Wednesday, June 05, 2013

RUMAH BUJANG TAPI TAK BUJANG

Hye sayam..!! sayam..!!

Ohh, pemalas betul diri ini, perasan nak jadi blogger, tapi very the lazy.. acikpuiiiiiitt..

Alhamdulillah, skg aku dah stay with my beloved hasben yang kachak & bijak memilih (sebab dia pilih aku jadi binik dia.. hahahah) Tak ada lagi pemeroyanan kerana nak tunggu weekend baru boleh jumpa.. Emosi sangat..!

Setakat ni rumah yang kami duduk sekarang, dapur masih belum complete. Barang2 yang di order belum sampai... So, untuk seketika ni takde la aku kena masak.. Bungkus  makanan kat luar jewwww uolllzz, kalau semua dah adaaaa......... tiada alasan untuk tak masak ye binik..!!! hahaha

Ehsan gambar dari hazila.blogspot.com

Baru-baru ni beli nasi lemak ayam berempah, sedapppp... Tengah syok-syok makan tanpa pedulikkan hasben disebelah yang belum start makan, si hasben mula bermadah..

“Urrmm.. Sedapkan nasi tu..? Terasa macam zaman bujang pulak makan nasi lemak ayam berempah BUNGKUSS..”

 
huuuhh..??

krik...           krik...         krik...

Tetiba aku rasa ayam tu sangat pedas..!! Air..!! Air..!! hahahha.. Sabar ye suami, barang-barang tu sampai nanti binik masak sedap-sedap.. nak ape..?? cakap je....... cicak tokek masam manis..? kuda laut goreng tepung...? Apa saja untuk mu..!!


ehsan gambar dari intanmukti.blogspot.com


Basuh baju pun masih guna tangan, sangat feeling binik yang sakinah.. Kalau dengar dalam bilik mandi tu macam tengah berperang, dush..!! dushh..!! dush..!! Memang sah aku tengah busy menyental kotoran degil pada baju.. Padahal keje opis je, baju xkotor sangat pun.. 
Saje je ambik mood tajuk novel  
"isteri yang sanggup bersusah payah demi suami dan anak-anaknya" ..
 Gitewwwww...

Pesanan untuk adik2 yang baru nak nikah tu, selain dari wedding  preparation je yang ko asik sibuk nak fikir, jangan la dilupa kehidupan selepas kahwin.. Mana nak tinggal, nak beli barang2 rumah lagi... Memang banyak kena guna duit, thats why la jangan membazir  pada yang tak perlu untuk majlis kahwin tu...

Barang-barang rumah tu 1 hal la, tapi yang penting tempat tinggal. Atleast sebulan or dua bulan sebelum nikah  ko dah tau mana nak tinggal nanti. Jangan jadi cam hakaq ni ha, lepas nikah baru la terhegeh2 nak cari umah sewa, hari2 fikir mane la nak duduk.. Bertahan la 6 bulan kahwin jadi weekend family, baru dapat tinggal bersama.. hahaha Padan muka kami.

By the way, kalau ko nak cari rumah tu pun jangan tangkap muat je ok.. Ko kena fikir sekali, surrounding area rumah tu ok ke tideekk.. Jarak dengan tempat kerja.. Pengangkutan awam senang dapat  ke x..  Lepas tu kena fikir sekali, incase kalau la ko dah ada anak, taska mana ko nak hantar bila ko pergi kerja.. Kalau agak2 nak duduk situ sampai anak ko besar, dekat ke tak dengan sekolah.. Semua kena ambil kira..!

Then bila ada duit lebih, boleh la isi rumah tu dengan barang stage by stage.. mula-mula dapur dulu, isi yang basic je.. lepas tu bilik tidur... then ruang tamu pulak... ikot la mana yang patut..

Masalah tak akan jadi masalah kalau kita fikir masalah tu sebenarnya bukanlah masalah.
 Sangat tiba-tiba. Aku pening.

Ok bye

Thanks for reading..

Salam...!!

2 comments:

  1. sebab tu orang kata., kalo nak kahwin ni kewangan kena seteguh konkrit., kalo tak kuat kewangan memang sakit lah jawabnyer., hehehehe... :D

    ReplyDelete
  2. yezzaa... sutuju... dats why kne pndai jimat.. uhuuuiii

    ReplyDelete

ZAWARA.

...