Wednesday, September 03, 2014

MUSLIMAH SPA & SALOON

Assalamualaikum uolz..!!

Anda menitikberatkan soal aurat?

Ingin mendapatkan perkhidmatan spa & saloon hanya untuk wanita?

Susahnyaaa mencari Spa & Saloon yang khas untuk kaum Muslimah..

wah..! wah..! wah..! shabbbass betee, iklan sangat,,
Ok, meh aku nak kenalkan kamu orang semua dengan  sebuah spa yang dikhaskan untuk kaum muslimah macam iolzz. Bagi yang menitik beratkan soal aurat,  selama ni kita ni punya la pening nak cari salon muslimah. Nak langkah masuk salon yang campur lelaki perempuan pun membuatkan kita resahhh gelisahhh gundahh basahhh berpeluh. Aku selalu potong rambut sendiri, haiiihh... Aku yakin, mesti ada yang sanggup telangkup mangkuk atas kepala & gunting rambut ikut tepi mangkuk tu kann??? kann? hikhik..

So, sekarang tak pening dah! Niinnndiiaa, Muslimah Spa & Saloon milik ex-school mate ai yang gojesss, Nurul Naqiah.  Sangat-sangat peramah, & make us feel warm .. Gituu... Nak datang kena la buat appointment dulu ye, kalau main sergah je kang penat menunggu pulak.. Hot spa niii....

Tu dia Nurul Naqiah bertudung pink dengan pekerjanya

Ruang menunggu. So, tak perlu la husband, abang,  boipren, adik lelaki, atok, atau jiran lelaki kita tunggu  dalam kereta semasa kita seronok berspa. Selesa kan?
Sambil menunggu boleh tengok tv. Rasa macam kat rumah. Besstt..



Ini lah bilik khas yang dijadikan salon.










Menarik kan..? Pakej-pakej yang disediakan pun menarik. servis tiptop, harga..?? Lagi la berbaloi-baloi, murah uolz..!! 

Selain dari tu, uolz boleh juga dapatkan MOW & Serum VCMC di Muslimah Spa & Saloon. Dapatkan segera..! Jualan derasssss... 


1st time datang ke Muslimah Spa & Saloon. Sila abaikan stokin kuning ibu berpantang.. kahhkahhkahh


Kan betul aku kata, jualan derass.. Baru berapa hari, Naqiah bagitau MOW & Serum VCMC  dah habiss... Restock semula sebab permintaan yang tinggi

Naqiah juga merupakan pengguna tegar MOW & Serum VCMC. Nampak perbezaan..? Sebelumnya nampak bekas jerawat, selepas muka kelihatan lebih licin. WOW..!! 

Testimoni dari tuan yang empunya Muslimah Spa & Saloon. Terrbbaaiikkk.

Amacam? berminat untuk  dapatkan servis terbaik dari salon Muslimah yang terbaik?

 Hubungi Nurul Naqiah di nombor 0176460176,
 atau boleh terus ke Muslimah Spa & Saloon , No.31, Jalan Gamelan 2, Taman Gamelan, 44000 Kuala Kubu Bharu, Selangor. 

Aku jamiiiinnnn 200juta% mesti uolz berpuas hati dengan  servis Muslimah Spa & Saloon .

Dats all for now, TQ coz reading..!

Salam.. muuaahh

Monday, August 25, 2014

Masker Organik Warisan Tutorial

Assalamualaikum..

Uolzzzz... Kerajinan melanda diri, ini sangat ajaib..! Aku nak share dengan kamu orang kamu orang semua cara memakai MOW idaman kolbu kesayangan hamba.. Kerlas..!


Sesi mengkejungkan muka dengan MOW.. Tak lama, 30 minit pun dah cukup... sambil2 tu boleh la iron baju kerja, lipat kain, basuh baju tepi sungai.. 

Cara pakai MOW :





1) Sediakan bekas bersih, sudu teh, MOW & air mineral / air masak / air mawar
2) 1/2 sudu teh masker (jangan terlalu penuh) diletakkan dalam mangkuk bersih
3) 1 sudu teh air (agak2, jgn pekat or cair sangat)
4) Bancuh & sapukan ke seluruh wajah



 


Sengiiiiiiiiiiiiih je la selagi MOW kat muka tu belum keras kejung.. kihkihkihkih

Biarkan kering selama 30minit, kemudian bilaskan
Sambil membilas, boleh scrub muka sekali untuk menanggalkan kulit mati




#Then, jangan lupa pakai Serum Vit C Plus Marine Collagen. 
Senang saja bukkkk, picitkan sekali sahaja serum pada tapak tangan. Kemudian calitkan di dahi, pipi, hidung,& dagu. Ratakan keseluruh wajah.

