Tuesday, April 17, 2012

Oh Kampung..! : Asalnya Salasilah Keluarga (Part 2)

Salam..!!

Apa khabaq niiihh..?? heheh... 

Orait, menyambung kepada last updated entry.. aku nak cerita tentang pengalaman aku kat kampung. (gile lame baru nak sambung daaa.. mahaaapp..!!) 

Hari Pertama

Kami berangkat dari rumah pada pukul 3am, coz flight on 7am. Bak kate orang2 tua, lagi awai lagi baguuiihh kan..? ape kan daye, perjalanan ambil mase dalam 2jam jugak, sebab..? sesaatt.. hahah pukul 5am sampai airport..  check in, sesi ambil gambar wif family masing2.. terase cam nak pegi haji woo..! hihihi

1 BIG family..!


Ni Family Kak Ema (cousin), Abang Rizal (her hubby) yang ikot kami pulang kampung.
My Beloved Bapak & Mak
 


Family my pakcik: Obek Owk, Abg Hapis, Adam, Kak Fida, Obek Mah & Arie

The Most i LOVE, My Own Family.. mauhxoxoxo..!!


Bila sampainya masa untuk aboard, itu lah masa yang paaaaaaaling sedih...! Sape tak sedih oi, 10hari nak tinggal bapak sorang2 kat umah.. haishh.. T_T

Dalam pukul 10 am (waktu Indonesia), kami selamat sampai di Juanda Airport, Surabaya, Indinesia.Alhamdulillah...!!

Tapi tu lah dye, bile dah ade kat negare orang, aku, adik & abang rizal dengan rasminye merupakan warga asing... Kemain lagi kne gelak ngn mak & pakcik aku, sebab proses kat imegresen puuunye la lame..! hahahaha
Walau macam mana pun, semua kecelaruan tu hilang bila dah berjumpa dengan wakil dari keluarga pak ngah aku yang sudi datang menjemput dari jaoh..

Perjalanan ke Lumajang, Silorjo, rumah pak ngah mengambil masa selama 9 jam...!! dapat x bayangkan, berape punye jaoh  dorang perjalanan untuk dorang amek kitorang...?? terharu...T_T

Sepanjang perjalanan merupakan perjalanan yang saaaaangat menarik bagi aku & adik aku yang 1st time datang ke Indonesia.







Durian sedap..!! ahahahha creative x dorg...? nmpk...?




rilexxx je 'embok' tu bwk plastik atas kpale kt tgh jalan besoo








































Akhirnya selepas maghrib  baru lah kami smpy ke rumah pakcik aku.. Selepas 10tahun terpisah, akhirnya kami bertemu semula.. sobss... sobss... T_T sediss mediss toqq.. N kat rumah pakcik aku ni lah aku blajar care hidip kampung di indonesia... nak tau x..? kat sane, pukul 6 am dye, maaaaaacam 8am kite...! terang hidop ko jahh.. hahha


kawasan dapur..


udang tu je yg kami bwk dr Malaysia, yg lain ori jawe pye.. peehh..!! sedapppp


amboooiii.. termenung depan umh ,,, rindu bini le tuu


tepi umah..


Ni kwsn depan umaah




area belakang umah...


belakang umah ni ade kandang kambing tauuu


yg ni pulak, ngah geram nak mancing kat kolam ikan.. poooon belakang umh jugakk



tadaaaa...!!! ni la TOILET yg ade... mndi kt sini... cuci pinggan pn kt sini... terase sexy sgt...! hahaha besstt,,, tgh kusyuk mandi tetibe ank biawak melintas kat tepi... hahaha
tapi if nak buang hajat besooorrr... kne la pegi sungai, harap makloomm 








pakcik aku ckap itex ni kat malaysia pon banyak, tp xpenah nmpak pooonnn.. ermmm, scary
































aku tidoq time ni, migrain tetibe... dorg berpesta ikan bakaq kat blakang umah... cissss.. jelez..


ensem kannn...?








 antare aktiviti utame, nak bajak sawah ni...


anuar, adik, me & siti... rindu my lovely cousinz.... hurmm..




ciku di tepian umah...


sgt teruje...!!!




