Monday, December 31, 2012

CHECK LIST PERKAHWINAN

Salam...

Hye B2B  ..!!

Excited dok survey preparation for your wedding..??

Last N3 aku post bout "Checklist Pertunangan". So now, aku nak post bout.....

tadaa..!!
" CHECK LIST PERKAHWINAN " 

Besties..! Gemoknye akuuuu ketike itu...

Lembutnye pipi u.. Meh tenyeh sikitttt....

Excited x nak kahwinnnn uolzzz..??? hehee k la, byk yang uolz kena baca, so xreleven rasanya nak kumat kamit panjang berjela-jela... Gitewww...

So, selamat membaca & menjulingkan mata anda.

12-10 Months Before Ceremony
Tentukan tarikh & hari perkahwinan –
Booking for MUA (solemnization) –
Booking for MUA (reception) –
Booking for OP –
Booking for OV -
Catering for Solemnization –
Catering for Reception -

9-8 Months Before Ceremony
Solemnization’s place –
Reception’s place –
Solemnization theme –
Reception theme –
Family theme for bride side –
Family theme for groom side –

7 Months Before Ceremony 
Listdown barang hantaran for both side -
Start cari baju nikah –
Start cari baju untuk majlis resepsi –
Start cari kad jemputan reception –

6 Months Before Ceremony
Buat tempahan Tok Kadi -
Emcee for majlis resepsi –
Mencari tukang cakap for both side
Survey Nikah Favor 
Survey Reception Favor –
Mendapatkan borang2 yang diperlukan –
Mencari kompang –
Lakaran plan rumah harus disiapkan -

5 Months Before Ceremony
Membuat tempahan kad-kad jemputan
Order bunga pahar
Order favor nikah & resepsi
Entertainment for resepsi (slideshow, songs)
Entertainment for nikah
Pengapit lelaki -
Pengapit perempuan -
Guestlist -50% mesti siap
Mencari kasut nikah
Mencari kasut sanding -
Memikirkan konsep walkaway -
Memikirkan konsep centerpiece
Menentukan flowergirls -
Survey kek untuk majlis resepsi

4 Months Before Ceremony

Hantar kain nikah untuk jahit
Membeli tudung nikah
Membeli barang-barang untuk pelamin nikah
Plan for honeymoon
Mencari tempat tinggal utk family lelaki
Mencari Bunga Manggar
Mencari tukang pembuat hantaran

3 Months Before Ceremony
Mula menghias bilik pengantin
Mula tulis nama pada kad jemputan
Sediakan text ucapan untuk majlis resepsi -
Montage untuk majlis resepsi
HIV Test -Done
Menghantar borang lengkap permohonan kahwin
Menempah guestbook, sticker TQ & bunting

2 Months Before Ceremony
Mengedarkan kad kahwin & nikah
Final fitting baju nikah
Fitting baju resepsi
Senaraikan lagu-lagu untuk PA System
Tempah tag nama for family members
Final check for OP
Final check for OV
Final check for wedding cakes
Final check for MUA (sanding, nikah)
Final check for wedding favor
Final check for wedding entertainment

1 Month Before Ceremony
Final fitting baju
Final check for accessories nikah
Final check for accessories resepsi
Final check for accessories bertandang
Final check untuk bunga pegang
Final check untuk kompang
Discuss dengan pengapit
Bunga pegang untuk flowergirl
Cari kayu untuk buat landmark
Final check untuk tema family
Mencari inai

2 Weeks Before Ceremony
Majlis rewang bermula
Senaraikan tugasan
-          siapa penyambut tetamu
-          siapa yang menjaga hadiah
-          siapa yg berada di kaunter pendaftaran
-          siapa yang berada di guestbook corner
-          siapa yang kasi bunga telur
-          orang2 penting majlis
Check pintu & lock bagi mengunci pintu pd hari majlis bagi mengelakkan kejadian tidak diduga.
Pastikan PA System dah berada di rumah
Final check for video montage
Ambil bunting & banner
Discuss dengan katering
Final meeting dengan wedding planner
Buat rawatan facial muka & spa

5-2 Days Before Ceremony
Buat rawatan rambut
Buat rawatan kuku
Pacak banner, landmark & bunting sehari  before majlis
Buat inai tangan
Pastikan mini pelamin 70% siap 4 hari b4 majlis
Pastikan bilik tidur dah tersedia
Pastikan wedding favors dah siap
Pastikan hantaran dah siap
Pastikan bunga manggar dah tercucuk rapi
Pastikan baju dan lain2 dan diasingkan & digantung
Rehearsal di dewan sehari sebelum majlis
Buat rawatan gigi (scalling)
Pastikan barang2 yang digunakan sehari sebelum majlis dah dibeli
-          timun (untuk mata)
-          ice (untuk muka – biar makeup tahan lama)
-          madu (bibir)
-          limau nipis (mandian)


THE BIG DAY
Sarapan pagi
Make sure hantaran dah ada 6 jam before majlis
Makeup start at XX am– nikah
Makeup start at XX pm – resepsi
Nikmati hari bahagia! SELAMAT PENGANTIN BARU! 


