Thursday, December 22, 2011

Oh Kampung..! : Siapa Suprise Siapa nih..? (Part 1)

Salam...!

Apa khabaq..? sehat ka..?

Buat julung-julang-jeling-juling kalinye aku dah boleh bercerita tentang perasaan pulang ke kampung halaman sendiri.. Percaya atau tak, ni la pertama kalinya balik kampung dalam 22tahun aku hidup nih,, al maklum lah, kampung nuuun sebenang nuh, lain la kalu kampung kat KAMPUNG PANDAN ke, KAMPUNG BARU ke... jalan kaki pon da bole sampai...

Mungkin ramai yang tak tahu, bahawasanya diri ku ini berketurunan Indonesia.. wah, gitu..! Parents aku berasal dari Pulau Bawean, Surabaya, Indonesia.. (harap2 betol la) .. Intan payung aku berdua ni berkahwin kat Malaysia, maka dengan itu aku & adik aku pon lahir kat Malaysia.. IC biru okkkk...! eheehh.. Selama 26 tahun mak xpernah pulang ke kampung, bapak pulak selama 31 tahun. wow..!! tanjat gugurl kan..?

So, bila dah bekerja ni aku pasang niat nak bawak family aku pulang kampung. Nak pulak pertengahan tahun 2011 ni banyak citer HOT sal tanah peninggalan kat kampung nak kne kebas... Lagi la beria2.. Selain kami 4 anak beranak, aku pon ajak la sekali abang kepada mak aku... pakcik aku lah tu maknenye..!

On 7th Nov 2011, kunon2 aku nak la wat suprize untuk family aku.. Memang hajat nak bawak dorang balik kampung dah lame aku bagi tau, tapi aku sengaje made up story yang ade masalah on pembelian ticket. Muke mak bile tiap kali dengar "alamak, macam xdapat je kite balik taon ni mak.. ade masalah la, lagi pon macam cuti xlepas je", memang menghampakan.. tapi bile aku toleh belakang..???? 



BHAHAHAHAHAHA..!!!!!


Pada malamnya aku bawak la balik ticket yang aku dah book..

aku    : mak, ade masalah la kat ticket ni.,... xboleh booking dah.. cube tengok..      
          (hulorkan sehelai kertas) 
mak    : alaaaa.. mak mane pandai tengok ni... ape ni..? mak xpaham la kak... kenape x lepas..? Sebab amek PTPTN ke..? 
aku     : xtau la macam mane nak cakap... (wat muke toyeeee, nasib baik adik xde kat umah, lau x, kantoi awal2) 
mak & bapak : (tengooook je booking statement tu... ape bende la anak aku tunjok ni...? heheh) 
aku     : maakk.. bapak.. ni la booking statement.. ticket kakak dah beli da pon... kite fly 7th Dis 2011...!! 
bapak : (sengih je... tande bapak yang macho) 
mak    : waaaahhh...!!!!! kak ura...!!!!!!!! muah..!! muah...!! muahhh...!!!!!!

abes la kne pelok, ciom, cubit & geletek ngan mak.. Mase tu aku rase aku la orang yang paaaaaaaaaaaling happy..!! haaaa~ kakak sayang mak, bapak & adik...!

so, on 16th Nov 2011 aku amek cuti untuk uruskan passport.. and, mase tu la aku baru tau yang sebenarnye aku da buat silap.. sepatotnye aku kne uruskan passport dulu, baru lah beli tiket.. passport aku, adik, mak & pakcik xde hal... tapi, passport bapak lak masalah.. bapak pemilik IC merah.. tapi, bapak ada passport malaysia..Kalau diikotkan, pemegang IC merah xlayak buat passport Malaysia.. Tapi xtau la macammane dolu2 bapak boleh dpt passport Malaysia... pelix..!!

AKU PULAK YANG TERRRKOJOT..!

Cube fikir, cari care penyelesaian, kesian kat bapak.. Mula-mula sepakat nak tunda, semata-mata untuk balik kampung sama-sama. Tapi bila family kat Indonesia bagitau yang urusan kat kampung mesti dipercepatkan, nak atau tak kami terpaksa teroskan jugak without BAPAK..! & tempat bapak digantikan dengan abang rizal.. Husband kepada sepupu aku.. bila tengok muka bapak, sedih..! 


SORRY BAPAK.. KAKAK JANJI 2012 KITE BALIK KAMPUNG SAMA-SAMA. 

sangat menyedihkan sebab selepas 31tahun menetap kat Malaysia, ini la peluang yang ada untuk kembali ke tanah kelahiran. Tapi kita hanya mampu merancang, ALLAH yang tentukan segalanya... huwaaa~~

Jadikan pengajaran untuk korang jugak, settle kan dulu passport, baru beli ticket k bebeh..!

Next entry akan hambe citer tentang sedikit persiapan sebelum berangkat & ketibaan di Surabaya..

Thanks coz reading my Sayangss,,!!

4 comments:

  1. bestkan dapat buat parents kita happy... ;)

    ReplyDelete
  2. yezza... parents kite xde tukar ganti.. xde jual kat kedai 2ringgit... smentra masih ada kesempatan, cube la semampu yg bole 4 make them epy... kn..?

    ReplyDelete
  3. Selalunye cerita dengan kite pasal mak je yang banyak..
    tapi realitinya, u r a good girlz..
    make ur parents proud ok..
    sementara kedua-dua mereka masih di sisi kamu..

    T_T

    ReplyDelete
  4. kesian bapak rura.. xpe next time bila smua dah settle belikan bapak rura pulak tiket.. :)

    ReplyDelete

ZAWARA.

...