Sunday, July 03, 2011

ObSeS..!! KuRuS....!!!!

salam u olzz..! 
ewah.. gedik sgt ni.. hahaha


bile direnung2kan tajok entry kt atas... msti korg t'tye2... obses kurus..?? npe..? GEMOK sgt kahh..? ahaahh..!! mmg aku trase gemok skg nih... huuwaaa~~ ngn xmalunye  hari ni aku nk share ngn korg, berat aku, nk dkt 60kg wif hight 165cm... if ikot BMI mmg la normal.. tp lau ikot ati, prasaan n fizikal insan yg kecelaruan ni... GEMOK la oiii... sb b4 ni aku menten 52kg.. sedehh.. ahahahah...



 pic ni mase taon 2008.. umo aku 19taon... berat 50kg .. kurus gonjeng kn...? haha


bile ditambah2 plak ngn teguran2 from org2 sekeliling.. lg la aku tergugat iman.. ( tergugat la sgt, mkn tetap mkn..!! haha) ni cth2 tegoran dorg :

mak : kak, da 2x tambah nasi, xkn nk tambah lg,,? dah2 la... bdn da GEMOK da tu....
spupu : oii..!! GEMOK la skg..!! ape ko mkn ni..?
bosh : MOK.... maken lame mken besau ko ye... 3taon lg kang ko same la besau ngn mkcik2 tu...

tu br yg kat dpn2... lau kt pesbuk..? asal on9 je, ade la makhlok2 halus ni pggil.. ""MOK"".... ferrasss sy..! bile pggl aku GEMOK salu, itu adelah merupekan doa ye kawan2... jgn salu sgttt... cube la pgl aku KURUS plak ke.... ""hye KURUS...!"" hahahaha mmg kembang semangkok la jdnye..


nmpk..? TEMBAM....!!


ok, i admit.. mmg aku ni jnis kuat mkn... even da kenyang, perot mcm nak cecah tanah, tp if sesape letak mknn SEDAP kt dpn mate.. lupe da yg aku ni kyg..! makaaannn lg.. hahaha nk2 plak lau mk aku msk mknn fav aku.. uiiihhhh...!! harapan la nk mkn siket.. kem slm..! mse skola2 dlo pon aku kuat mkn, p xde la GEMOK... mybe dlo actv sukan n kawat... n skg da kije opis... geng nk jog pon xde... mmg membulat la sy... uiisshhh.... sgt x sehat... jgn ikot....!

 

 KFC... fav sy...!!!! (mekar betol jari tu 'peace'... fav sgt tu agknye.. haha)


Memandangkn pose da nk dkt... lpas tu plak HARI RAYA AIDILFITRI.. aku pon xnk la dgr lg mkcik2 n sdare2 len biseng2 kate aku ni GEMOK lg... so aku pon pk la cane care nk kuros,, urrmmm...

1) kuarkn peloh... bersenam..? erkkk... heheh... himpit2 lam tren bile blek kije..! hahahaha tula dye.. tiap2 ari blek kije nek tren, sendat gile kot oiii... panas..! so, byk la kuar peloh..! hahaha... hampes..kne pijak kaki tu da bese.. dgr org maki hamon pon da bese.. ""OOII BODO KE..? OLANG MAU TULUN LAAA...!""... sopan kn dorg..? haha 


sesak cm ni lahh..! tp ni pic mane hale tah aku ltak... nsem gak yg pkai spek tu... kikiki


2) kurang kn mkn... urmmm... yg ni susa siket, nk wat tu buley.. tp xlame r.. pastu mencekik cam hantu blek,,, agk susa.. tp lam percobaan lg... aku akn try..!! hehehe.. kurus... kurus... kurus.. kurus...


diet2 jugak... tp xde la smpy cam ni... ahahah


3) minom TEH HERBA ORANG KAMPUNG.... haaa~~ yg ni besh..! lpas mkn, aku minom air ni... xlame pas tu..? dpt la aku melaburkn saham dlm n luar negeri... kaye..! hahah tp lau da byk kali mbuang tu, kne la ganti blek air lam bdn.. minom la air suam byk2... ade sesetgh org yg xsesuai minom mende  alahh ni... jgn amlkn... cam aku xpe... aku ok je.. hahaha



