Wednesday, April 24, 2013

Pin Tudung Bling..!! Bling..!! Bling..!!

Salam..!

Hye anak-anak ikan mak..! hahaha ish.. xsopan..

Sihat kah anda semua diluar sana.?? hehe Aku ada barang baek punya nak war-warkan pada seluruh antero alam & cakera warna untuk tatapan panca indera... BM i mase SPM dulu lulus okaaayyyyhh...

Last week, macam selalu la, balik rumah in law.. Tapi kali tu lagi teruja meruja dari biasa..! Sebab, adik ipor aku kate ada belikan ole2 dari Sabah.. HEHEHE...

pam..pam..paaammmm...

Maafkan hamba, yang hijau tu aku dah rentap dulu.. laalalala




SR

SG

SB

SW

DG

DR

DP
 Samtek kan..?? FYI, kalau beli kat Sabah sekali pun, paling murah uolz boleh nego RM45 sahajess.. Tapi dengan kuase hipnotis pembodekan kenegoan yang power dalam diri adik ipar aku tu, iolz iolz nak offer kat uolz uolz hanya RM35 ONLY..!!! Raye nak menyinggah dah dik non.. tak mahu kah..?? hahahaaaa tetibe nak berniaga....

Mak percaye, kalau kau pakai masa kenduri kahwin, kau lah yang paling bersinar bak sang suria.. Pengantin makan hati tengok kau... Haaaa~~ Kalau time raya pulak, semua tetamu yang nak datang rumah kau wajib pakai sun glasses.. kalau x, awas..!! Mate akan bute..! hahaha

Kalau berminat boleh PM kat holwatunmasrura27@yahoo.com.. Harga pin tu tak termasuk postage ye.. Sila order bersama kawan-kawan kalau nak jimat duit penghantaran itu...Last order akan diambil pada 9 May 2013, sebab iolz iolz pun kena order skali gus dari Sabah nuuunnn, stok xbanyak buat masa ni sebab ramai yang dah beli.... Kalau order sikit2 meningkat pulak kos dia kan,..?? Tapi, mane yang ada stock boleh la aku post terus kat korang...

Lagi 1, iolz iolz ada jugak order gelang yang gunakan material yang sama macam pin tudung ni, cuma penyambung antara bling2 yg bulat2 tu diperbuat dari suasa.. kerrlass... tak sampai lagi, nanti mak buat entry lain okeyy..

Okey la gojes2 sekalian..
See u then...
Lebiu...!!!

Salam.

Wednesday, April 17, 2013

!!..DEMAM PANAS..!! - Daun Bunga Raya

Salam..

Hye uolz yang vouge de vass..!! iolz nak bercerita sambil bagi petua kat uolz ni... Sejak bila blog ni jadi blog petua..? Blog aku, suke hati aku la... hahaaaii

Nak dijadikan ceritaaaaa.......... jap, betulkan anak rambut terkeluar dari tudung..

Okay, sambung balik... My beloved hasben demam baru-baru ni.. even just dok lepak sebelah dia pun dah boleh rasa kebahangan kepanasan kesuhuan kebadanan dia tu.. panasss... hot..! hot..! So, sebagai isteri yang soleha... Jap, nak betulkan tudung plak, kurang labuh rasanya... 

Aku pun fikir la, apaaa nak dibuat.. nak bagi makan ubat, ubat xde... Lagi pun dia mana nak makan ubat-ubatan sangat ni.. Hasben kate badan rasa xselesa, perut macam senak. Susah nak buang angin.. Uiiii.... Memandangkan masa tu kat hotel, hasben kursus 2 hari.. Ape la sangat peralatan yang ada kat hotel tu.. Gergaji, tukul besi, cangkul.. Before tidur just bagi dia minum air suam, lepas tu tuamkan perut dia.. Letak air panas dalam botol, balut dengan tuala.. tekann.. tekaann kat perut dia... Macam aku buat bila senggugut tu... hahaha... Atleast dapat bagi kurang sikit.. Minyak angin pun takde..! Sedeeyyhh... Last2, tidur pun dia... Hurmm... Kesian....