_______________________________________________________________________________

Wedding Checklist by Items


Legal Documents
Kursus Kahwin 
Borang kebenaran nikah              
Test HIV  
Jurunikah


Hantaran Both side
-Toiletries
-Bag
-Kasut
-Jam Tangan
-Perfume
-Telekung
-Cakes/Chocolates
-Buah
-Sireh Junjung ext....

Hantaran Decoration
Dulang
Alas Dulang
Bunga Dulang
Reben
Tepak sireh
Tempat letak cincin
Span


Outfit 
Baju Nikah
Tudung Nikah
Veil Nikah
Kasut Nikah
Aksesori Nikah
Baju Resepsi
Tudung Resepsi
Veil Resepsi
Kasut Resepsi
Aksesori Resepsi
Baju Bertandang
Tudung Bertandang
Veil Bertandang
Kasut Bertandang
Aksesori Bertandang

Pelamin
Nikah (Paper lantern)
Nikah (Bantal)
Resepsi
Bunga Pahar Resepsi

MUA
Nikah -
Post Wedding -
Resepsi -
Bertandang -

Official Photographer (OP)
Nikah
Resepsi
Post Wedding
Bertandang
Official Videographer (OV)
Nikah
Resepsi
Bertandang

Hand Bouquet
Nikah
Sanding
Tandang

Venue
Nikah
Sanding

Catering
Nikah
Resepsi
Dewan Resepsi

Deco Dewan : Arc, stand
Meja Makan beradab
P.A System
Red Carpet
meja Guestbook 
Projector & Whitescreen

Doorgift
Doorgift VIP
Goodie bag
Doorgift kanak kanak
Bakul doorgift
Doorgift nikah

Pengapit lelaki (bersanding)
Pengapit perempuan (bersanding)
Pengapit lelaki (bertandang)
Pengapit perempuan (bertandang)
pemberi doorgift (5 orang)
Pengacara majlis
Pembantu Pengacara
Pembaca doa
Jaga P.A system
Runner makanan dan sebagainya
Penggubah hantaran
Flower girls
Pegang duit - Plan
Bridesmaid (Bawa dulang)
Invitation Card
Guest List
Design
Printing
scan & letak di facebook/email
Post
Bunting Free
Sampul Setem
Honeymoon
Tickets
Date
Accommodation
Itinerary
Transport
Duit poket
Keperluan Lain
Penunjuk Arah jalan
Bunga Manggar/ Payung
Kompang
Wedding Cake
Inai
Homestay
Guestbook
Guestbook accessories 
Tag Pembantu & Family
Pulut kuning for nikah
Duit untuk jurunikah dan saksi 
Flowergirls flower
Ribbon pin
Text untuk pengacara majlis
Nota tugasan buat pembantu beserta no phone

Bilik Tidur
Katil
Dressing table
Langsir
Cadar
Hiasan
Lampu
Kipas/aircond
Karpet
Pewangi
Bantal hiasan
Side Table
Lampu tidur
Hiasan bunga
Almari


p/s : List kat atas ni just senarai yang cuba dibuat selengkap mungkin... tapi mane yang korang rasa sangat xperlu, kasi potonggg lee... ok fellahh... Gud Luck & Selamat Pengantin Baru in Advance yah..!! 

Nak wedding tips everyday..?? with free consultation..?? fuiyoh..!!
Click HERE now bebeh..! 
Ini betol-betol free oi...

41 comments:

  1. hye, boleh bg softcopy x wedding checklist by item..?? :)

    eye_na117@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. SALAM... DEAR... I DA EMAIL.. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum, boleh send soft copy?

      hijaz.mohd@gmail.com

      TQ

      Delete
  3. tq so muchhhh tapi x decide ag tarikhnye tapi klo rancang after raya ok x. hmm tahlaaa feninnnnnnn.. bole x bagi tips majlis buat dirumah atau di dewan.. nak opinionnnn tq

    ReplyDelete
  4. nak tanya komitmen mcm mana. slalu pihak lelaki mcm take it simple x

    ReplyDelete
  5. raflessia07 : after raye..? ok je dear.. rmai gak yg plan nak buat time tuu... about majlis kat rumah or dewan tu, nanti i buat entry baru ok... u da bg idea..! tq to u too... hehehe

    komitment..? ofcoz 100% to wedding belah pempuan je.. depends on family lelaki tu, kalau my hasben, dia ada adik2 perempuan & his family semua involved.. so i juz tolong my husband dr segi listing apa yg nak di buat je, yg selebihnya, his askar2 yg buat.. huhu alhamdulillah, mase tu pihak belah lelaki ok & on je semua planning.. selagi xmustahil, dorang akan buat bagi jadik..

    tapi kalau family future hasben u xbesar, so, u kne bagi komitmen lebih jugak la utk tolong ur future hasben... plan something simple je, so that u pun xpening2 kepala nak pikir 2 majlis sekali gus..

