Wednesday, April 17, 2013

!!..DEMAM PANAS..!! - Daun Bunga Raya

Salam..

Hye uolz yang vouge de vass..!! iolz nak bercerita sambil bagi petua kat uolz ni... Sejak bila blog ni jadi blog petua..? Blog aku, suke hati aku la... hahaaaii

Nak dijadikan ceritaaaaa.......... jap, betulkan anak rambut terkeluar dari tudung..

Okay, sambung balik... My beloved hasben demam baru-baru ni.. even just dok lepak sebelah dia pun dah boleh rasa kebahangan kepanasan kesuhuan kebadanan dia tu.. panasss... hot..! hot..! So, sebagai isteri yang soleha... Jap, nak betulkan tudung plak, kurang labuh rasanya... 

Aku pun fikir la, apaaa nak dibuat.. nak bagi makan ubat, ubat xde... Lagi pun dia mana nak makan ubat-ubatan sangat ni.. Hasben kate badan rasa xselesa, perut macam senak. Susah nak buang angin.. Uiiii.... Memandangkan masa tu kat hotel, hasben kursus 2 hari.. Ape la sangat peralatan yang ada kat hotel tu.. Gergaji, tukul besi, cangkul.. Before tidur just bagi dia minum air suam, lepas tu tuamkan perut dia.. Letak air panas dalam botol, balut dengan tuala.. tekann.. tekaann kat perut dia... Macam aku buat bila senggugut tu... hahaha... Atleast dapat bagi kurang sikit.. Minyak angin pun takde..! Sedeeyyhh... Last2, tidur pun dia... Hurmm... Kesian....

Esoknya hari last kursus hasben, dia still demam. Tak dapat buat apa, nak xnak hasben kena gak drive balik Rawang. Kalau nak aku yang drive, 3 hari 18 malam baru sampai rumah.. hahah..!! Sampai rumah bagi lah dia rehat dulukan sebab lepas isya' bermulalah eksperimen terhadap si incik hasben... ngeeehehe..



1) Sapu minyak angin cap kapak kat perut dia... Tak jalan... tak panas langsung minyak tu katenye.. Hangiinn je..

2) Sapu pulak Jerslin Oil yang dok fofuler sekarang ni untuk tujuan kesihatan... Sapu kat perut, kat tengkuk, kat dahi.. Lepas tu sembur pulak kat bawah lidah dia. Incik hasben kelihatan sangat redho & paseghah ketika si binik yang teruja mengeksperimenkan diri dia.. bhaahahahbbbhhhahahahah....!!

3) X puas hati lagi, kalau boleh time tu gak nak tengok dia ok, dengan harapan dia sembuh macam magik.. tingg..!! sihaaat.. So, sumbat pulak madu sesudu....Ngggaaammm.... Sedap tak..? Sedap tak..? Sedap tak..? Aku pun rasa sesudu jugak... Ermm.... Sedapp... Niat hati lepas tu nak buat air barli, tapi lupa, da guna da paket last tu... Kecewa...

Sila fokus pada mangkuk & tuala, bukan pada kain batik.. Thanks..

Inilah yang dikatakan warna hijau tahi adik.. Haaaaa...

4) Tunggu lagi 5 minit, sentuh dahi hasben.. OOOHH... masih panasss.. Apa lagi nak buat..? Teringat dulu aku pernah baca about DAUN BUNGA RAYA boleh kebahkan demam panas.. Terus berdesupppp berlariii berrakus ambil daun bunga raya kat belakang rumah... (Cerita mesti kena lebat) Orang kata just ramaskan daun tu dalam air sampai keluar lendir... Tapi macam x best je, so nak nampak lagi best, aku amek daun yang banyak-banyak tu, aku blendkan semua, air letak sikit je, asal boleh blend sudah. Lepas blend, aku ambil tuala, letakkan daun2 & air dia sekali kat tuala.. haaa.. Tepekkan kat dahi si hasben.. PAPPP..!! Amekaw.. Lagi sekali hasben redho & paseghah... Cool je tengok dia main game dengan tuala tu atas dahi... hahaha... Bila tengok macam daun-daun tu nak kering, aku letak lagi banyak kat tuala tu.. PPAAAPPP..!!! Dan meleleh la air daun bunga raya tu di hidung & telinga hasben.. Maaf sayang, i teruje... laaalalala...  Tapi si hasben time2 demam ni sangat cool... diammm je... Xsenang hati bila tengok dia jadi pendiam... Haishh...


