Wednesday, January 09, 2013

1st Impression

Salam..

So, we meet again sayangs..!

Tak kenal maka tak cinta, tak mandi maka tak wangi, tak makan maka tak kenyang, tak kentut maka tak lega.. haaa~~
Faham tak apa yang aku cuba nak sampai kan..? Faham ke tak ni..? 

Okey fellah,
Kebanyakan orang (including me) suka judge something yang kita lihat terlalu awal.
Tak kiralah dari segi apapun.

Contoh : 


Kenal x apa benda ni..? Wasabi.. Nampak macam sedap kan.. Pada mereka yang tak pernah try wasabi tapi pernah dengar yang wasabi ni pedas, mesti akan fikir yang wasabi ni xda lah pedas mana. Mungkin tak sepedas Sambal Belacan kat food court sebelah office. Nampak macam cantik je kan.
Tahu ke tidak para mak enon sekalian, wasabi ni kalau kau telan setengah sudu teh yang kecil tu pun boleh terasa macam nak pecah kepala..!! Berasap semua lubang bulu roma, kalau boleh nak rendam kepala kat dalam aquarium. Berani..?!

Apa yang aku cuba nak sampaikan just, if korang belum betul-betul kenal seseorang tu, tak payah la nak judge lebih-lebih. 1st impression tak semestinya betul kan..?
Ada kene mengena tak dengan contoh yang aku bagi..? Pengsann..

Macam aku, if 1st time jumpa, korang dah kenal aku as seorang yang tak berapa normal, mulut asik nak membebel, memekak & xpenat nak gelak guling-guling. Its should be not a problem, sebab itu la aku yang families & friends kenal selama ni.


TAPI......................

Kalau ada yang pada awal perkenalan, korang kenal aku as seorang yang pasif, macam SLOW, MEMBOSANKAN & lemah lembik. Proses untuk menjadi sangat gila adalah mengambil masa yang agak lama ya adik2 sekalian. loadingggg... Aku pun tak tahu la kenapa. Masalah pencernaan barangkali.


Sampaikan ada penceramah kursus yang aku pergi, meng"classified"kan aku as seorang yang pendiam, kurang ramah, memilih kawan & hanya suka memerhati. On the spot kawan aku pandang aku macam
"IYOLAH TU..!!"
Mak terima dengan tabah nak...

So, doesnt mean if someone tu so senyap selama kita baru kenal dia bermakna dia tu slow or memang pendiam.. take time, mana la tau bila dia dah biasa nanti dia pulak yang menggila kacau hidup kita.. hehe
 kan..?

Tak semudah itu kita boleh menjangka perangai seseorang. Masing-masing punya setting lain-lain derr..
Walau bagaimanapun kita tidak menolak mentah-mentah apa yang kita kenal sebagai "tanggapan pertama" itu. Gitewww...

"Tanggapan pertama" tetap sesuatu yang penting, cuma terlalu mempercayai "tanggapan pertama" mungkin sesuatu yang tidak begitu sihat. "Sihat" macam saya..!  Kita boleh relate kan "tanggapan pertama" dengan "Don't judge the book by its cover". Jangan menilai kerana "tanggapan pertama" yang kita ada terhadap seseorang.
 No.. Dont.. Never.. Na'ahhh..

Apa-apa pun, akhirnya, bergantung pada diri kita sendiri samada kita masih bergantung pada "tanggapan pertama" atau tidak apabila mula-mula mengenali seseorang.

Dats all for now sayangs..
Have to leave now..!!


TQ for reading,
xoxo

6 comments:

  1. i pun pendiam cuma byk ckp dgn husband and kwn2 rapat je tp kt public i jarang ckp huhu. dlm blog kemain byk ckp :p

    btw salam kenal :)

    ReplyDelete
  2. same la dear... xtau la knape ade situasion tertentu wat kite jd pendiam.. haha

    sala, kenal 2..! xoxo

    ReplyDelete
  3. betul tu.. jgn nak mmberi andaian jika blm kenal betul2. :)

    ReplyDelete
  4. hahaha tahu tak apa don't judge people lebih baik kan :)

    ReplyDelete
  5. terima kasih sudi follow.. blog ni xleh follow ek?

    ReplyDelete
  6. uik.... xbole ke....? hurm... biase bole..

    ReplyDelete

ZAWARA.

...