Skip to main content

BUTTER PRAWN BAEK PUNYE..!!

Salam...!! 

Sempena bulan Ramadhan yang special ni, ape lah kata kita gadis-gadis, binik-binik, mak orang & nenek orang sekalian masak something yang special gak untuk berbuka nanti... Bagi aku , Butter Prawn ni da cukup special sebab aku suka makan..! hahahah Maaf la kalau ada yang baca ni alergik dengan udang, tapi kalau alergik kenapa kau search dik non..?? teringin ye..? kesiaannn...

1st time aku try masa sebelum kahwin... Kekonon nak tunjuk terer dengan Incik Hasben, iolz ni pandai gila viva masak.. Haaaa~ sudahnya, jadi Super Sweet Prawn.. Sebab, emosi letak gula banyak gila ... hahhaha Ke sebab tukang masak tu yang terlebih manis..?? Mungkin jugekk..

Tapi dengan rasa kondifen tak tentu hala yang ada dalam diri, aku try lagi masak menu ni untuk dijadikan juadah berbuka puasa yang ke 3.. Alhamdulillah.. Encik Hasben kata sedap...!!! Lega~~ Cume terpedas sikit.. Ok, emosi lagi..

Jom masak..!!

Bahan-bahan : (2 orang makan)

Udang              - 12 ekor, belah bahagian belikat udang tu (BELIKAT..???) & buang urat hitam.. kolestroollll...
Kuning Telur     - 2 bijik, putih telur simpan buat masker.. tegang sikit kerepot iolz
Bawang Putih    - 3 bijik (racik)
Bawang merah  - 2 bijik (racik)
Cili Api             - 2 bijik, kalau nak pedas kongkang.. 1 kilo... (potong kasar)
Daun Kari         - 2 tangkai.. Aku suka letak banyak.. sedap bau dia.. Letak la 1 pokok, xcukup mintak pokok kari jiran
Susu Cair          - 1/3 cawan .. Kalau nak cair2 melty giteww, letak lebih sikit
Butter               -  2 sudu besar
Garam, gula       - Suke hati uolzzz

Cara masak :
 1)  Gaulkan udang dengan 1/2 sudu kecil garam.. Goreng dengan butter sekejap.. Jangan lama2, or udang korang akan kuncup layu bak teratai ditasik biru2 hijau.. Asingkan..
 2)  Panaskan butter, tuangkan kuning telur yang korang dah pukul lunyai tu... pusing senduk lawan arah jam laju2... Kalau boleh masa nak tuang telur tu, mangkuk angkat kasi tinggi sikit, supaya sarang tu terhasil dengan lebih halus lagi berseni.. Giteww.. Bila warna bertukar keemasan, asingkan telur & tapis supaya minyak kering... Baru la rangup..
 3)  Panaskan butter lagiiii... Tumis bawang merah, bawang putih, cili, daun kari sehingga naik bau.. Huuurrmmmm sedap..!! Belum habis lagi..
4) Masukkan susu cair, gaul hingga mendidih.. Masukkan garam & gula secukup rasa.. Butter dah masin sikit, Jangan letak byk garam okehh...
5) Agak2 dah sedap gile viva, boleh la masukkan udang yang dah di ratah goreng itu tadi..
6) Letakkan ke dalam mangkuk, taburkan sarang tulorr di atas butter prawn...



SIAP..!!

Xsusah pun keennn.. Very the simple okeh... Sebab tu iolz sanggup buat... hahahaha

Ok lah, thanks for reading

Selamat mencuba..!! 

Salam..!!

