNG PANDAN ke, KAMPUNG BARU ke... jalan kaki pon da bole sampai...

Mungkin ramai yang tak tahu, bahawasanya diri ku ini berketurunan Indonesia.. wah, gitu..! Parents aku berasal dari Pulau Bawean, Surabaya, Indonesia.. (harap2 betol la) .. Intan payung aku berdua ni berkahwin kat Malaysia, maka dengan itu aku & adik aku pon lahir kat Malaysia.. IC biru okkkk...! eheehh.. Selama 26 tahun mak xpernah pulang ke kampung, bapak pulak selama 31 tahun. wow..!! tanjat gugurl kan..?

So, bila dah bekerja ni aku pasang niat nak bawak family aku pulang kampung. Nak pulak pertengahan tahun 2011 ni banyak citer HOT sal tanah peninggalan kat kampung nak kne kebas... Lagi la beria2.. Selain kami 4 anak beranak, aku pon ajak la sekali abang kepada mak aku... pakcik aku lah tu maknenye..!

On 7th Nov 2011, kunon2 aku nak la wat suprize untuk family aku.. Memang hajat nak bawak dorang balik kampung dah lame aku bagi tau, tapi aku sengaje made up story yang ade masalah on pembelian ticket. Muke mak bile tiap kali dengar "alamak, macam xdapat je kite balik taon ni mak.. ade masalah la, lagi pon macam cuti xlepas je", memang menghampakan.. tapi bile aku toleh belakang..???? 



BHAHAHAHAHAHA..!!!!!


Pada malamnya aku bawak la balik ticket yang aku dah book..

aku    : mak, ade masalah la kat ticket ni.,... xboleh booking dah.. cube tengok..      
          (hulorkan sehelai kertas) 
mak    : alaaaa.. mak mane pandai tengok ni... ape ni..? mak xpaham la kak... kenape x lepas..? Sebab amek PTPTN ke..? 
aku     : xtau la macam mane nak cakap... (wat muke toyeeee, nasib baik adik xde kat umah, lau x, kantoi awal2) 
mak & bapak : (tengooook je booking statement tu... ape bende la anak aku tunjok ni...? heheh) 
aku     : maakk.. bapak.. ni la booking statement.. ticket kakak dah beli da pon... kite fly 7th Dis 2011...!! 
bapak : (sengih je... tande bapak yang macho) 
mak    : waaaahhh...!!!!! kak ura...!!!!!!!! muah..!! muah...!! muahhh...!!!!!!

abes la kne pelok, ciom, cubit & geletek ngan mak.. Mase tu aku rase aku la orang yang paaaaaaaaaaaling happy..!! haaaa~ kakak sayang mak, bapak & adik...!

so, on 16th Nov 2011 aku amek cuti untuk uruskan passport.. and, mase tu la aku baru tau yang sebenarnye aku da buat silap.. sepatotnye aku kne uruskan passport dulu, baru lah beli tiket.. passport aku, adik, mak & pakcik xde hal... tapi, passport bapak lak masalah.. bapak pemilik IC merah.. tapi, bapak ada passport malaysia..Kalau diikotkan, pemegang IC merah xlayak buat passport Malaysia.. Tapi xtau la macammane dolu2 bapak boleh dpt passport Malaysia... pelix..!!

AKU PULAK YANG TERRRKOJOT..!

Cube fikir, cari care penyelesaian, kesian kat bapak.. Mula-mula sepakat nak tunda, semata-mata untuk balik kampung sama-sama. Tapi bila family kat Indonesia bagitau yang urusan kat kampung mesti dipercepatkan, nak atau tak kami terpaksa teroskan jugak without BAPAK..! & tempat bapak digantikan dengan abang rizal.. Husband kepada sepupu aku.. bila tengok muka bapak, sedih..! 


SORRY BAPAK.. KAKAK JANJI 2012 KITE BALIK KAMPUNG SAMA-SAMA. 

sangat menyedihkan sebab selepas 31tahun menetap kat Malaysia, ini la peluang yang ada untuk kembali ke tanah kelahiran. Tapi kita hanya mampu merancang, ALLAH yang tentukan segalanya... huwaaa~~

Jadikan pengajaran untuk korang jugak, settle kan dulu passport, baru beli ticket k bebeh..!

Next entry akan hambe citer tentang sedikit persiapan sebelum berangkat & ketibaan di Surabaya..

Thanks coz reading my Sayangss,,!!

Lama Bertapa..!

Salam...!

Hye uoolllzzz...!!



Oi Mak Gaaaadd... sangat lame x hapdet blog ini kan...? da berhantu da ha.. rindu3..! 

Sebenaunye banyak mende citer, tapi aku dah LUPE.. makcik mintak maap la nak oooiiii... Antare sebab aku x berrblogging pon sebab lappy aku rosak... ye la kan, adik aku yg bijaksane & saksame itu jatohkan laptop lame aku... rosak suda... berwibawe n..? hahahha

Memandangkan 17 Disember 2011 lepas aku baru blek dr Surabaya, which is my KAMPONG..! nanti aku hapdet laju2 citer sume 8tvt me & my fmly kat sane... BEEEEESSSSHHH...!!!

