Thursday, June 13, 2013

??..MANA ADA GAS..??

Salam..

Hye kesayangan ambe..!! ngeee~

Last entry aku  bercerita pasal kami yang tak bujang ni hidup macam bujang.. Well, what to do..?? Hhahaha..

 But now bebeh, semua kelengkapan dapur untuk aku berperang kat dapur all sudah mari..!! Alhamdulillah.. Yibba aribaribariba..!!!

Al kisah, dapur dah ada, tapi gas terlupa beli.. hahahaaaiii.. nak dapat gas kat mane..? Cucuk kat lubang hidung..? Hembussss..

Mandangkan rice cooker ( hadiah kahwin dari SAEDAH.. tengkiu bebeh..!!) je yang boleh berfungsi.. Laki bini come out with the most brilliantoo idea, 
masak nasik goreng dalam rice cooker 
rebus telur dalam water heater.. 
kau mampu ke dik non..? haha kerlassss laki mak...
jangan kate time blaja dulu tak pernah buat ekkk... haha


Warna dah sama, cuma timun, tomato & daun bawang je tipu sikit tu.. almaklum, gambo pakcik gugel


Xde lah goreng sangat pun, masak nasik.. lepas tu, masuk pulak perencah nasi goreng ayam brand yang dalam tin tu.. kacau sampai boring, DONE..!! hahaha jangan marah, siap dengan isi ikan lagi okeh... Ni la menu pertama yang aku masak dalam rumah tu... Dah tak macam bujang sangat kan..? Hahaaii

Semalam dah beli gas, so kali ni boleh la masak betul-betul.. Hurmmm... Dah berlaki aku rupanya.. Ohh, begitewww..?

Dah si hasben tak bagi tau dah beli gas, aku plak bukannya nak telek 1 1 barang kat dapur.. Tak perasan pulak dah ada gas..

"Alaaa.. awak bukannye nak masak.. Soooddaahhh laaaa~~"

ini lah muka ""dah belikan gas pun tak nak masak..""

Aku pun pelik, "Mana ada gas..? gas pun xbeli lagi, nak masak guane yang oi.."
 Aku wat tak tau je la tunggu isya, sambil tengok you tube.. Dia pun join sekali.. Hehehe.. Biasenye lepas isya' baru keluar cari makan.. 

Lepas solat baru aku perasan rupa-rupanya Si Hasben dah beli gas..!! Kenapa tak cakap awal-awal labuuuuuuuu... Kan dah kena dinner lambat..! hahaha Kalau cakap awal-awal, dah boleh bersenang lenang da,, Ni pukul 9 malam baru nak keluar beli barang nak masak... Nasib u la bebeh... Patot la perli je memanjang..

"Nak kate juling, macam normal.. sikit punya besar gas tu tak nampak..? Apepontakboleh"

Terima kasih Incek Hasben for the supprisessss...! Hahahaha... Tanjat gugurl..






So, selamat la ikan kembong goreng, telur dadar & sup sayur ke dalam perut tepat pada pukul 10 malam.. Tu je la yang boleh masak dalam 1/2 jam.. Iye dok,..? 

Ke korang boleh masak 18 jenis lauk dalan 1/2 jam..? 
Gilo dasat mu...

Ok, thats all for now..
Thanks for reading all the merepekings..

Salam..!!!!

Wednesday, June 05, 2013

RUMAH BUJANG TAPI TAK BUJANG

Hye sayam..!! sayam..!!

Ohh, pemalas betul diri ini, perasan nak jadi blogger, tapi very the lazy.. acikpuiiiiiitt..

Alhamdulillah, skg aku dah stay with my beloved hasben yang kachak & bijak memilih (sebab dia pilih aku jadi binik dia.. hahahah) Tak ada lagi pemeroyanan kerana nak tunggu weekend baru boleh jumpa.. Emosi sangat..!

Setakat ni rumah yang kami duduk sekarang, dapur masih belum complete. Barang2 yang di order belum sampai... So, untuk seketika ni takde la aku kena masak.. Bungkus  makanan kat luar jewwww uolllzz, kalau semua dah adaaaa......... tiada alasan untuk tak masak ye binik..!!! hahaha

Ehsan gambar dari hazila.blogspot.com

Baru-baru ni beli nasi lemak ayam berempah, sedapppp... Tengah syok-syok makan tanpa pedulikkan hasben disebelah yang belum start makan, si hasben mula bermadah..

“Urrmm.. Sedapkan nasi tu..? Terasa macam zaman bujang pulak makan nasi lemak ayam berempah BUNGKUSS..”

 
huuuhh..??

krik...           krik...         krik...

Tetiba aku rasa ayam tu sangat pedas..!! Air..!! Air..!! hahahha.. Sabar ye suami, barang-barang tu sampai nanti binik masak sedap-sedap.. nak ape..?? cakap je....... cicak tokek masam manis..? kuda laut goreng tepung...? Apa saja untuk mu..!!


ehsan gambar dari intanmukti.blogspot.com


Basuh baju pun masih guna tangan, sangat feeling binik yang sakinah.. Kalau dengar dalam bilik mandi tu macam tengah berperang, dush..!! dushh..!! dush..!! Memang sah aku tengah busy menyental kotoran degil pada baju.. Padahal keje opis je, baju xkotor sangat pun.. 
Saje je ambik mood tajuk novel  
"isteri yang sanggup bersusah payah demi suami dan anak-anaknya" ..
 Gitewwwww...

Pesanan untuk adik2 yang baru nak nikah tu, selain dari wedding  preparation je yang ko asik sibuk nak fikir, jangan la dilupa kehidupan selepas kahwin.. Mana nak tinggal, nak beli barang2 rumah lagi... Memang banyak kena guna duit, thats why la jangan membazir  pada yang tak perlu untuk majlis kahwin tu...

Barang-barang rumah tu 1 hal la, tapi yang penting tempat tinggal. Atleast sebulan or dua bulan sebelum nikah  ko dah tau mana nak tinggal nanti. Jangan jadi cam hakaq ni ha, lepas nikah baru la terhegeh2 nak cari umah sewa, hari2 fikir mane la nak duduk.. Bertahan la 6 bulan kahwin jadi weekend family, baru dapat tinggal bersama.. hahaha Padan muka kami.

By the way, kalau ko nak cari rumah tu pun jangan tangkap muat je ok.. Ko kena fikir sekali, surrounding area rumah tu ok ke tideekk.. Jarak dengan tempat kerja.. Pengangkutan awam senang dapat  ke x..  Lepas tu kena fikir sekali, incase kalau la ko dah ada anak, taska mana ko nak hantar bila ko pergi kerja.. Kalau agak2 nak duduk situ sampai anak ko besar, dekat ke tak dengan sekolah.. Semua kena ambil kira..!

Then bila ada duit lebih, boleh la isi rumah tu dengan barang stage by stage.. mula-mula dapur dulu, isi yang basic je.. lepas tu bilik tidur... then ruang tamu pulak... ikot la mana yang patut..

Masalah tak akan jadi masalah kalau kita fikir masalah tu sebenarnya bukanlah masalah.
 Sangat tiba-tiba. Aku pening.

Ok bye

Thanks for reading..

Salam...!!

ZAWARA.

...