Amin... Duta KURUS...! nmpk...?? RAMPING kn..?
(pinjam pic ko amin... hahaha)


4) pil kuros.. ehemm..! mmg org kate x elok.... p lau amek hari2.. (ye ke..?) aku beli kt kedai jamu, acik tu kate pil herba dr seberang.. dye pon nasihat jgn mkn hari2... seminggu 2 or 3 kali tu da cukop.. ntok ilangkn slere mkn n pghadaman akn jd laju... hahah so aku pon amek la... wat mse ni aku mkn 2x semggu je.... sb aku da minom teh tu.... lam smggu ni slere mkn aku mbuas lg.. p xtau la akn dtg cane enn... tgguuuuuu~~

cam ni la ropenye pil tu...


bg yg bace entry ni, sbnrnye ade care yg btol nk kuros.... tp yg kt ats tu care aku lahh... mne yg korg ase x elok tu xyah la follow k... k, yg kt bwh ni care yg btol....


1.
Jangan skip meals.Ramai ingat bahawa anda perlu skip meals seperti elakkan sarapan pagi dan melaparkan diri untuk kurang berat badan. Ini salah. Dengan cara ini anda hanya berjaya menurunkan metabolisma badan. Panduan Terbaik?Makan 5-7 hidangan sederhana sehari dan kurang makan/minum 2-3 jam sebelum tidur.

2.
Kawal nafsu makan….once nafsu is there memang susah untuk membuat pilihan makanan yang baik. Again di sinilah anda perlu makan 5-7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan anda.

3.
Tingkatkan tahap keaktifan anda…tak semestinya dengan jogging atau bersenam di gym. Yang penting anda tingkatkan aktiviti physical untuk bakar lebih calorie, seperti
o    Park kereta anda lebih jauh daripada destinasi anda (aku xde kete, so, bpanas2 lam tren je lahh.. haha)
o    Jangan guna lif…use the stairs (opis aku tgkt 24 koooooootttt)
o    Bersihkan rumah anda (haruuuss)
4.
Ketahui keperluan kalori anda. Ini penting dan jika anda rajin, bandingkan keperluan kalorie dengan pemakanan kalorie seharian anda.
5.
Eliminate makanan yang 1. tidak elok dan 2. tidak perlu. Kekadang kita ambil makan/minuman yang actually kita tak perlukan sangat pun….just because its there, doesn’t mean we have to eat or drink them
6.
Diet pills? Yes they work tetapi tidak jika anda tidak gabungkan penggunaannya dengan makanan yang terkawal…..

7.
Tak pandai kawal nafsu makan? Belilah protein shakes dan makannya di antara hidangan due kali sehari..1. antara sarapan dan lunch…2. antara lunch dan makan malam

Ade sesetgh org akn kate ,
"wat pe la nk jge sgt bdn tu KURUS ke GEMOK ke, mkn je la ape nk mkn, xpyh susa2".. 
halo apek..!  stiap org ade care dorg sndri.. n its cnnecting wif cnfdence level... idop kne kompiden ok.. hahahaha emo plak sy ni...

Lg 1, wat la 8tvt fav yg bole kuarkn peloh ok..!




ni mse kat sky trex...taman pertanian, shah alam... pegi r weyh..! bessss...




k la, smpy sni je la nk kgsi crite.. if ade pape yg x btol tu TOLONG la betolkn.... babai.. lebiu... muah..!! salam...

9 comments:

  1. Okey lah kalau BMI normal.

    ReplyDelete
  2. huhuhu.. ok tu ok.. tp lau tgk fizikal.. not so ok lorh.. huuhu

    ReplyDelete
  3. comel =) kalau nk tgk tuto mkp n lain2..mailah blog saya =)

    ReplyDelete
  4. ok dear.... im coming..! hee~

    ReplyDelete
  5. cute girl...dh ok tu...xdemok pun...=)4llow u..

    ReplyDelete
  6. ye ke..? kikikiki tengs yangg... sy follow awk gk

    ReplyDelete
  7. hahahahahahahaha-mior comel

    ReplyDelete

ZAWARA.

...