Skip to main content

BUTTER PRAWN BAEK PUNYE..!!

Salam...!! 

Sempena bulan Ramadhan yang special ni, ape lah kata kita gadis-gadis, binik-binik, mak orang & nenek orang sekalian masak something yang special gak untuk berbuka nanti... Bagi aku , Butter Prawn ni da cukup special sebab aku suka makan..! hahahah Maaf la kalau ada yang baca ni alergik dengan udang, tapi kalau alergik kenapa kau search dik non..?? teringin ye..? kesiaannn...

1st time aku try masa sebelum kahwin... Kekonon nak tunjuk terer dengan Incik Hasben, iolz ni pandai gila viva masak.. Haaaa~ sudahnya, jadi Super Sweet Prawn.. Sebab, emosi letak gula banyak gila ... hahhaha Ke sebab tukang masak tu yang terlebih manis..?? Mungkin jugekk..

Tapi dengan rasa kondifen tak tentu hala yang ada dalam diri, aku try lagi masak menu ni untuk dijadikan juadah berbuka puasa yang ke 3.. Alhamdulillah.. Encik Hasben kata sedap...!!! Lega~~ Cume terpedas sikit.. Ok, emosi lagi..

Jom masak..!!

Bahan-bahan : (2 orang makan)

Udang              - 12 ekor, belah bahagian belikat udang tu (BELIKAT..???) & buang urat hitam.. kolestroollll...
Kuning Telur     - 2 bijik, putih telur simpan buat masker.. tegang sikit kerepot iolz
Bawang Putih    - 3 bijik (racik)
Bawang merah  - 2 bijik (racik)
Cili Api             - 2 bijik, kalau nak pedas kongkang.. 1 kilo... (potong kasar)
Daun Kari         - 2 tangkai.. Aku suka letak banyak.. sedap bau dia.. Letak la 1 pokok, xcukup mintak pokok kari jiran
Susu Cair          - 1/3 cawan .. Kalau nak cair2 melty giteww, letak lebih sikit
Butter               -  2 sudu besar
Garam, gula       - Suke hati uolzzz

Cara masak :
 1)  Gaulkan udang dengan 1/2 sudu kecil garam.. Goreng dengan butter sekejap.. Jangan lama2, or udang korang akan kuncup layu bak teratai ditasik biru2 hijau.. Asingkan..
 2)  Panaskan butter, tuangkan kuning telur yang korang dah pukul lunyai tu... pusing senduk lawan arah jam laju2... Kalau boleh masa nak tuang telur tu, mangkuk angkat kasi tinggi sikit, supaya sarang tu terhasil dengan lebih halus lagi berseni.. Giteww.. Bila warna bertukar keemasan, asingkan telur & tapis supaya minyak kering... Baru la rangup..
 3)  Panaskan butter lagiiii... Tumis bawang merah, bawang putih, cili, daun kari sehingga naik bau.. Huuurrmmmm sedap..!! Belum habis lagi..
4) Masukkan susu cair, gaul hingga mendidih.. Masukkan garam & gula secukup rasa.. Butter dah masin sikit, Jangan letak byk garam okehh...
5) Agak2 dah sedap gile viva, boleh la masukkan udang yang dah di ratah goreng itu tadi..
6) Letakkan ke dalam mangkuk, taburkan sarang tulorr di atas butter prawn...



SIAP..!!

Xsusah pun keennn.. Very the simple okeh... Sebab tu iolz sanggup buat... hahahaha

Ok lah, thanks for reading

Selamat mencuba..!! 

Salam..!!

Muahhhh


Comments

  1. i pernah buat senang jugak tapi i tak letak susu sebab i tak suka susu haha. cuma butter la kene banyak. tu pun sbnrnya i tak suka butter jugak so i makan sikit jelah haha

    btw tempting nampak udang u ni huhu

    ReplyDelete
  2. begedil tu u salut dengan telur tak? reply kt blog i tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. i salut ngan telur gak... tp tu lah... nk repair caner lg xtau,,, ke bole buat jd pie..? haha

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CHECK LIST PERKAHWINAN

Salam... Hye B2B  ..!! Excited dok survey preparation for your wedding..?? Last N3 aku post bout "Checklist Pertunangan". So now, aku nak post bout..... tadaa..!! " CHECK LIST PERKAHWINAN "  Besties..! Gemoknye akuuuu ketike itu... Lembutnye pipi u.. Meh tenyeh sikitttt.... Excited x nak kahwinnnn uolzzz..??? hehee k la, byk yang uolz kena baca, so xreleven rasanya nak kumat kamit panjang berjela-jela... Gitewww... So, selamat membaca & menjulingkan mata anda. 12-10 Months Before Ceremony Tentukan tarikh & hari perkahwinan – Booking for MUA (solemnization) – Booking for MUA (reception) – Booking for OP – Booking for OV - Catering for Solemnization – Catering for Reception - 9-8 Months Before Ceremony Solemnization’s place – Reception’s place – Solemnization theme – Reception theme – Family theme for bride side – Family theme for groom side – 7 Months Before Ceremony  Listdown b

Checklist : Pertunangan

Salam.. hye fellah......!! Kiutnya awak baca blog kita... eheheh ^_^ Ok lah dear readers... Now aku nak share dengan kamuuu semua, Senarai Periksa (Checklist) untuk memastikan sebuah majlis pertunangan itu berjalan lanchorrr & supaya kita tak jadi hijau kerana marah dihari pertunangan.. Masa tunang tu muke mesti kasi sweet, blushing2. Jangan sampai bakal mak mentua terasa nak mempertimbangkan semula untuk menjadikan anda sebagai menantu... gitewwww... So adik2 (dah kahwin ni terasa tua sikit), pertunangan ni bukanlah sesuatu yang wajibulghunnah. Cuma 1 stage / adat untuk kita lebih mengenali pasangan kita lebih mendalam sebelum diijabkabulkan.. Tapi bukan lah lesen untuk kita terlalu "mendalami" pasangan iteww... salah..!! haaaa~~ Terpulang untuk kita nak buat majlis secara besar-besaran (sampai panggil artis datang buat magic show) atau secara kecil-kecilan (buat magic show sendiri depan tetamu)..Macam wajib pulak way ma

!!..DEMAM PANAS..!! - Daun Bunga Raya

Salam.. Hye uolz yang vouge de vass..!! iolz nak bercerita sambil bagi petua kat uolz ni... Sejak bila blog ni jadi blog petua..? Blog aku, suke hati aku la... hahaaaii Nak dijadikan ceritaaaaa.......... jap, betulkan anak rambut terkeluar dari tudung.. Okay, sambung balik... My beloved hasben demam baru-baru ni.. even just dok lepak sebelah dia pun dah boleh rasa kebahangan kepanasan kesuhuan kebadanan dia tu.. panasss... hot..! hot..! So, sebagai isteri yang soleha... Jap, nak betulkan tudung plak, kurang labuh rasanya...  Aku pun fikir la, apaaa nak dibuat.. nak bagi makan ubat, ubat xde... Lagi pun dia mana nak makan ubat-ubatan sangat ni.. Hasben kate badan rasa xselesa, perut macam senak. Susah nak buang angin.. Uiiii.... Memandangkan masa tu kat hotel, hasben kursus 2 hari.. Ape la sangat peralatan yang ada kat hotel tu.. Gergaji, tukul besi, cangkul.. Before tidur just bagi dia minum air suam, lepas tu tuamkan perut dia.. Letak air panas dalam botol, balu