Tips : Untuk mengecutkan jerawat lebih cepat, tambahkan sedikit perahan limau kasturi/nipis semasa membancuh MOW. 
Manakala untuk melembabkan muka, boleh tambah madu sedikit semasa membancuh MOW.




In shaa Allah hasilnya akan memuaskan.. Tak perlu nak bergantung pada produk berkimia lagi..
Yang ORGANIK kan adaaaa....

Yang paling penting, jangan muntah tengok gambar iolz yg langsung xtepek makeup iteeww..
Malassss...kihhhkihhhkihhh

KBHAI

TQ for reading, lebiu
Salam..

Perubahan

Assalamualaikum..

Perubahan... Perubahan apakah yang aku ingin canangkan disini? Aku yang berubah..! Dulu masa mula-mula menyerahkan diri dalam dunia blogging ni, punya la excited, setiap hari nak post.. Lantak pi la cerita apa pun, asalkan aku post. Tapi kini aku sudah berubah menjadi seperti kucing gemuk pemalas yang berwarna oren. Malaaasss... dibiarkan blog yang suam2 kuku ini bersawang, menjadi tempat jin berjoget. Teruk perangai! Orang ada blog dia pun nak ada blog jugak.

mmeeooowwww... malasss malasss malass


Dalam sekembalinya aku, status ku juga telah berubah.. Selain dari status Facebook yang setiap hari berubah mengikut mood. Status aku sebagai Isteri, dah berubah & dinaikkan pangkat menjadi HOT MAMA.. Alhamdulillah, Syukurrrr... Ai dah ada anak uolz.... Glamer gila rasanya jadi mak mak.. Hahahah 
Bangga sekali mempunyai "poket kangaroo" yang tak tau bila kempisnya, itu juga satu perubahan. Dalam entry yang lain aku akan ceritakan tentang kelahiran anakku yang hensem lagi gagah. 

Hemmmseemmm ke tidok anak umi..?

Sedikit perubahan juga telah terjadi bila aku sekali lagi menyerah diri, kali ni dalam bidang perniagaan. Kalau dulu cuping telinga aku tebalkan bila En.Emsem membebel tentang business , sekarang aku lebarkan lagi cuping telinga untuk dengar idea-idea tentang business. En.Emsem nak tidur pun aku boleh tanya soalan lagi pasal business. Macam mana nak buat marketing letop-letop? Apa benda lagi yang kita boleh niaga? Bila kita nak pindah rumah lagi besar kalau kita niaga sungguh-sungguh? Kalau kita tambah anak lagi ok tak..????? ok, soalan yang last tu aku tipu. Macammana orang yang langsung xminat business & tak pandai nak niaga ni boleh tetiba gila cari macam-macam benda untuk diniagakan? Itu pun aku akan share dengan uols di entry yang lain yah.

Time nak snap pic la pm masuk bertalu-talu, makin lama makin tunduk. Sikit hari lagi, cium henpon tu terus... ngeehhh


Perubahan yang aku hadap ni sebenarnya bukan lah hebat sangat pun, orang lain pun  tak nak ambil tau. Tapi aku peduli apa? Aku nak cerita jugak. Lalalalalalala..

Dan kini, saat ini mood aku dah berubah. Idea dah tercatu. Aku cauu dulu.. Akhir kata entry yang ni sengaja aku buat tak ada ending best. 
Saja nak tambah entry baru. Kahhhhkahhhhkahhhh... 

Kbhai, Salam.



Thursday, June 05, 2014

Saiz Baby Umi Kecik..??

Assalamualaikum..!!

Hurmm...

td p KKIA, aku dah scan... n dr. kate saiz baby kecik dr yg sepatutnye, berat kurang.. saiz perut ibu pun kecik... sepatutnye ikut perkembangan 28weeks, tp saiz baru masuk 23@24weeks.. Ya Allah.. jauhnye... tanjat iolz...

"adik, u should eat more..! penting utk saiz n berat u n baby bertambah tiap minggu.. ke u takut gemuk..? biar la org nk kate u mkn byk ke, badan besar ke.. as long as ur baby n u sihat... 2 minggu lg dtg scan semula, kalau masih mcm ni, i refer u to hospital directly"

errmm.. macam mane dr. tu tau yg aku selalu kena perli bila mkn byk..? mcm mana dr. tu tau org selalu perli bdn aku beso..?

Doktooo, sangat memahami saya.. terharu, menitis nitis air mate...

baik dr.... lepas ni sy mkn lebih sikit, perrrrzaitonkan mereka yg berkata2...

baby, start today kita mkn byk2 k... umi mkn mknn sihat utk awk...