Muahhhh


Comments

  1. i pernah buat senang jugak tapi i tak letak susu sebab i tak suka susu haha. cuma butter la kene banyak. tu pun sbnrnya i tak suka butter jugak so i makan sikit jelah haha

    btw tempting nampak udang u ni huhu

    ReplyDelete
  2. begedil tu u salut dengan telur tak? reply kt blog i tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. i salut ngan telur gak... tp tu lah... nk repair caner lg xtau,,, ke bole buat jd pie..? haha

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CHECK LIST PERKAHWINAN

Salam... Hye B2B  ..!! Excited dok survey preparation for your wedding..?? Last N3 aku post bout "Checklist Pertunangan". So now, aku nak post bout..... tadaa..!! " CHECK LIST PERKAHWINAN "  Besties..! Gemoknye akuuuu ketike itu... Lembutnye pipi u.. Meh tenyeh sikitttt.... Excited x nak kahwinnnn uolzzz..??? hehee k la, byk yang uolz kena baca, so xreleven rasanya nak kumat kamit panjang berjela-jela... Gitewww... So, selamat membaca & menjulingkan mata anda. 12-10 Months Before Ceremony Tentukan tarikh & hari perkahwinan – Booking for MUA (solemnization) – Booking for MUA (reception) – Booking for OP – Booking for OV - Catering for Solemnization – Catering for Reception - 9-8 Months Before Ceremony Solemnization’s place – Reception’s place – Solemnization theme – Reception theme – Family theme for bride side – Family theme for groom side – 7 Months Before Ceremony  Listdown b...

Dear, ADI DANIAL BIN SYAHRIL LUFTI

 Assalamualaikum. Saat umi karang entri ni, Adi Danial Syahril Lufti dah pun hari ke-6 dijemput  Sang Maha Pencipta. Mungkin sekarang Adi dalam keadaan sihat, berada di dalam rumah syurga yang Allah dah janjikan untuk anak syurga macam Adi & dijaga oleh para malaikat & bidadari jelita. Alhamdulillah, bertuah kamu sayang, Umi cemburu , Umi belum boleh ke sana & menjaga Adi lagi. In shaa Allah, Umi akan berjuang di dunia ni, supaya dapat jumpa Adi di syurga nanti.. Adi tunggu Umi & Abi ya... Terkenang setiap saat Adi dalam jagaan Umi & Abi. Kalau duduk sorang-sorang dalam bilik, mulalah tengok balik gambar Adi dari awal lahir sampai lah gambar hari terakhir sebelum Adi pergi.. Sumpah, Umi rindu Adi.. Umi rindu suara Adi, bau Adi, manja Adi.. Al-fatihah.. Tenang lah Adi, Umi & Abi baik-baik saja.. Kenangan mengandungkan Adi. Sepanjang 8 bulan Umi mengandungkan Adi, memang senang, xada alahan yang teruk, mengidam yang extravaganza pelik ata...

TENGOK ORANG ADA ANAK..

Assalamualaikum!  Haaaaa... Tumpul idea ahkoq nak tulis apa tah kat blog ni... Kalau la ade jual idea kat kedai runcit Acheh tu, aku beli dah. Rm2.80 sekilo, termasuk GST.. puii.. Asal nak menulis je mesti rasa nak tulis pasal Adi Danial.. Rindu dia.. Ade gak rasa nak share pasal penyakit adi... Ni ha, mesin2 yang Adi ada ni. Nak jugak bagitau mesin apa yang Adi ada, function mesin tu semua, boleh la bagi sesapa yang memerlukan tu pinjam. Daripada rosak macam tu je kan? Nanti la, aku draft dulu ikut kerajinan. Sebab umi si Adi ni femalasan.. kahkahkah Donno why, lately ni aku xboleh dok sorang-sorang. teringat Adi je, terus banjir. Bukan xredha Adi dah kembali ke pangkuan Maha Pencipta. mungkin hanya perasaan rindu seorang ibu gojes macam aku,.,. giteeww.. Tengok orang sibuk siapkan anak2, aku teringat Adi.. Siapkan si Adi nak pegi appointment.. Susu, mesin susu.. Prepair tiub spare, tape untuk lekat tiub, kot kot la tiub kat mulut tu terkeluar.. Adi suka to...