Thursday, July 18, 2013

BUTTER PRAWN BAEK PUNYE..!!

Salam...!! 

Sempena bulan Ramadhan yang special ni, ape lah kata kita gadis-gadis, binik-binik, mak orang & nenek orang sekalian masak something yang special gak untuk berbuka nanti... Bagi aku , Butter Prawn ni da cukup special sebab aku suka makan..! hahahah Maaf la kalau ada yang baca ni alergik dengan udang, tapi kalau alergik kenapa kau search dik non..?? teringin ye..? kesiaannn...

1st time aku try masa sebelum kahwin... Kekonon nak tunjuk terer dengan Incik Hasben, iolz ni pandai gila viva masak.. Haaaa~ sudahnya, jadi Super Sweet Prawn.. Sebab, emosi letak gula banyak gila ... hahhaha Ke sebab tukang masak tu yang terlebih manis..?? Mungkin jugekk..

Tapi dengan rasa kondifen tak tentu hala yang ada dalam diri, aku try lagi masak menu ni untuk dijadikan juadah berbuka puasa yang ke 3.. Alhamdulillah.. Encik Hasben kata sedap...!!! Lega~~ Cume terpedas sikit.. Ok, emosi lagi..

Jom masak..!!

Bahan-bahan : (2 orang makan)

Udang              - 12 ekor, belah bahagian belikat udang tu (BELIKAT..???) & buang urat hitam.. kolestroollll...
Kuning Telur     - 2 bijik, putih telur simpan buat masker.. tegang sikit kerepot iolz
Bawang Putih    - 3 bijik (racik)
Bawang merah  - 2 bijik (racik)
Cili Api             - 2 bijik, kalau nak pedas kongkang.. 1 kilo... (potong kasar)
Daun Kari         - 2 tangkai.. Aku suka letak banyak.. sedap bau dia.. Letak la 1 pokok, xcukup mintak pokok kari jiran
Susu Cair          - 1/3 cawan .. Kalau nak cair2 melty giteww, letak lebih sikit
Butter               -  2 sudu besar
Garam, gula       - Suke hati uolzzz

Cara masak :
 1)  Gaulkan udang dengan 1/2 sudu kecil garam.. Goreng dengan butter sekejap.. Jangan lama2, or udang korang akan kuncup layu bak teratai ditasik biru2 hijau.. Asingkan..
 2)  Panaskan butter, tuangkan kuning telur yang korang dah pukul lunyai tu... pusing senduk lawan arah jam laju2... Kalau boleh masa nak tuang telur tu, mangkuk angkat kasi tinggi sikit, supaya sarang tu terhasil dengan lebih halus lagi berseni.. Giteww.. Bila warna bertukar keemasan, asingkan telur & tapis supaya minyak kering... Baru la rangup..
 3)  Panaskan butter lagiiii... Tumis bawang merah, bawang putih, cili, daun kari sehingga naik bau.. Huuurrmmmm sedap..!! Belum habis lagi..
4) Masukkan susu cair, gaul hingga mendidih.. Masukkan garam & gula secukup rasa.. Butter dah masin sikit, Jangan letak byk garam okehh...
5) Agak2 dah sedap gile viva, boleh la masukkan udang yang dah di ratah goreng itu tadi..
6) Letakkan ke dalam mangkuk, taburkan sarang tulorr di atas butter prawn...



SIAP..!!

Xsusah pun keennn.. Very the simple okeh... Sebab tu iolz sanggup buat... hahahaha

Ok lah, thanks for reading

Selamat mencuba..!! 

Salam..!!

Muahhhh


3 comments:

  1. i pernah buat senang jugak tapi i tak letak susu sebab i tak suka susu haha. cuma butter la kene banyak. tu pun sbnrnya i tak suka butter jugak so i makan sikit jelah haha

    btw tempting nampak udang u ni huhu

    ReplyDelete
  2. begedil tu u salut dengan telur tak? reply kt blog i tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. i salut ngan telur gak... tp tu lah... nk repair caner lg xtau,,, ke bole buat jd pie..? haha

      Delete

ZAWARA.

...