Salah aku jugak, cepat sangat sentap bila orang perli-perli ni.. kalau time tu aku xmengandung, memang patut la aku sentap.. sebab makan banyak nanti badan gumok..! Tapi sekarang kan aku kena makan untuk baby jugak, biar la orang nak perli pun.. kenapa aku kena ambil kisah..? Kenapaaaa..??

Yang memerli tu tak tahu yang tiap kali check up aku kena marah sebab berat tak naik macam yang sepatutnye... yang memerli tu tak tahu aku kena makan lebih sikit sebab aku tak macam ibu mengandung lain yang senang naik berat badan.. berat aku n baby kena dinaikkan..! Yang memerli tu tak tahu semua tu... so, bukan salah mereka. Salah aku.

Ala, emosi plak..

K la, nak pegi makan banyak2.. (xnak perli ke..?)

Kbhai... lebiu

Friday, May 23, 2014

KULIT MUKA VS KERTAS PASIR

Assalamulaikum , bebeh..!!

Kesian blog usang zaiton.. Lama xjenguk, almaklum kita sekarang busy nak berkempen... Ahli politik katanya... 
Sorry, itu tipu.. Sebenarnya saya femalas.. Maafkan saya.. Huuu~~

Sekian lama tidak menaip, jari-jari aku tidak seruncing dulu, malah ketat dah cincin.. Membuatkan jari aku semakin berat untuk diangkat...! Ohh, puitis getis.. Benci..

So..! Berduduknya saya disini nak share dengan awak worang semua, amma..!  Baru-baru ni terjadi peristiwa yang sangat tak best  yang kemudiannya menjadi sangat best dalam hidup aku. Apa dia tu..? Ok, baca dengan tekun.

Almaklum mak buyung berhati tisu, sangat cepat sentap. Walaupun dengan gurauan-gurauan manja orang sekeliling. Ada 1 ketika ni, En.Hasben saja mengusik tiap kali iklan TERLAJAK LARIS bergentayangan di kaca TV..



“EEEEEEEE...MUKA KELABU...TANGAN HITAAAMMM”
Sambil gelak kejam. Dia cuba buat lawak tu sebenarnya, aku sengih sinis je.. Takdenya aku nak cakap, “Nora suka lawak abang, Nora bagi 4 bintanggggg..!!”
Bukan sebab tu je, sebenarnye aku jeles tengok orang lain putih bersinar gemerlapan. And aku paling tak suka orang banding-bandingkan warna kulit muka aku & orang lain... I is tercabar nok.

 Dari saat tu tetiba syaiton mencucuk-cucuk aku, 
“FINE..! Aku nak cari produk whitening segera..! U wait.. U wait..”



Sebelum pilih produk yang aku nak tenyeh kat muka, aku tanya dengan kawan-kawan yang pernah guna produk tu. Selain dari tu jugak, aku tanya pendapat stokis-stokis berdaftar samada produk tu selamat tak untuk kegunaan mak yong seperti aku iniih.. Bila dah yakin, baru la aku ambil keputusan untuk guna produk tu. Apa nama produk itu, xpenting.. Biar lah rahsiaaaa...



Hari pertama guna, hati berbunga-bunga. Baru pegang bekas krim, aku dah rasa macam bercahaya muka ni.. Duduk dalam gelap pun dah glow in the dark dah, feeling terlebih namanya. Hari ke 5, muka semakin gatal , timbul jerawat atau bintik-bintik merah. Muka rasa panas. Mengelupas teruk, berkuping2 uolz..! EEEEEEEE... Nampak busuuukk....

Tapi aku still cuba untuk berfikiran positif, kononnya. Sebab nak muka flawless macam orang lain. 

Hari ke 6, aku bangun pagi dan tengok cermin macam biasa. Oiiiii Makkkk Datookkkkk...!! Berkerak..! Berbijik..!  Bergatal..! Baru lah aku rasa tak sedap hati. Aku refer semula dengan kawan2 yang berpengalaman , diorang nasihatkan aku supaya berhenti dulu gunakan produk tu. Mungkin tak sesuai dengan aku, lagi pun aku tengah preggy, kulit mungkin jadi lebih sensitive. Ok, mak menyesal. 

Ada juga yang kata produk tu kimia & merkuri dia kuat, akan effect pada baby & hati kalau pakai lama & berterusan .. Double triple menyesal..!! Kenapa la baru aku dengar semua tu, kenapa bukan sebelum aku pakai..? Kenapa aku terlalu mengikut emosiiiiii.... Kenapaaaaaa....



