Tuesday, February 26, 2013

Bajet Kahwin..

Salam..!!

Puuhhh....! Puuuhhhh..!!

OooiiiiOooiiii.... Boleh kena asma..! berhabuk & bersesawangan.. haaiiichummm....!!

Lame tak come with new entry, tetibe pulak bajet nak kahwin lagi... boleh ke aku..? Gilo..
Sejak dua tiga lapan enam belas ratus menjak ni, ada beberapa orang yang datang meja aku & bertanya

"Boleh tak bagi listing or cara nak berbelanja untuk majlis perkahwinan..?"

Mungkin aku ditakdirkan suatu hari nanti untuk menjadi kaunselor yang gojes lagi vouge di alam fana ini. Tak pun kan jah, iolz patut jadi wedding planner...Waaahhh..! Im hot..!! (muntah cacing)

Usia perkahwinan aku bukan lah 8 tahun mahu pun 30 tahun.. baruuuuu nak menjejak 4 bulan.. Tak banyak yang aku boleh share dengan kawan-kawan aku. Selama aku jadi B2B yang maintain gagah men'survey'kan diri selama beberapa bulan dulu, ada lah buat listing sikit-sikit. Berapa bajet yang ada, berapa banyak nak kena belanja, berapa lama proses suatu perkara tu selesai, berapa besarnya hidung mu di hadapan ku, dan berapa2 yang lain...



So, bila meraka-mereka ni datang dan minta pendapat. Aku pun bagi input yang sama je la ye. (inpuuutttt weyyhh inpuuuttttt)
Listing bajet sebelum berbelanja & berapa jumlah yang dah dibelanjakan. Jadi, bila korang dah over bajet disaat tak sedar diri ketika shopping, korang tahu macam mana nak korek lubang tutup lubang.. Terlebih belanja sini, kurangkan belanja sana.. 

Ini adalah situasi yang wajibulghunnah dialami bagi bakal perantin yang tak sabor nak kahwin dengan bajet alahai kassim.. Macam akuuuu jugak..! sedis medis...

Ukur baju di betis sendiri, korang je yang tahu berapa banyak bajet yang korang mampu kan..? So....

SELAMAT BERBAJET..!!



CHECKLIST
AKU
DIA
BUDGET
PAID
BUDGET
PAID
Sebelum Majlis






HIV test






Kursus Kahwin






Kad Jemputan






Setem / Top up






Cincin Tunang






Cincin Kahwin






Barang Kemas






Perjalanan Pergi Balik Rombongan






Penginapan






Wang Hantaran






Mas Kahwin






Upah Jurunikah






Makan2 Hari Nikah




















Barangan Hantaran






Sirih Junjung






Al-Quran






Sejadah






Set Baju Nikah






Jam






Kasut






Perfume set






Fruits






Puding






Kek






Coklat






Handbag






Telekung






Tuala






Make Up Set






Aksesori Hantaran













Photographer






Videographer













Sword barrel




















Khemah/Kanopi













CHECKLIST
AKU
DIA
BUDGET
PAID
BUDGET
PAID
Katering













Pelamin+Makeup+Walk Away+Red Carpet+Arch+Baju+Handbouquet













Baju Sanding X2 + Aksesori













Door Gift






Plastik






Kotak






Beg kertas






Kek






Bahulu






Riben






Mashmallow/Gula2/      Apam Polkadot






Kertas Warna/ Pen / Gam






bunga telur













Kompang













PA System













Honeymoon













Rewang






Beras






Ayam






Daging






Udang






Rempah2






Sayuran






Telur






Tisu






Kain "Good Morning"






Sewa Set Katering






Minyak






Gula






Garam






Santan






CHECKLIST
AKU
DIA
BUDGET
PAID
BUDGET
PAID
Serbuk Kari, Cili, Kunyit






Tepung Gandum/Jagung/Beras













Bunga + Duit Pelayan













Pulut Kuning













Langsir













Flowergirls Flower






Baju Flowergirls













Wedding Cake













Bunga Manggar













Petunjuk Arah













Rumah






Langsir






TV






Cabinet TV






Set Bilik Tidur






Mesin Basuh






Fridge






Dapur Gas






Penyidai baju/hanger






Rak Pinggan kering/basah






Rice cooker / Water Heater






Kipas






Baldi/Mop/Penyapu dll






Alas kaki/ Brg Bilik Mandi/Jam dinding dll






Pinggan/mangkuk/cawan






Sofa + Tea Table






Carpet
















































TARIKH TUNANG
:





TEMPAT
:





MASA
:





WARNA TEMA
:












TARIKH NIKAH
:





TEMPAT
:





MASA
:





WARNA TEMA
:












TARIKH SANDING
:





TEMPAT
:





MASA
:





WARNA TEMA
:












TARIKH BERTANDANG
:





TEMPAT
:





MASA
:





WARNA TEMA
:













Sila lah isi ikut keperluan masing-masing yekk... Kalau ada yang kurang dengan keperluan korang, tambah la sendiri uolzz.. ^_^

BTW, SELAMAT PERANTIN BARU IN ADVANCE & GUD LUCK DEAR..!!

luv yah..!! 
XOXO
salam..

Nak wedding tips everyday..?? with free consultation..?? fuiyoh..!!
Click HERE now bebeh..! 
Ini betol-betol free oi...

20 comments:

  1. Tenkiu tenkiu psl info ni.leh if x nyushkn emel kn list budget nih.pnt tgn i mnyalin.nk copy x leh nti kne babap :(

    ReplyDelete
  2. i nk jugak rura...

    email to enny.othman@gmail.com

    ReplyDelete
  3. dear..mtk emel list ni leh? thanks yea :)
    putryqlate@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. dear ..i nak jugak list nih...retis kan...hee
    ryany_ez@yahoo.com

    tenkiu dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear

      i da email u..! dah dpt bgtau ek..

      Delete
  5. salam email kan kat saya boley... nazznick@gmail.com

    ReplyDelete
  6. salam blh x sy nk list ne jgk...thnks....
    didie_shadin88.yahoo.com

    ReplyDelete
  7. nak2...email jugak...

    norwaniez@gmail.com

    ReplyDelete
  8. nk jgk..email sekali boleh...;) fathiahnurul@ymail.com thanks dear.

    ReplyDelete
  9. nak nak!!!!share ngan kita boleh...hehehehe noucall89@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je dear... dah sent tau... tq

      Delete
  10. salam sis can u email it to me =)
    aribahizni_90@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum.kalau tak keberatan minta tolong email kan check list tu kt email saya sepatu_ungu2081@rocketmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  12. sy nk jgk list budget nie..
    ayumieyda87@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Nak email juga..

    chapeq89@gmail.com

    ReplyDelete

ZAWARA.

...