Alhamdulillah , setelah semalaman si hasben tidur dengan tuala bertepek di dahi, esok pagi badan hasben dah tak panas.. Cuma dia kata perut kurang selesa lagi.. Kalau aku tepek daun & tuala tu sekali kat perut hasben, mesti ok kan..? hahahaha Si hasben sebenarnya boleh je jaga diri dia sendiri, dia pun tak minta dimanjakan sangat. Tapi ni la naluri seorang isteri, tak sanggup tengok suami demam lama-lama. Bukan aku seorang je, semua isteri macam tu... Suami, sila hargai isteri..! Awasss..!!

Well, aku nak cerita pasal daun bunga raya je.. Tapi sorry, mak kalau teruje, memang mak hilang pedoman.. 

Sila faham..

Thanks to uolz yang sudi baca sampai habis walau da main point just cipuuutttt je kat situ.. hahah Kalau ada sesapa yang demam panas, boleh la eksperimen kat orang sekeliling korang plak ye...

See u then, Luv yah..!! Muah..!!
Salam..

9 comments:

  1. haah petua mak i pun tuam dengan air daun bunga raya or air asam jawa. baru ni husband i demam panas jugak. doc cakap viral infection memang panas giler badan dia tapi dia menggigil sejuk. sebab i takde daun bunga raya so i tuam dengan air asam jawa terus turun panas badan dia. alhamdulillah

    skrg memang ramai demam kan. risau la

    ReplyDelete
  2. tu la yunk, my hasben memang susah kena demam, tapi sekali demam... abis... patah kaki sebelah... huhuhuhu...

    air asam jawa i xpenah try lg, bila2 demam try la..!! mcm mintak demam je... haha

    ReplyDelete
  3. Salam rura :) Bila deman panas be careful with tonsil also ok. Last year nas kena deman panas, then tak baik2 tiba2 tonsil datang terus doktor detect tonsil berkuman sebab tu demam tak kebah. pelik juga sebab tak sakit tekak. last2 baru sakit. then my friend husben pun deman panas, tak kebah rupanya tonsil berkuman. heheh anyway,im new to ur page :) maaf sebab baca without diundang..sob2 :(

    ReplyDelete
  4. salam.. hye cik nas muncung... xpe, jangan muncung2... sila la slalu datang blog kitee,,, heheh tu la, last year pon sy pernah kena tonsil bkuman gak... ohhh... sangat scary... tangan pun mengigil kan..? maybe cause of pemakanan kita kot.. orang dulu2 sihaaat je kan..? hehe thanks for reading my dear..

    ReplyDelete
  5. Most welcome. Ohhh I sgt suka ur diy segmen! Oh plz2! Ada apa2 tips lg bout wedding share ok. Suka sgt! Oh talking bout tonsil yup2 menggigil tgn dok batok2 je plg tak thn lambat nk baik! Grrrrrr trauma smpai bila rasa skit tekak je cepat2 amek apa yg patot. Hoh~ k dear welcomw to my blog too :) keep in touch...

    ReplyDelete
  6. buat mcm tu ke kalau guna bunga raya... baru tau.. TQ

    ReplyDelete
  7. haaa... camtu laa... welkam... hehe tq for visits

    ReplyDelete
  8. Haha.. awak ni kelakar la.. awak sedar tak yang awak ni kelakar? Terjumpa blog ni masa menggoogle pasal DIY doorgift.. Lepas tu melekat pulak ke entri2 yang lain..

    ReplyDelete
  9. Sgt berkesann ... dh 3 hari demam panas tdi entunang tlg tuam kan air daun bunga raya kt kepala .. alhamdulillah dh okeyy sikit ..

    ReplyDelete

ZAWARA.

...