Tuesday, July 30, 2013

INSURANS..?? Perlu sangat ke..??

Salam..!!

Semua kesayangan ambe, sihat kah kamu..?? Make sure korang sihat kalau xnak termuntah atas keyboard bila baca blog nan indah ini.. Macehhh...

What do u know about insurance..? Simpanan suka suki kah...? abang2 pakai tie tepi jalan kah..? atau pun kawan-kawan yang tetiba muncul cerita pasal nak jual insurans setelah lama menghilang..? Is that insurance for u..? ohhh... sy memang poyo berbahasa Inggeris..

Memula dulu kalau aku dengar orang menjerkah aku dengan tetiba nak sembang pasal insurans, memang aku elergik... poooodah..!! 

"P main jauh2..! Buat apa aku nak bazirkan duit aku dengan ambil insurans kau padahal company tempat aku kerja dah bagi aku medical card (insurans).. EEWWHHH..!!"

 Begitu sinis minis pandangan seorang Rura pada penjual insurans.. Aku yakin, bukan aku sorang je.. kan..? kan..? kan..? Jangan nak geleng kepala..!

Tapi sedarkah wahai kengkawan maya ku yang samtek & ensem sekalian, sebenarnya insurans tu penting gila..!!  Apa yang membuka mata aku, bila aku tengok kaum sejenis yang tak ambil insurans, mereka sendiri ditimpa musibah. Dah la disahkan ada cyst (contoh untuk kaum wanita), itu pun dah cukup buat susah hati.. Nak pulak kena bayar bil hospital... Pitam & menggigil sejenak..

Yes..! memang company ada sediakan insurans untuk kita, tapi 100% kah pelan insurans tu cover..? Bila nak buat rawatan susulan kena mohon kelulusan pihak atasan pulak... Payah..

Tak mendoakan @ tak meminta pun untuk kita ni diserang hendap oleh penyakit2 yang (*&%&*^  itu, tapi tak salah berjaga-jaga keeenn...


Kenapa perlu takaful, walaupun company dah bg medical card?

Jwpn:
1.       Medical card company hanya sah selagi pemegang kad masih hidup dan bekerja. So, kalau pemegang kad berhenti kerja, meninggal, sakit teruk (medical board), Bersara, kad dah kira NOT VALID. Tapi, kad takaful masih valid sehingga umur 80thn.

2.       Lps pencen baru nk ambik takaful? Maaf, dah terlambat. Mana2 syrkt insurans TAK TERIMA. Sbb? Dah berusia dan berisiko utk mcm2 penyakit. Jadi, persoalannya...bolehkah korang confirm yang sehingga korang pencen, x akan kena apa apa penyakit?, bolehkah korang confirm, yang sebelum korang berhenti kerja, ahli keluarga yang lain tak kena penyakit?, dan bolehkah korang confirm, boleh hidup sampai hari tua?

3.       Bajet takde? Masalah bajet adalah masalah priority okayyhh. So, dahulukan KEPERLUAN dari kehendak. Kalau bajet makan Kenny Rogers seminggu sekali, memanglah tak cukup. Kalau tengok wayang 3 x seminggu, boleh jadi juga tak cukup. Daripada duit habis bayar hutang tah apa apa, baik asingkan sikit untuk bantuan masa depan. Tak banyak pun, sikit je.. Jadi terpulang...kalau hiburan,makanan dan pakaian berjenama itu lagi penting dari perlindungan diri dan kesihatan tubuh badan...silakan.
"Pada mereka yang bergaji Rm2000-5000, untuk Rm150, atau Rm200 bayaran medical kad ...kalau disimpan setiap bulan selama 30 tahun di dalam ASB, tidak akan menjadikan u orang jutawan. Begitu juga halnya..jika rm150, atau rm200 bayaran medikel kad Takaful, kalau dibuang setiap bulan kedalam longkang selama 30 tahun juga, tidak akan menjadikan u orang miskin papa kedana"



Nampak..? ke masih blur2 macam aku memula dulu... tak apa... mungkin kena bertapa & fikir dalam2 baru boleh nampak.. Next entry aku cerita apa pentingnya insurans untuk anak-anak pulak.. & macammana insurans ni bole dikatakan simpanan hari tua serta mensavingkan saving yang ada..SUPER POWER..!!

wwhooaaa..!! dasat..!!



Serious, aku bukan nak promote or what ever... But aku nak share dengan semua readers aku... (ade ke reader mak ni..? ) INSURANS PENTING GILE OOOIIIII... haaaaa~~ geram.. xde faedahnya aku nak share something if aku sendiri rasa benda tu tak bagus.. kan toq..?

well, its for ur own future rite..?

if anyone nak tau lebih lanjut about insurans yg aku join ni, boleh PM aku, aku akan try explain sampy korang pulak pakse aku tolong korang dapatkan insurans tu...  Giteewww..

holwatunmasrura27@yahoo.com

thanks sb bace blog kite... ailebiu..!!

Muahh...!!

Salam....

p/s : thanks to TAKAFULMAN for all info..! i loiikee..

2 comments:

  1. tehehe~ ayah sy pon buat takaful.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.... xrugi kan amek takaful prudential bsn...?

      Delete

ZAWARA.

...