Esoknya hari last kursus hasben, dia still demam. Tak dapat buat apa, nak xnak hasben kena gak drive balik Rawang. Kalau nak aku yang drive, 3 hari 18 malam baru sampai rumah.. hahah..!! Sampai rumah bagi lah dia rehat dulukan sebab lepas isya' bermulalah eksperimen terhadap si incik hasben... ngeeehehe..



1) Sapu minyak angin cap kapak kat perut dia... Tak jalan... tak panas langsung minyak tu katenye.. Hangiinn je..

2) Sapu pulak Jerslin Oil yang dok fofuler sekarang ni untuk tujuan kesihatan... Sapu kat perut, kat tengkuk, kat dahi.. Lepas tu sembur pulak kat bawah lidah dia. Incik hasben kelihatan sangat redho & paseghah ketika si binik yang teruja mengeksperimenkan diri dia.. bhaahahahbbbhhhahahahah....!!

3) X puas hati lagi, kalau boleh time tu gak nak tengok dia ok, dengan harapan dia sembuh macam magik.. tingg..!! sihaaat.. So, sumbat pulak madu sesudu....Ngggaaammm.... Sedap tak..? Sedap tak..? Sedap tak..? Aku pun rasa sesudu jugak... Ermm.... Sedapp... Niat hati lepas tu nak buat air barli, tapi lupa, da guna da paket last tu... Kecewa...

Sila fokus pada mangkuk & tuala, bukan pada kain batik.. Thanks..

Inilah yang dikatakan warna hijau tahi adik.. Haaaaa...

4) Tunggu lagi 5 minit, sentuh dahi hasben.. OOOHH... masih panasss.. Apa lagi nak buat..? Teringat dulu aku pernah baca about DAUN BUNGA RAYA boleh kebahkan demam panas.. Terus berdesupppp berlariii berrakus ambil daun bunga raya kat belakang rumah... (Cerita mesti kena lebat) Orang kata just ramaskan daun tu dalam air sampai keluar lendir... Tapi macam x best je, so nak nampak lagi best, aku amek daun yang banyak-banyak tu, aku blendkan semua, air letak sikit je, asal boleh blend sudah. Lepas blend, aku ambil tuala, letakkan daun2 & air dia sekali kat tuala.. haaa.. Tepekkan kat dahi si hasben.. PAPPP..!! Amekaw.. Lagi sekali hasben redho & paseghah... Cool je tengok dia main game dengan tuala tu atas dahi... hahaha... Bila tengok macam daun-daun tu nak kering, aku letak lagi banyak kat tuala tu.. PPAAAPPP..!!! Dan meleleh la air daun bunga raya tu di hidung & telinga hasben.. Maaf sayang, i teruje... laaalalala...  Tapi si hasben time2 demam ni sangat cool... diammm je... Xsenang hati bila tengok dia jadi pendiam... Haishh...


Alhamdulillah , setelah semalaman si hasben tidur dengan tuala bertepek di dahi, esok pagi badan hasben dah tak panas.. Cuma dia kata perut kurang selesa lagi.. Kalau aku tepek daun & tuala tu sekali kat perut hasben, mesti ok kan..? hahahaha Si hasben sebenarnya boleh je jaga diri dia sendiri, dia pun tak minta dimanjakan sangat. Tapi ni la naluri seorang isteri, tak sanggup tengok suami demam lama-lama. Bukan aku seorang je, semua isteri macam tu... Suami, sila hargai isteri..! Awasss..!!

Well, aku nak cerita pasal daun bunga raya je.. Tapi sorry, mak kalau teruje, memang mak hilang pedoman.. 

Sila faham..