AHAAAIII...!!

sudah3... cukop sampy disini, nanti hapdet lagi.. Jangan tamak sangat bole x..? ( budget artisss sgt kan jah..?)

Thanks coz reading sayangss..!

muahxx..!!

Thursday, October 27, 2011

Dear, Hunny..T_T

Salam..

Entri kali ni aku tulis khas ntok Hunny.. yang sempat aku jage untuk beberape minggu.. Kadang2 weekend je.. Kadang2 weekdays, but prasaan sayang tu da ade.. T_T ... 



Sebenarnya Hunny adalah seekor sugar glider.. Adik beradik tupai la kot.. Hunny secare rasminya bukanlah pet aku, Hunny kepunyaan kawan kepada adik aku. Tapi tiap hujung minggu aku akan tolong jage sebab kawan adik aku xboleh nak jage time tu... ade la halnyee... Nak dijadikan cerita, aku wat la si Hunny ni maaaacam pet aku sendiri.. Nama yang kawan adik aku bagi Chiko, tapi aku yg ngade2 pggl dgn nama HUNNY..

Mula-mula mak xsuka jugak, but after juz a few hours, aku tengok mak pulak yang beria-ia jage Hunny.. Mandikan Hunny, bagi Hunny makan, biarkan Hunny merayap kat atas kepala.. hahaha Siyes, Hunny memang manje sgt..! Jangan xpercaye, bile time nak tido, aku akan keluarkan Hunny dari beg & let her sleep wif me... T_T rindu...

Hunny wif me mase Hari Raya Aidilfitri ke berape tahh..


Aku xbagi Hunny makan makanan yang salu orang beli kat kedai haiwan tu, aku juz bagi Hunny makan Honey Apple & minum Honey (madu). Sebab tu la aku pggl ia Hunny, ape yang Hunny makan & minum semua ada perkataan Honey. Bulu Hunny gebu..! Sihat jee~ suke sangat tengok... 

Sampai la 1 hari, kawan adik aku nak jage balik Hunny.. Wat to do, she's not mine.. Bagi je la.. Bile hunny xde, ase cam boring pulak.. Mak pon ade cakap, dah xde "kawan" bila mak tinggal sorang2 kat rumah.. adik stay hostel.. aku & bapak plak kije.. huuu~~



Baru-baru ni adik bagitau 1 berita yang wat aku sedih.. Hunny dah MATI..! Sedih gile oooiii...!! Ngade2 kan aku ni..? Haaiisshhh... Adik cakap Hunny mati sebab demam.. Doktor tolong jage, tapi mati pulak... T_T... trase nak guling2 kat parking kereta...! Camne nak teruskan kehidupan... Wah..! drama sgt..

Niat ati nak beli sugar glider as pengganti Hunny, tapi budget lari la pulok... Ouuuhhhh... Sadis... But tengs 2 Nash sebab bagi aku dua ekor hamster.. chomel..!! Chucky & Chubby.. Even hamster x seactive & semanje sugar glider... Kadang-kadang aku rase hamster ni cam xde perasaan.. hahah Tapi bole laa... ^_^

Pape pon... Aku rindu Hunny...

p/s : next entry aku akan masukkan cara yang betul nak jaga sugar glider k..! ^_^


Monday, October 24, 2011

Makcik Kuat Sentapss

Salam..!!



Mandangkan aku xdapat nak balik awal coz of perkare2 yang xdapat dielak ari ni... so, aku terpikirkan tentang KESENTAPAN yang melande sejak dua tiga empat lapan sepuluh menjak  ni... Kadang-kadang aku ok je, kadang-kadang gak orang ckap ciket je aku da sentaps... Jeling ciket pon da sentaps.. penyakit jiwe..!! xmo.. xmo.. xmo....

Paling parah, bace status FB org pon da sentaps..! apekah ini semua..? mengape..? Sejak bile jadi Acik2 Sentapss ni Rura oiii... ouhhh... pitam laaaa.. huhuhuhhhuuii

If aku baek ngn sum1, when tetibe org tu wat muke or wat dunno ngn aku, kompom mak sentaps toqq..! Padahal aku kne paham, maybe orang tu ado masalah ke kan..? Xkan la tetibe orang tu nak wat muke ketat.. tidak same skali..! 

Ouuhh... aku da cube xnak jadi Mokcik Sentaps.. Maybe i need holiday.. Baru la penyakit jiwa ni ilang, n jadi Rura Xkesah semula... wah gitu..!! Kau ade..? 

K la, SENTAPSS pulak bile xde ayat nak tulis ni... 

daa sayangsss..!!

Friday, October 21, 2011

Aku Tunangan Orang..? Wah..!!

Salam...