    ReplyDelete
  6. salam..blh bg opinion x.kalau buat nikah pagi n bersanding rumah perempuan tghri dlm hari yg sama,biasanya org bwk hntrn wktu nikah ke atau masa dtg utk bersanding tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, hye arif..!

      ok, kalau my opinion, better bawak masa nikah.. sebab..? after nikah famili belah perempuan boleh terus bawak simpan kat rumah.. and things settle time tu gak.. senang.. lagi pun mase tu keadaan santai sikit..

      kalau bawak time sanding nak berarak tu pon ok, nampak la pihak lelaki datang dengan tangan yang berisi.. bukan berisi tembun ye... tapi yang jadi kelam kelibut, mase tu semua family members for sure busy.. mane dan nak angkut hantaran pegi simpan.. nak layan orang datang lagi.. kalau boleh pihak lelaki datang terus duduk meja makan & dilayan sepenuhnye ahli keluarga pihak perempuan.

      So far, if saya pergi mana2 majlis, diorang bawak time nikah.. kalau nak bawak apa-apa time sanding pun, bawak la bunga telur. Itu pun dah cukup..

      Delete
    2. bunga telur tu maksudnye bunga pahar tu la ye?yg org slalu exchange dgn phk pmpn..mcm tu ke?

      Delete
    3. yup... bunga pahar.. ala, yg isi tulor tu la.. hehe biase atas pelamin ade 2 bunga pahar...maybe mase tu kat pelamin, pihak perempuan da ready 1 bunga pahar, so, pihak lelaki bawak lagi 1 je la... discuss dgn future wife awak, kalau dia nk wak bawak dua terus, pon bolee~~

      Delete
  7. salam dear...

    boleh tak send softcopy wedding checklist by item?

    enny.othman@gmail.com

    Byknya la bnda nk kna buat, nak pitam rasa... :D

    Jangan lupa fwd ye...thanks dear...

    Wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... ok syg... dlm hari ni i forward kt u semua listing yg i ade... ok..? da dpt bgtau ea

      Delete
  8. Hi, boleh tolong email tak checklist tu? very detail senang nak follow. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye... bole bebeh.. meh sni ur email address

      Delete
  9. Hi..mntk tlg fwd checklist tu in detail boleh?..thanks :)

    halocast@gmail.com

    ReplyDelete
  10. kita nak jugak!!!
    iera_hipgal@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. hye, sy nk jugk checklist tu. plz
    ct_hadeeja@yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
  12. sila emel checklist ni - zamzurina@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Hai, bleh emel x checklist tu?

    khalilah_rashid@yahoo.com

    tqvm

    ReplyDelete
  14. Tolong emailkan checklist ni.sgt membantu...... antzbully13@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. syg2 sekalian... checklist dah email..! hehe congrats in advance yah

    ReplyDelete
  16. boleh tolong emailkan checklist nie tak awk..saya nk gunaa..pening giler nk uruskan.hihi.thanks awak..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie email..fathiahnurul@ymail.com lupe td nk tulis..hihi

      Delete
  17. hi....blh tlg emailkan checklist ni x..ni email sya..eila146@yahoo.com..
    thanks awak..

    ReplyDelete
  18. hye rura, boleh tlg emailkan checklist x... coz dh pening kpala memikirkan ape lag xcukup..... huhuhu........ this is my email.... snookie_snails@yahoo.com

    thanks dear...

    ReplyDelete
  19. syg2... i dah email to uolz.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rura,maaf ye..sya x dpt email checklist...
      Eila146@yahoo.com

      Delete
    2. Rura,maaf ye..sya x dpt email checklist...
      Eila146@yahoo.com

      Delete
  20. hi, boleh tolong email kan checklist tu. thanx so much. syamilasuhaili@gmail.com

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum... sy nk jugak checklist tu... tlg email kn ye...
    afkhalifah@gmail.com
    jzkk ya ukhti... ;)

    ReplyDelete
  22. hye sis.... blh email soft copy?

    anakibuayah@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Waaa mcm byk jer yg xsettle lg... yanggg... nk mintak gak softcopy nie...

    norahidayahmy@gmail.com
    T.q

    ReplyDelete
  24. nk jgk check list nie..
    ayumieyda87@gmail.com
    tq..

    ReplyDelete

ZAWARA.

...