Salah aku, terlalu ambil serius atas gurauan orang lain.. Huuuwaaaaa~~~~

Aku gigih google cara nak pulihkan balik muka aku yang dah mcm terbakar, berstruktur kertas pasir warna hijau... Kasiaqq baqq hiiaanngg. Gatai plak tu.

Blog walking.. Forum stalking..

And aku jumpa 1 produk yang katanya 100% no kimia. Diperbuat dari beras Jepun, pitera & bahan organik yang lain. Masa ni memang aku dah desperado gila..! nak muka back to normal, tak pa lah xputih mcm Nora Danish pun, asalkan muka aku xmacam kertas pasir.

Aku order dengan pantassss.. Sementara aku tunggu produk baru tu sampai, aku langsung xpakai pencuci muka, bedak or apa2 makeup.. Aku just pakai aloevera untuk sejukkan & lembabkan muka aku. Alhamdulillah, kulit kering dah kurang, mengelupas tu tak teruk  dah. Thanks to my adik ipar sebab suggestkan Aloevera jenama Banana Boat tu.. Sejuuukkkkk...

Sampai je produk yang baru aku order, mlm tu aku terus tepek kat muka. Ianya sejenis masker, macam bedak sejuk jugak la.. bila nak cuci muka, boleh jugak dijadikan srub untuk nyahkan kulit mati yang menjengkelkan tu. 1st time pakai, not bad. Kulit lembut. Esok pergi kerja, dah ada orang tegur, muka dah elok sikit.

Hari ke 3 pakai masker tu, Alhamdulillah, no more kulit kering, no more mengelupas. And jerawat semua dah mengecut..!! Mak teruje okehhhh... Cuma masih nmpak sikit parut2 jerawat tu, tapi dah  semakin pudar.



Dihari aku post entry ni, kawan aku puji muka nampak flawless.. Gituu.. Kau mampu..! Hahahahah Belum 100% hilang bekas-bekas boypren jerawat tu semua, tapi Alahamdulillah, hampir tak nampak. Memang dah pudar sangat. Apa yang paling best, BEBAS KIMIA okey..!! Baru 5x aku guna, sebab tak konsisten tiap malam. Kalau konsisten..??? Boleh bayang tak muka iolz terang benderang dalam kegelapan..? Haaaaaaa....




Muka asal sebelum guna chemical product & muka sedang mengalami kerosakkan tahap luluh hati. Nampak x berkerak tepi bibir tu..? Dengan bebintik merah yang pedih & menggatalkan iteewww...



Kulit muka selepas 3 hari guna  masker, dah tak mengelupas, jerawat & bintik-bintik semua dah kecut, tinggal bekas jerawat yang makin pudar.. Sebelah tu muka teruja sebab kulit dah ok semula & much better..!
Muka asal aku pun tak selembut sekarang, dulu kering, ada la mengelupas sikit-sikit kat tepi bibir yang membuatkan nampak busuk. Makin nampak busuk & hampeh selepas gunakan produk yang salah.. Haihhh,.. Tapi Alhamdulillah, sekarang kulit muka aku dah much more better. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya kan...? Kalau tak dek kerana salah guna produk tu, tak mungkin aku akan jumpa dengan masker idaman kalbu ni. Iye dok..?

Nak tau apakah produk ituuuu..??? ninnnndddiiaaaaaa...
Pammm.. pammm.. paammmm..




MASKER ORGANIK WARISAN...

**Diperbuat dr 7 bijirin terpilih 
**Bahan utama adalah beras jepun yg diperap bersama pitera.
**Biasa digunakn di spa
**Tanpa pengawet & kimia 100% organik
**Melembutkan, melicinkn, menghaluskan kulit..
**Memudarkan parut jerawat & penggunaan berterusan kulit menjadi mulus & gebu 
**Menggelakkan jeragat dr membiak. 
**Memudarkan parut jeragat

Aku memang puas hati dengan hasil dari penggunaan MOW ni.. Sangat sangat bagus.. And aku tak ragu-ragu nak  suggest kat korang semua, sebab aku sendiri adalah testimony bagi produk ni.. Pernah ke mak yong ni tipu korang..??? hehe,.. tak keennn...

Niat utama bukan lah nak mendapatkan keuntungan semata, tapi nak tolong kawan-kawan yang ada masalah kerosakan teruk pada kulit macam aku dulu. Serik weh... Nak tengok cermin pun xlalu. Aku faham perasaan tu.. Sobss.. Sobs..