Thanks to uolz yang sudi baca sampai habis walau da main point just cipuuutttt je kat situ.. hahah Kalau ada sesapa yang demam panas, boleh la eksperimen kat orang sekeliling korang plak ye...

See u then, Luv yah..!! Muah..!!
Salam..

Tuesday, April 09, 2013

Cara Mudah Untuk Mendapat Pahala Walaupun Selepas Meninggal Dunia


Salam..!

Dipetang hari blog walking & terbaca entry dari blog Bicara Mak Dara... Cam terdetik pulok ambe nak copy & share... hehehehe Baca..! Jangan malas..!!


A) Cara Mudah Untuk Mendapat Pahala Walaupun 
Selepas Meninggal Dunia

1) Pasang kipas di surau atau masjid walaupun 1 , setiap kali orang guna, anda dapat pahala walau seleps anda meninggal dunia .

2) Derma kerusi roda di hospital . Setiap kali pesakit guna, anda akan dapat pahala . 

3) Beri baju kepada orang , setiap kali orang pakai , anda dapat pahala .

4) Beri makanan kepada orang , anda dapat pahala selagi makanan itu menjadi darah dagingnya .

5) Menyampaikan ilmu yang bermanfaat , selagi mereka mengamalkan pahala anda tetap ada..

B) Kongsi mesej ini kepada orang ramai. Walaupun 1 tolong kongsikan kepada orang, anda akan dapat pahala sebab anda telah berdakwah untuk sampaikan ilmu. In sya Allah yang penting keikhlasan kerana Allah semata mata...


B) 7 kalimat yg harus di biasakan.. 

1) Bismillahirrahmannirrahim-Setiap hendak melakukan sesuatu. 

2) Alhamdulilah-Setiap habis melakukan sesuatu. 

3) Astagafirullah-Jika melakukan sesuatu yg buruk. 

4) InsyaAllah-Jika ingin melakukan sesuatu pada masa yg akan dtg. 

5) Laa hawla walaaquwwata illaah billaah-Bila tidak dpt melakukan sesuatu yg agak berat/melihat hal yg buruk.

6) Innalillahi wainna ilaihi rojiun-Jika melihat/menghadapi musibah atau menerima khbr kematian. 

7) Lailaha illallah-Bacalah siang dan malam sebanyak-banyaknya. 


C) Ada 2 pilihan utk anda : 

1) Biarkan saja text ini tanpa bermanfaat utk org lain. 

2) Anda sebarkan kepada semua kenalan anda.

Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa yg menyampaikan 1 ilmu sja dan ada org yg mengamalknnya,maka walaupn yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia),dia akan tetap memperoleh pahala... Amiiin ya rabbal alamin

Sila copy paste tanpa rasa was was. Semoga bermanfaat.

Monday, April 08, 2013

URGENT : Rumah Sewa Please...!!!!

Salam...

Oii, mak nak pitam ni... fikirkan rumah sewa yang dicari-cari xkunjung tiba... hamppphh....

Since 5 month aku kahwin ni, aku & hasben xduduk sekali, ye la, komitmen keja katanyaa.. Aku kat KL, dia nuuuunnn disana. So, jumpa pun tiap hujung minggu je la. Takpe, Alhamdulillah, still bole jumpa hujung minggu, ramai lagi suami isteri yang jumpa pun 2 bulan sekali, 6 bulan sekali... Lagi kesian kan.. Bertabah lah wahai isteri..!

Lately memang aktif sangat la kami cari rumah sewa area Sikamat, Seremban.. Kalau dapat kat Taman Desa Rhu, Sikamat, lagi seronok toq..!!

Bukan tak pernah dapat cari rumah area tu, tapi iolz nak bagi tau uolz ni kan, tak sampai sehari rumah area tu diiklankan, aku baru nak call tanya khabar si tuan rumah, 

"Maaf lah puan, dah ada orang bayar deposit"

Makin sadis bila dah datang tengok rumah, discuss & sangat berkenan dengan rumah tu.. Dalam beberapa jam lepas tu tuan rumah sent sms yang sama lagi.. Sebab orang lain yang deal dengan dia thru phone je, terus bagi deposit n dapat rumah tu... 
Weiii... Kitorang datang sendiri g jumpa tuan rumah kot.. Tak acinye..

