Friday, April 05, 2013

DIY : Doorgift (paperbag)

Salam..!

Yuuuhhuuuuu... Amacam der..? Seronok tak jadi B2B..? Pening la kepala kau nak cari idea macam-macam.. X apa dear, lepas majlis habis, mesti lega gila..!! Huhu

Mesti ramai yang pernah dengar tentang Brown Paper Bag yang dijadikan sebagai pengganti paperbag doorgift yang mahal tu..

Untuk wedding yang berbajet nipis macam aku ni, sila sedar diri & jangan bergolok gadai semata-mata tak nak kalah dengan jiran sebelah sebab bagi doorgift yang sangat wow & mahal gila viva tu..! hehe kang habis kenduri makan maggi hari2 laki bini.. tersembam ke tanah & pakinson seketika... ouuuhh.. mintak dijauhkan...

So, asyik dok fikir macam mana nak cut cost sana sini, dengan bantuan lebai Google, aku terbaca about DIY Doorgift Paper Bag..

Kalau beli siap, 1 paket (10 beg) = RM3.50 saiz biasa...
RM0.35 (sebuah beg) X 1000 (undangan) = RM350.00
Thank You Tag : RM 30
Total : RM 380.00

Tapi kalau DIY, 1 paket White Paper Bag (100 beg) = RM11.00 saiz medium
RM0.11 (sebuah beg) X 1000 (undangan) = RM110.00
Cop nama & Dakwat : RM 30.00
Doily Paper : RM 4.50 (250pcs/pack) X 4 = RM18.00
Total : RM 158.00

Boleh jimat lebih kurang RM200.00..!!! Tetapi, ada tetapi....... Kena luangkan lebih masa lah kalau nak buat sendiri, nak jimat, kenalah rajin bebeh... RAJIN..?? yesss.... rajin beserta tabah wa rohmah..

Masa majlis perkahwinan aku dulu pun DIY sendiri paperbag, kalau boleh semua benda nak DIY..! hahaha



Korang boleh design sendiri cop tu.. print & bagi je kat tukang buat cop ... sehari je da boleh siap kot..


FYI, aku buat dalam 1600 goodist.. so, dengan gagah cop 1600 beg... siap cop semua dalam 2 jam.. haaaaaaa... jgn x cayo...! otot lengan aku dgn Popaye time ni saing2 je..


pammm paamm paammmm...!!! siap daaa..! senang je kaannnn...


kat dalam beg tu aku isi sapu tangan ikea (sponsored by my cousin.. tengkiu..!!!! lebiuu..!!).. ade coklat aloya Oliya King & Puding...


      


My BFF..!! From left, Aqie (tudung coklat), Nabila (tudung putih), Saedah (tudung hitam), Muniye (rambut sunsilk) ..Sanggup datang lepak + tolong buat skali..!! hahah Walaupun rumah sempit dek ponuh dengan barang.. Thanks korang.. Muah..!! Muah..!! Muah..!!



 Biar la orang nak kata apa, janji kita da buat apa yang termampu & xmintak duit sapa2.. kan..? 

So, sayang... ewahh... bodek lebat.!!!
Ni je yang aku boleh kongsi untuk entry ni.. DIY yang lain nanti aku update lagi okehh uolz...
Salam..!! Lebiu..!!





14 comments:

  1. bestttttttt gileeeeee blog nih verrryyy info.. i loikeee tq 4 sharingnezz

    ReplyDelete
  2. paperbag murah..hanya 25sen/pcs untuk semua design...design boleh pilih sama ada design baru atau menggunakan design kami...harga tetap same...http://www.facebook.com/LuqFizIdeas

    ReplyDelete
  3. Hi rura..nk tnye kt mne bli white paper bag ni?murah la n very good idea hehe

    ReplyDelete
  4. hye sasha..!!

    sy beli kat area kg.baru.. cer tgk alamat kat sini..!

    http://wakimpack.blogspot.com/2011/04/white-and-brown-paper-bag-with-base.html

    hope dpt bantu... hehe

    ReplyDelete
  5. sis..nk tny..coklat oliya king ade jaul ktne?xpnh rse pn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye dik anon... kalau kt luar xsure la yunk... ni adik ipar tolong beli terus dr kilang... kalau nak coklat or any mknn ringan yg murah2, cer carik kat NSK.. awk tinggal mane..?

      Delete
  6. Drop by my blog for super cute & cheap printed paperbag and sticker. For wedding, engagement, birthday etc…

    Google: cardbymyan or click here ;)

    ReplyDelete
  7. yayunk rura..doily paper tu awak beli kt maner? puas da saya carik ni..ingt nak buar doorgift cm ni jugak...tp doily paper nye tak jumpe la yunk.. ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye dear... sy beli kat area klang.. 2Ply Klang... location kedai nie berhampiran dengan klang prade and pasar borong klang... if dari kl keluar kat tol akhir ke klang, and amik jalan ke kiri (jalan menghala jusco bukit raja) and turn left, lepas tu akan jumpa satu tol tuk ke meru or kapar, lalu tol tu n bayar 0.60cents, after that terus susur ke kiri (menghala ke meru) and kat junction tu amik kiri and after that take 1st simpang ke kiri.. and u akan nampak pasar borong on your left, kat area pasar borong tu de shop lot.. kedai 2ply around that je.. just pusing2 je kat situ, location dia dekat corner... hehe

      xpon dear awk boleh cari kat wakim kampung pandan, cer google mesti jumpa... dah try cary kat kedai jual barang2 buat cake...?

      Delete
  8. Salam, to those yang cari chinese take away box as doorgifts boleh email i at zety1503@gmail.com insya'allah harga reasonable. Thank u :)

    ReplyDelete
  9. Hi boleh i tau mana u buat cop? Design u buat sendiri? Cantikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. cop tu incek hasben buat kat kuala kubu... kat kl pon byk, kt depan sogo ade..! sejam je dah siap... terelll kan..? design buat sendiri yang, alaaaa,,, google swirl border, lepas tu edit je la... u pon bole buat.. ngeeeehehehe

      Delete
  10. takde ke.org nk bg.perfume as doorgift eh? Hari tu ade pi kenduri org bg perfume. Mmg rare! Bila tny mak pengantin kata murah je. 85 sen je satu! Mak aih murah gila. Tgk ade tag hnparfum. Huhu.

    ReplyDelete

ZAWARA.

...