Sesiapa nak aku tolong order & post kan Masker Organik Warisan ni kat korang. Boleh sms, whatsapp or wechat aku di 0195678833, okay..? Any time, no problem. Harga? Tak mahal, RM29.90 1 botol, tak termasuk postage. Penggunaan yang sangat jimat. Berbaloi..! Bau pun sedap.

Klik pada gambar untuk imej yang lebih besaaarrr


Ok, itu saja sharing untuk kali ni, nanti aku sharing mering lg okay..?

TQ coz reading dear, ailebiu..!!

  


Wednesday, January 08, 2014

Business Idea please..!

Salam..

Hey, sihat kah mengkeme..?

Aku sihat, Alhamdulillah. Cuma sedikit cepat lapar lately ni. Sangat cepat lapar ye..! Jangan jumpa aku kalau tak nak belanja aku makan.. Hahahaha Mak gurau je, meh la kita jumpa sayang-sayang.

Ditengah keboringan yang melanda, aku asyik bertanya pada diri sendiri. (Nangisss, ayat i power gila) Selama ni ada la jugak business yang aku try buat. Im happy with what im doing. But still akan ada rasa, "why im doing this" bila aku rasa penat. Kalau la aku betul-betul minat buat semua tu, i shouldnt thinking like that. Ini seriusssss... 

Masih blurr blurr biawak di sini, apa lah agaknya business yang tak akan buat aku mengeluh bila penat, & yang akan buat aku sengih sepanjang masa bila buat kerja. Siot la..


Hobby can make a big money sebenarnya. Ok, kalau nak buat business pasal hobby, guest what..? Apa hobi aku..? Hobi saya adalah menyanyi, hari-hari saya suka nyanyi walaupun suara saya sikit pun tak sedap. Then, rijek hobi tu. I cant do any business dengan hobi itu ye kengkawangg.. Huk aloh, guane ni boh

DIY things, memang aku suka, tapi, aku kerja full time, plus, im a wife.. And in shaa Allah someday will be a hot mama. So, dengan status kerja sepenuh masa itu, adakah tinggi kemungkinan untuk hidup aku huru hara kalau still nak buat DIY business..? Sebab, nak bikin DIY ni , kena tumpu pada menda tu saja. Duduk la kau kat situ sampai benda tu siap, selagi ada masa yang anda free..

Nak buat apa ni...?? Kena buat business..! Barang makin mahal, gaji menten "cute" je. 

Any suggestion..? any one..? Ada apa-apa business aku boleh buat..?

Help...

Thanks coz reading..! Salam..

XOXO

Friday, January 03, 2014

2013 DIY Project : Bunga Pahar (Creepe Paper) - Ina

Salam..!


Project seterusnya selepas tempahan dari Fath is staff SSM jugak, Ina. Dia tempah 100 batang, tema Blue & Purple. Majlis diadakan di Melaka, bila tarikh tu aku tak ingat pulak. Hehe. Disember 2013 ke January 2014 eh Ina..?? Aiyak... Tengok la gambar dulu




korang nampak biru + purple keeeeee.... biru + biru pekat..? ke mate aku yang tak betul..?


kertas warna dark purple & biru terkois.. yes, iolz memang tak reti eja.. hehh.. batang bunga, aku pilih dua warna tu jugak, ada yang purple & biru.


Belum ada gambar bunga pahar ni kat atas pelamin, sebab majlis puuuunn tak jalan lagi kan. Sorry la ina uiii, kalau2 tak memuaskan.. hukhuk... btw, thank you so much yah.. Kem salam adik hang.

Memang aku tak ambil banyak tempahan, sebab iolz kan kerja sepenuh masa. Lepas dinner & time weekend je la masa yang aku ada untuk siapkan semua tempahan tu. Huuuu~~ Nangis dalam bilik air sebab tak percaya aku boleh buat semua ni.

Still ada yang Tanya,
“Rura ambil lagi tak tempahan goodist..? Bunga pahar..?”

Aku just tersenyum je. Sebab aku kena fikir panjaaanggggggggg berbatubatubatu. Untuk seorang bini yang berkerja fulltime, aku kena bahagikan masa. Nasib baik la my en.emcem yang rajin basuh kain, jemur kain, lipat kain, lipat kertas & ikat reben untuk buat bunga. Hahahahaha Lebiu bebeh..!! Jangan tak percaya laki ai pandai ikat reben kembang-kembangggg...

Sebenarnya next project dah ada, Cuma tak siap2 je lagi, bukan tempahan dari cosmuter costumer, tapi untukkkkkk.... Adalah..!! Hehe, dah siap baru iolz cerita yah..

Thanks for reading..! Ailebiu so strongggg..

ZAWARA.

...