Pitam & menggigil semula.. 

Nampak tak betapa HOT AREA nya sikamat tu..?? Nak pulak yang sewa RM300 - RM350.. Bedesuppp kena kebass.. Dangg

Gambar Hiasan.. Aku tak mintak banglo 18 tingkat or  Kondominium siap kolam mandi kat ruang tamu... Aku just cari rumah teres setingkat, yang sedap mata memandang je... T_T


Mengapa harus begiteewww.. mengapeewww... ceith..!! hidung yang 'comel' menjadi mancung tiba-tiba, umpama ingin mematuk2 handphone ditangan.. tukk..!! tuk..! tukk..!! 
Nak buat macam mana, belum rezeki aku agaknya. *signn..

Ada jugak ejen-ejen rumah yang call, 

"Puan, saya ada rumah DOUBLE STOREY area sikamat, sewa RM 800 sebulan"

Kak, kami ni duduk berdua je... Bajet sewa rumah pun kalau boleh nak RM400.00 kebawah sebulan. Bukan kedekut, ouuhhh tidak.. Cukup la rumah yang biasa-biasa je untuk kami berdua duduk.. Kalau dah beranak pinak, keluar sekali kembar 4 ke, 6 ke, 8 ke.. Baru la fikir-fikir nak cari rumah besau sikit.. iye dok,..? Menyimpan dulu kan lebih penting... Melalut da ni...!!! (Kembar 8..??? Aminnnnn)

Hasil bebelan panjang membawa kesimpulan, tolong la siapa-siapa yang tahu mana ada rumah yang ingin disewakan area Sikamat, especially Taman Desa Rhu Sikamat, roger2 la ye.. holwatunmasrura27@yahoo.com

Thanks for reading this bebeh..!!
 Lebiu olzzah...!!!

Salam..







Friday, April 05, 2013

DIY : Hiasan Hantaran (Bling2 Leaf)

Salam..

Dah fikir nak deco hiasan korang macam mana..? dah habis godek pok cik Google..??

Dalam entry yang satu ni aku nak ajar 1 DIY yang senangg..! Bagi gegirl2 yang suka bling2 macam aku, mesti kat hantaran korang kalau xbanyak, sikit pun kompom ade yang *bling..! *bling..! *bling..!

So, kali ni aku ajar korang macam mana nak buat Bling2 Leaf @ Daun Kilat2 (buruknya nama).. Kalau beli yang da siap kat luar tu, biasanya RM6.00 untuk 2 tangkai..! Itu pun alahai sedihhh,, cinoneett je..


Beli daun plastik, kalau nak jimat lagi, g amek daun belakang umah.. Harga daun plastik yang aku beli ni RM2.50 unruk 5 tangkai.. berrrbaloi-baloi..!

Spray warna silver.. Aku beli kat mydin je.. Tak sampai RM 5..

Spray la semua daun yang kau beli tu.. X payah detail sangat, nanti bila dah kering akan nampak serata jugak... sebab kalau detail sangat, kau akan terguna banyak plak isi spray tu untuk 1 daun, banyak lagi daun kau nak spray tau..!

10 tangkai daun yang dah berjaya di spray..!

Sediakan gam, cawan / mangkuk & span

glitter, beli 1 je dah cukup...

Sapukan gam pada daun.. & taburkan glitter atas daun tu....


Tu dia..!! siap daahh... Most of all hantaran aku, which is 13 dulang, semua pakai daun tu as hiasan.. memang menampakkan keGILAan aku pada bling2..! hahaha siot je....