abg rizal : eehhh..!! ape korg ni lompat2..? poyoooo laa!!
5 minit kemudian..
abg rizal : rura, amek gambo aku ngn salim lompat plak..!
eeellleeeehhhhhhhhhhhhh... hahahah


sesi keliling kampong...






















 im d epiest person...!!!!!








 syg dorangg.....












after 3 hari 2 malam kat umah pakcik, akhirnye kami kena berangkat pulak ke Pelabuhan Gresik untuk ke Pulau Bawean..
Kampung kami yang sebenarnye... huk.. huk... huk... sedih weyhh,,!
Hanye tuhan je yang tau camne perasaan kami yang terpakse meninggalkan mereka... hurmmm.. 
Yang paling xdapat aku lupe, bile terdengar suare pakcik aku mengaji sambil tahan sebak... coz tengok kitorang da start kemas2 barang,,,


"biar la aku keluar rumah dulu, aku xsanggup tengok korang semua tinggalkan aku kat sini... belum sempat lepas rindu, korang dah nak pergi... rase macam mimpi je"


sebak bile dengar... lebih kurang mcm tu la dye ckp, tp dlm bahase lain..


Perjalanan ke Gresik amek mase 7jam.. jadi kami kena la pegi awl2.. N menginap kat pelabuhan tu 1 malam, esoknye baru la amek feri... hurmm.. mase habis kat perjalanan je kan..? sangat xsangke ..! pengalaman yang bess..


soto sedap..!


soda gembira... mmg gumbire sgttt, sb bykkk....












aku : adik, kesian kan pkcik ni...?? jom bagi duit...
adik : hak ah... kite tgkap la pic ngn dye, anggap cam upah snap pic.. xde la dye terase sgt..
aku : ok..ok...
semakin dekat dengan pakcik ni,
zaaazzz..!! dye keluarkan enset siap ade TV... k, bhai... patah balik... hahahha






 kesian mak... pnat tggu feri xsmpy2... haishh


dah smpy Pulau Bawean..!! eheheh


Perjalanan  feri ke Pulau Bawean amek mase slame lebih kurang 2 jam... Kematu ehemmm.. hihihi
Smpy je, kami di jemput oleh semua ahli keluarga yang datang dari banyak kampung... (info : Pulau Bawean terdapat baaaanyak kampung kecil)


Xsangko plak den... rope2nye ramai lagi sedare mare aku kat situ... Hurmmm.. rindu pulak aihhh....






















ehhhh dak gomok nih...! keliling2 kampong uollzz














rumah bapak.... sayu lak ati sb bapak xdapat follow... hurmmm




























adik bongsu bapak aku... sebijik der..!!!




























wif bapak famly... wlopon bapak xdapat ikot... but, xbermakne kami xperlu singgah kan...?
















After 26taon umah ni kene tinggal... akhirnye.. mak dpt gak dtg balik... even da usang n xdapat nak dudok dah... wuuhuhuhuhu... sediihh...


























Al-Quran... sape la yg tinggal kat situ... hurmmmm








 yg Kedua belah kiri tu nenek sedare aku... a.k.a atok aku pye adik... a.k.a mak aku pye mokcik...










pakcik mude..! hahaha






tetibe ade bini shrek kat belah kanan skali..... cissss...!! 1 epy family at home..!











Gud BYE...!! ade rezeki kite jumpe lg... T_T










KU TAHU YANG KU MAHU... nampakk...? kelass name kedai jahh


habiskan hari2 terakhir, baki duit yg tinggal tu kasi shopping..!! mkn puas2..!! hahaha















Gud Bye SURABAYA



Home Sweet Home.... Aku akan rindukan semua tu... T_T

wlopon penattt.... tp seronok sgt sb akhirnye dpt gak jejakkan kaki ke sane... ALHAMDULILLAH..!!
tp xdpt tipu, lega da smpy tanah air.. mmg dapat rase sgt beza bile dah sampy Malaysia... 


Bile lg nak balik...???? xtau laa... insyaALLAH, mudah2han ade la rezeki fmly aku nk balik lg... but next time, kne pastikan bapak bole follow...
 blaja dr kesilapan yaw..!! hehe...




thanks to uolz yg bace + nengok entry ni smpy abes... almaklum la jahhhh... lapan ratos belas juta pages kan...? hahahah
thanks again SAYANGSSS

ZAWARA.

...