Memang seronok bile dah digelar tunangan untuk seseorang yang kite sayang. Perjalanan ke gerbang perkahwinan pon makin singkat, makes life more xcited kan..??! eheheheh

Seperti mana-mana perhubungan sesama manusia, tiada bezanya alam pertunangan dengan persahabatan atau sesama suami isteri, sentiasa penuh dengan ujian dan perasaan. Bezanya sepasang yang bertunang dengan sepasang suami isteri ialah mereka terbatas sebagai pasangan yang bukan muhrim.
Perasaan sayang yang terbina dan terkumpul selepas ikatan janji dimeterai adalah lumrah alam ataupun sunnatullah. Amat mustahil sedikit perasaan pun tidak ada di dalam hati. Ia hanya dapat disyariatkan dengan akad nikah.

Di sinilah Islam menggalakkan agar dipercepatkan alam pertunangan itu.
Apa yang boleh dilaksanakan semasa di alam pertunangan ini ialah kedua-duanya harus sentiasa berbaik sangka. Dibuangkan segala prasangka yang buruk yang merugi lagi melalaikan.

Dapat tak bayangkan indahnya bila kite dah ada seseorang yang menerima kita seadanya & ingin sehidup semati dengan kita.. Susah senang kita bersama.. waaawwww... ^_^

Tapi apekan daye... aku masih belum bertunang..! berangan je lahh tooqq.. hehehe n gambar di atas hanye la lakonan semata2.. kikikiki prektis..!! prektisss..!!

mak mentua garang > my BFF si Ceyin.. hahah

Pape pon, thanks untuk semua yang mendoakan kebahagiaan aku when pic ni aku wat as profile pic kat FB... harap2 dengan doa korang tu aku cepat2 jumpe jodoh..!! HAHAHAHAH gatainyee..





Gambar tu kami snap masa hari Perasmian Sukan KPDNKK, masa tu kami dalam hotel, kebetulan kami jadi Gadis Pemegang Sepanduk. So, bukan selalu pakai baju shantek2 kan.. hahah

Maafkan aku if ade yang terpedaya..! kikikikiki

Jangan risau, kalau betul aku nak bertunang, aku akan inform semuaaa kawan-kawan aku.. tak kan la aku nak ketepikan korang.. xmau.. xmau.. xmau.. ^_^

lagi skali.. thanks a lot kawan2 ku sayang..!! hehehe

tu diaaa.. masing2 cam nak cari gadoh woo

feeling2 hot konon.. hahah

amek ni opera..

kotinjen kpdnkk




lina n mei mei

me n fath

mak enon.. ceyin













Wednesday, October 19, 2011

Count On Me

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of

What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three

I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep

I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of

What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three

I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry

I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three

I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you

Monday, October 10, 2011

Awak Tak Tahu kan..?

Awak tahu tak..? Mesti la awak tak tahu kan..?

Awak tahu saya rajin kacau2 awak, tanya ini & itu... sebooook je... tapi...

Awak tak tahu kan, yang saya ambil berat tentang awak..?

Awak tahu yang saya ni kawan awak.. tapi...

Awak tak tahu kan, yang saya sayang awak lebih dari seorang kawan..?

Awak tahu saya suka pandang mata awak bila kita borak & gelak2.. tapi...

Awak tak tahu kan, sebenarnye saya gembira bila bersama awak walau sesaat...?

Awak tahu saya rajin like gambar awak kat facebook.. tapi..

Awak tak tahu kan, saya sebenarnya rindukan awak...?

Awak tahu saya post entry ni sebab saya dah fall in luv.. tapi..

Awak tak tahu kan, saya tulis entry ni juz sebab awak.. ^_^



Awak xtau kan..? 
Saya takot nak bagi tahu awak sebab saya takot kehilangan awak..

Thursday, September 29, 2011

Gadis Over Xcited..!

Salam...!

Sehat ka tidak..? huhuuuii

Nak share 1 8tvt dikale menggile... hahahaha Pic2 ni kami snap mase 1 majlis... Dalam dewan, kat sudut yang lain ada 1 ruang kosong & terrrrsembunyi... 
 ape lg nak tggu jah oii..? 

Project tengok..!

me.. fath(merah)...ceyin(pink @ tengah)...lina (white)...kak reena (black)

me & abg lee


tu dia.. GAYAAA

feeling2 sweet...! ahaha


Yus... kiut je..!

Ape yang mereke lakukan..?

tumbok dak kenet ni kanggg... ewah..!

kak yus marah adik rura laaaa... hahaha

ni feeling2 apo pulok ni..?


fath ngan gaye tersendiri..! wah gitu..! kelas kau jemah..!





3 wanita ala2 gagah..!

kak senduk wannabe.. ihiikk

alololololo.. aiiiyuuu...!

sopan ni... kompem xdibenci mentua nih..! haha

kesayangan orang SEGAMBUT... ececececece

sape ni..??!!! uiiieeeyyyuuuu...

meroyan suda tu

muke hujung bulan

muke awal bulan





ok itu saje.. tengss

ZAWARA.

...