Bajet beli: 
10 tangkai = RM 30

Bajet DIY :
10 tangkai = RM 5
Spray = RM 5 (maximum harga)
Gam = RM 1.20
Glitter = RM 2.50
Total = RM13.70

Hope DIY sharing kali ni dapat la tolong korang membajet dalam nak mensamtekkan hantaran korang tuuu...
Thanks for reading..!
Salam sayang..
Muahh..!! Muah..! Muahhhhahahaha..!

DIY : Kad Kahwin

Salam.. 

Mesti ada yang terfikir, kad kahwin pun nak DIY...?? Keeeeemut..! hahah 
Bukan soal kemut, ini soal nak jimat..! xsame kan..? hehehe Lagi pun aku memang suke aktiviti sosial DIY ni.. Kalau aku rasa boleh buat sendiri, aku buat la... Selagi tak mustahil, boleh sajorkk..

Selama ni aku langsung tak tau guna EditPhotoshop (betol ke eja..?)... Sampai la aku tengok 1 design kad kahwin dalam majalah, teringinnya nak buat sendiri.. Dah kata nak buat sendiri kena la belajar..! Iye dok..?

Pulun jangan tak pulun.......

Dan akhirnya,
Alhamdulillah, berjaya..!!


Kegagahan yang tiada kesudahan, potong manual pakai pisau tangan, berlapikkan papan pemotong sayur.. ahaaahh... Mak aku terpaksa redhoo...

If korang perasan, dalam entry DIY  yang lepas, pada paper bag aku tu ade tertampal doily paper ni kat bahagian atas. Bila aku tengok ada banyak pulak lebih doily paper tu, so, xda kerja, cari kerja lahh..!! haha Potong kepada 3 bahagian, & tampal atas sampul surat... Dah sama cantik macam sampul bercorak yang kedai kad kahwin selalu bagi tu keenn...


Tadaa..!!!! Siap ponn... Mengada sikit nak buat kad kahwin ala boarding pass... tapi boarding pass kite warna pinkkkk...



 


Memang agak leceh sebenarnya nak buat DIY ni... 
banyak guna tenaga & masa, dah la persiapan kahwin aku dulu cuma ada masa selama 3 bulan... 
Minat DIY punya pasal, apa pun sanggup.. huhu

K la, thats all fo now,...
Jumpa lagi nanti yek..? 
Salam...!! 
Muah...!!!!!




DIY : VIP Gift..

Salam..

Entry sebelum ni aku buat pasal  DIY : Doorgift (paperbag) .. So, dengan penuh gedik, aku nak buat pulak DIY VIP Gift.. VIP lah sangattt... Mase majlis perkahwinan aku dulu, aku ada sediakan gift yang lain untuk ahli keluarga sebelah hasben.. Kira macam gift tambahan laaa... Xda la special sangat.. Bajet pun ala-ala memalu...

Tak macam majlis orang lain, kalau VIP siap bagi kristal la.. ada yang bagi jam... ada yang bagi sampin.. tudung... moto,,, kereta... rumah... kapal selam... haaaa~~ ingat xde ke..?? Ade hokaayy...

Masa jenjalan cari barang2 doorgift, aku tak terfikir lagi nak bagi apa,, semua aku beli secara spontan... kalau aku rasa barang tu cantik, murah & diperlukan, aku beli... Then, aku buat simple je.. yang penting, x terkeluar dari carta bajet iolzzzz.. ahaahhh..!! FYI, aku shopping semua ni kat GM klang.. Murah2..!!

Balang ni harga sebenar RM1.. Nego  negi negu, dapat la RM0.70.. Aku tau, kalau nego lagi mesti boleh dapat dalam RM0.50.. Tapi aku nak beli pun dalam 50 bijik je, kemutisme sangat la kan kalau nak nego macam beli 1000 bijik..! hahah As u can see, ada kertas putih yang macam mee tu.. Aku xbeli da, guna je lebihan hiasan hantaran time tunang dulu... simpan pon nak buat ape.. atleast samteekkk VIP gift makk...

Yang ni... aku xhengat la beli harga berape.. adoii... Aku beli dua warna.. hitam & merah..

Aku isikan coklat cadbury & coklat ape ntah..

Hiaskan la sikit dengan riben sebagai penambah rasa..

Itu saja..!! Kerja yang kena buat pun tak banyak, dalam sejam dah boleh siap.. Nak pulak sambil tengok TV , sinetron Randy Panggalela tu.. Tau2 je, ehh..!! Dah siap..!

Hahahaa... yang penting, jangan malas..! 

See then, Salam..!
Muah..!!

DIY : Doorgift (paperbag)

Salam..!

Yuuuhhuuuuu... Amacam der..? Seronok tak jadi B2B..? Pening la kepala kau nak cari idea macam-macam.. X apa dear, lepas majlis habis, mesti lega gila..!! Huhu

Mesti ramai yang pernah dengar tentang Brown Paper Bag yang dijadikan sebagai pengganti paperbag doorgift yang mahal tu..

Untuk wedding yang berbajet nipis macam aku ni, sila sedar diri & jangan bergolok gadai semata-mata tak nak kalah dengan jiran sebelah sebab bagi doorgift yang sangat wow & mahal gila viva tu..! hehe kang habis kenduri makan maggi hari2 laki bini.. tersembam ke tanah & pakinson seketika... ouuuhh.. mintak dijauhkan...

So, asyik dok fikir macam mana nak cut cost sana sini, dengan bantuan lebai Google, aku terbaca about DIY Doorgift Paper Bag..

Kalau beli siap, 1 paket (10 beg) = RM3.50 saiz biasa...
RM0.35 (sebuah beg) X 1000 (undangan) = RM350.00
Thank You Tag : RM 30
Total : RM 380.00

Tapi kalau DIY, 1 paket White Paper Bag (100 beg) = RM11.00 saiz medium
RM0.11 (sebuah beg) X 1000 (undangan) = RM110.00
Cop nama & Dakwat : RM 30.00
Doily Paper : RM 4.50 (250pcs/pack) X 4 = RM18.00
Total : RM 158.00

Boleh jimat lebih kurang RM200.00..!!! Tetapi, ada tetapi....... Kena luangkan lebih masa lah kalau nak buat sendiri, nak jimat, kenalah rajin bebeh... RAJIN..?? yesss.... rajin beserta tabah wa rohmah..

Masa majlis perkahwinan aku dulu pun DIY sendiri paperbag, kalau boleh semua benda nak DIY..! hahaha



Korang boleh design sendiri cop tu.. print & bagi je kat tukang buat cop ... sehari je da boleh siap kot..


FYI, aku buat dalam 1600 goodist.. so, dengan gagah cop 1600 beg... siap cop semua dalam 2 jam.. haaaaaaa... jgn x cayo...! otot lengan aku dgn Popaye time ni saing2 je..


pammm paamm paammmm...!!! siap daaa..! senang je kaannnn...


kat dalam beg tu aku isi sapu tangan ikea (sponsored by my cousin.. tengkiu..!!!! lebiuu..!!).. ade coklat aloya Oliya King & Puding...


      


My BFF..!! From left, Aqie (tudung coklat), Nabila (tudung putih), Saedah (tudung hitam), Muniye (rambut sunsilk) ..Sanggup datang lepak + tolong buat skali..!! hahah Walaupun rumah sempit dek ponuh dengan barang.. Thanks korang.. Muah..!! Muah..!! Muah..!!



 Biar la orang nak kata apa, janji kita da buat apa yang termampu & xmintak duit sapa2.. kan..? 

So, sayang... ewahh... bodek lebat.!!!
Ni je yang aku boleh kongsi untuk entry ni.. DIY yang lain nanti aku update lagi okehh uolz...
Salam..!! Lebiu..!!





ZAWARA.

...